0
zdravi stavi greenlabox.bg

4 упражнения за здрави стави у дома

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Да отидеш на фитнес или групова тренировка може да бъде истински ритуал, в който да се потопиш. От избора на дрехи, до самия път към залата и музиката, която слушаш и после емоциите, които споделяш с хората около себе си. Всичко това звучи чудесно, докато времето навън не захладнее и мотивацията ти да излезеш не стане по-ниска и от температурата. В такива моменти е важно да си спомним, че не мотивацията води до здраво тяло, а дисциплината, затова ако не ви се излиза навън, имаме друго предложение за вас! 

Тренировките у дома могат да бъдат също толкова ефективни, колкото тези в залата. Докато фитнесите могат да ви осигурят специални машини за различните зони от тялото, то домашните тренировки предлагат повече гъвкавост и могат да бъдат по-ефективни, най-вече когато говорим за мобилност. Всичко зависи от това как използвате времето си. Преди да запретнем ръкави за загряването, ще ви дадем реалните плюсове и минуси на това да тренирате у дома. 

Плюсове:

 

Удобно е

Пропускате трафика – няма как да закъснеете да се приберете за вечеря, ако тренирате в хола, така че и спестявате доста време. Също така никой няма да види с какви дрехи сте си направили тренировката, така че дали ще сложите най-новия си клин или тениската, с която ходехте на концерти в училище, няма абсолютно никакво значение – важното е да ви е удобно! 

 

Пестите пари

Във времена на криза това е важно уточнение, защото не плащате такса за фитнеса, нито пък транспорт, а това може да ви спести солидна сума всеки месец. 

 

Разнообразно е

Не искаме да кажем, че фитнесите са скучни, но със сигурност не могат да предложат разнообразието от тренировки, което бихте намерили в онлайн мрежата – както платени, така и със свободен достъп. 

Минуси:

 

Липса на мотивация

Точно както не искате да излезете на студено, така и понякога може да решите, че днес не ви се тренира. Ако усетите, че търсите извинение, направете лека разгрявка от 10 минути и ви гарантираме, че желанието ви да се изпотите ще се върне! 

 

Не сте сами

Да, във фитнеса също има много хора, но те няма да дойдат да ви попитат кога ще е готова вечерята или пък дали може да се включат директно в това, което правите. 

 

Доказано е, че с годините тялото ни все повече се нуждае от тренировки по мобилност. В последните години това важи и в пълна сила за хората, които работят на компютър и движенията им в ежедневието са ограничени. Няма точно формула за това колко често трябва да тренирате своята мобилност, но хубавото при тях е, че може да ги направите по всяко време, където и да се намирате, защото нямат нужда от допълнително оборудване.

1. Детска поза към гледащо надолу куче

zdravi stavi yoga greenlabox.bg

Колинечете на пода и седнете на петите си. След това пуснете торса бавно и сложете челото си на пода. Изпънете ръцете си пред себе си на ширината на раменете, като натискате силно надолу и повдигате предмишниците нагоре. Задръжте за няколко дълбоки вдишвания. След това обърнете пръстите на краката към пода, изпънете ръцете така, че бедрата да се повдигнат, гърдите се избутват през ръцете и краката се изправят, а тазът сочи нагоре. Тялото ви ще образува нещо като триъгълник със земята. Избутвайте активно пода с ръце, сякаш се опитвате да се отлепите. Направете тези две последователни движения няколко пъти в началото на тренировката си или за добро утро, за да активирате тялото си.

2. Мобилност за тазобедрени стави

zdravi stavi hip mobility greenlabox.bg

Тазобедрената става има пълен обхват на движение, което ако не използваме редовно, започва да води до редица здравословни проблеми. Изправете се с крака на ширината на таза. Поставете краката си здраво на земята и повдигнете лявото коляно към гърдите. Направете кръг с лявото коляно, като го повдигнете нагоре и през тялото си, и след това навън настрани и надолу.Поставете левия си крак на пода и повторете от дясната страна. Повторете 10 пъти, а след това повторете последователността, като движите краката си в обратна посока.

3. Мобилност за глезените

zdravi stavi 1 greenlabox.bg

Глезените са частта от тялото ни, която буквално ни превежда през ежедневието. Поставете коляното на левия си крак върху гимнастическа постелка и поставете десния крак пред себе си, свит в коляното. Поставете дясната си длан върху дясното коляно. Леко натиснете надолу, докато свитият крак не се изпъне. Повторете движението 20 пъти, като бавно огъвате коляното напред и назад, след това сменете краката и повторете. 

4. Мобилност за китките

Също както и тазобедрените стави, тези на китките също имат пълен обем на движение и грижата за тях е от изключително значение. Много често хората си мислят, че ако работят на компютър и не извършват тежък физически труд, това не влияе негативно на ставите им, но всъщност е точно обратното. Най-лесното упражнение, което може да правите, за да поддържате здравето на своите китки е следното. Седнете на петите си. Вдигнете ръцете си с лакти близо до тялото, свивайки юмруците си – в началото препоръчваме да сложите йога кубче или нещо друго между предмишниците си, което да стискате, докато започнете да усещате упражнението правилно. Завъртете китките си с кръгови движения в двете посоки последователно. 

Всички тези упражнения могат да бъдат изпълнени лесно у дома, така че времето вече не е оправдание! А вие на какви тренировки залагате в студените месеци – напишете ни в коментар!

1
1
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka