0
lemon balm-greenlabox.bg

5 ползи от билката маточина

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

lemon balm-greenlabox.bg

Маточината, позната още като лимонче, е сред най-популярните лечебни растения у нас. Тя е многогодишно тревисто растение с тъмнозелени, леко накъдрени листа и характерна миризма на лимонена кора.

Използва се самостоятелно или в блендове за приготвяне на различни запарки и чайове, по-често листата, които се събират в периода преди цъфтежа, когато концентрацията на лечебните вещества е най-силна. През последните години набира популярност и приложението на масло от маточина. 

Какви полезни вещества съдържа маточината?

Ползите от билката – едни от най-добре проучените се дължат на състава ѝ. В него влизат етерично масло, витамини – в най-голяма степен витамин C, различни дъбилни вещества, ензими, минерали, антиоксиданти, органични киселини, като олеинова и кафеева, и флавоноиди, полезни в борбата със свободните радикали.

Билката намира приложение както в традиционната, така и в народната медицинска практика. Тя има спазмолитично, съдоукрепващо, антидепресивно, противогъбично действие и влияе подмладяващо върху кожата. Отразява се добре върху храносмилането, тъй като съдейства за намаляване на газовете, облекчава подуването и стомашния дискомфорт, подобрява настроението, съдейства за бърза аклиматизация, определя се и като афродиазиак, а ползите ѝ, могат да се усетят при някои ракови заболявания.

За какво се използва маточината?

Лечебните свойства на маточината най-често се свързват с ефекта, който оказва върху нервната и вегетативната система. Освен за успокоение, растението е с доказани ползи при огромен брой заболявания и неразположения. 

Ето и 5-те най-големи ползи при употребата на маточина: 

  • при тревожност и безпокойство – има седативно (успокояващо) действие върху централната и периферната нервни системи, понижава кръвното налягане, има също така антиаритмичен и антиконвулсивен ефект, затова може да се прилага при всякакъв вид нервно напрежение и заболявания;

  • при безсъние – ползите от маточината се дължат на отпускащия ѝ ефект, който повлиява най-честите причини за безсъние, намалява нивата на стрес, чувството за преумора и биохимичните промени в тялото при промени в дневния режим или злоупотребата с кофеин, алкохол или никотин. Смята се, че съставките на маточината подпомагат съня като действат директно върху т.нар. GABA рецептори в мозъка (на гама-аминомаслената киселина), която е свързана със синтеза на хормона на щастието серотинин. В народната традиция, билката се използва още при главоболие, виене на свят и шум в ушите;

  • при проблеми на сърдечно-съдовата система – ползите се основават на силното спазмолитично действие на билката, т.е. премахването на спазмите на гладката мускулатура на сърцето и останалите мускули. Редовната употреба, подобрява сърдечния ритъм. Резултатите са по-големи, ако се прилага в маслена форма за масаж. Смята се, че така маточината е ефективна при лечението на ревматизъм, мускулни болки и крампи, мускулна треска и контузии;

  • при гъбички и бактериални инфекции – билката има силен антимикробен потенциал срещу дрожди и плесенни гъби, особено участващите в развалянето на храните. Силният фунгициден ефект се дължи на основната съставка в етеричното масло – цитрал. Според различни проучвания, ползите са в подтискане на растежа на шест вида гъбички и повече от 10 бактериални щама; 

  • при грип и настинка се използват, съдържащите се в растението флавоноидите и фенолните киселини, които подпомагат оздравяването и са с противовирусно действие. Билката е изключително полезна за подтискане развитието на херпесния вирус и на аденовирусите, свързани с обикновената настинка и този на хепатит В;

Сред останалите ползи от растението са също облекчаването на сърбежи и парене, Под формата на компрес се прилага успешно за извличане на гной и лечение на циреи, за болезнена менструация и срещу повръщане. Проучвания сочат, че минимум 4-месечна употреба има полза при част от симптомите на някои леки форми на Алцхаймер, тъй като намалява възбудата. Ефект има и за повишаване на когнитивните функции, степента на концентрация и паметта.

Ползите от билката се проучват и за въздействие при рак, както и за неутрализиране на опасни радикали и различни други биоактивни молекули.

Освен във фитотерапията и фармацията, ползите от маточината намират приложение в козметиката. Маслото и водата от нея тонизират кожата и стимулират кръвообращението, минимизирайки кожните раздразнения. Най-полезни са при хората с мазна и смесена кожа. Използва се и в кулинарията за различни напитки, като ликьори, и за подчертаване вкуса на рибни ясти

Как да приготвим чай от маточина?

Подобно на всички билки, тя може да се консумира под формата на чай, хранителна добавка, като балсам, мехлем, тинктура, лосион или за инхалации от етеричното масло, под формата на лапи или като флорална вода, получена при парна дестилация на листата на маточината.

Чаят е най-бързият и приятен начин, за да се изпитат ползите. Може да се консумират както прясно набрани листа, така и сушени. Подходящ е също за приготвяне в по-големи количества през лятото или за из път, както и в комбинация с билки като цвят от бъз, мента, портокалови или лимонови кори и др.

Стандартното съотношение при приготвяне на чай е 1 супена лъжица от билката на 100 мл гореща или кипяща вода, след което получената запарка престоява поне 10 минути, но не повече от 30. Продължителността на приема е минимум 4 – 6 седмици. 

За кого е противопоказна маточината?

Противопоказанията за използване на билката са при бременни и кърмачки, както и при опитите за забременяване. Задължителен е консултът с лекар или фитотерапевт, с цел ограничаване на евентуални вреди при прием на тироидни хормони за регулиране на щитовидната жлеза, при остри стомашни или чревни възпаления, при силна кашлица, чернодробни заболявания и всички форми на епилепсия.

Билката може да забави и кръвосъсирването, затова при планирани оперативни намеси, трябва да се спре приема до две седмици преди тях. 

Високата концентрация на активните вещества при маслените форми може да провокира кожни раздразнения, затова етеричното масло не се прилага директно, а само в разреждане с базови масла или води. Препоръчва се още да се избягва контакт с очите, лигавиците и останалите чувствителни зони. 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka