ginger-greenlabox.bg

5 ползи от джинджифила

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има някои съставки, използвани в кулинарията, които същевременно имат много благоприятно действие върху цялостното състояние на организма и дават положителен ефект върху различни здравословни проблеми. Като такова натурално и полезно средство се откроява джинджифилът. Познат е както при приготвяне на храна, така и като съставка, използвана в хомеопатичната и фармацевтичната промишленост. Какво представлява и какво трябва да знаете за универсалната панацея?


Корените (или коренището) на растението Джинджифил са частта, която има най-специфични характеристики и носи познатите ни полезни свойства. Можете да ги срещнете в натурален и суров вид, както и под формата на прах, сушени, а дори и на капсули като хранителна добавка.

Какви са ползите от джинджифила?

Коренището на растението се използва за различни цели и разрешаването на конкретни здравословни състояния. Природният компонент е богат на много микронутриенти, необходими за правилното функциониране на организма като цинк, магнезий, натрий, желязо, витамини C и от група B, фосфор, калий, както и фибри. Има множество ползи от приема на джинджифил, основните от които са:


  1. Подпомага отслабването

    На повечето хора, които се занимават активно със спорт или са в процес на регулиране на телесното тегло, им е ясно, че тази природна съставка влияе много благоприятно върху отслабването, поради съдържанието на антиоксиданти. Те помагат на организма да изчисти токсините и да се засили метаболизмът. 


  1. Подобрява храносмилането

    Има доказано действие при подут и раздразнен стомах, газове, гадене и повръщане. Притежава пробиотично действие, освобождава стомаха от газовете и успокоява раздразнението, посредством антиспастичното си действие. 


  1. Облекчава кашлицата

    Освен положителното влияние при грипни състояния и настинки, поради високото ниво на антиоксиданти, витамини и минерали, можете да облекчите кашлицата си, използвайки джинджифил, благодарение на джинджерола, който има лютив вкус, но е и успокояващ. Използва се в комбинация с други съставки и помага за намаляване на неприятната кашлица почти веднага.

  2. Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

    Продължителният прием на това натурално средство влияе положително и върху кръвното налягане, следователно върху сърдечно-съдовата система. Регулира го и подобрява циркулацията на кръвта. Освен това има доказано благоприятно действие върху лошия холестерол и значителното понижаване на неговите нива, както и тези на кръвната захар. 


  1. Повишава имунитета

    Отличителна черта на джинджифила е богатото съдържание на антиоксиданти. Те от своя страна не само водят до подсилване на имунната система, но и забавят стареенето на клетките. Джинджеролът, който участва в състава, има най-мощен антиоксидантен ефект и придава лютивия привкус на растението. Той притежава отличителни лечебни свойства, които го правят подходящ компонент към дневното ви меню при начални състояния на грип и настинка. 


Има данни, че помага и при предменструален синдром и болки, свързани с мигрена и менструален цикъл. Освен това ефективно бори инфекциите, благоприятства мозъчната функция, както и цялостното състояние на организма. Има широко приложение – за сърце, стомах, гърло, отслабване с правилна диета и понижаване на вредния холестерол. Това прави това растение незаменима съставка, която е подходящо да бъде приемана от всеки човек.

Как се приема джинджифил?

Едно от предимствата на джинджифила е възможността му за прием под различна форма. Въпреки това, трябва да знаете, че съществуват значителни разлики между състоянията, в които ще го закупите и консумирате. Ако използвате корен, вие ще получите по-малко калории, около 80 за 100 грама, докато при прахообразната форма се падат около 300 калории за същото количество. За сметка на това, при праха вие ще получите много голямо съдържание на фибри, равняващо се на 14 г/ 100 грама, докато при първия вариант набавяте едва 2 г/ 100 грама. 


Начините, по които можете да си набавите макронутриентите, съдържащи се в този естествен лечебен продукт, са:


  • храна – има множество десерти и дори основни ястия, в които джинджифилът присъства, най-често с минимално участие, поради острия си вкус и характер. Ще го откриете в отлична комбинация с печива, крем супи и приготвяне на дивечово месо. Характерната миризма за тази подправка я прави предпочитана за овкусяването на сладкиши, в съчетание с канела и ванилия;


  • чай – най-често срещаната форма на прием е като чай. Има много рецепти, от които бихте могли да се възползвате, както класически, така и по-екстравагантни;


  • хранителни добавки – има и продукти, които са под формата на капсули и служат за перорален прием с малко количество вода. Съдържанието на джинджифил в тази форма е по-концентрирано, отколкото в останалите две.

Как се приготвя чай от джинджифил?

Приготвянето на чай от тази натурална съставка е лесен начин да подсилите имунитета си и да се насладите на тонизираща напитка в домашни условия.

За приготвянето на една доза чай ще ви бъдат необходими: 1 чаена лъжица сух или 5 см пресен корен, 400-500 мл вода. За подобряване на вкусовите качества, можете да използвате две лъжици мед и сок от половин лимон. Приготвянето на напитката зависи от това дали коренът е пресен или сух. В случай, че сте заложили на първия вариант, трябва да го обелите от кората му и да го настържете. Заливате съдържанието с горещата вода, добавяте останалите компоненти и изчаквате всички свойства да се извлекат. След това готовата течност се прецежда, за да се премахнат твърдите частици от корена. Напитката е готова за консумиране, когато температурата се нормализира и е приятна за вас.


Подходящо е да си приготвяте този чай както сутрин, за подобряване на храносмилането, така и вечер, за успокояване и намаляване на стреса.

Комбинацията на джинджифила с меда и лимона е отлична, защото всеки един от трите компонента е богат на много благоприятни за организма вещества и нутриенти, каквито са витамин C и всички от групата B. Избирайки тази напитка ще получите още натрий, калций, цинк, желязо, фосфор.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Абонамент за бюлетин
* задължителни полета
/ ( мм / дд )
Най-четени:
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ