0
blog gdl aloevera march-greenlabox.bg

Алое вера – ролята на това растение в медицината

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Листата на алое вера крият в себе си течно злато, което има толкова много ползи за здравето на хората. Човечеството го използват от хиляди години за омекотяване на кожата и като народно средство за лечение на много заболявания, включително запек и кожни проблеми. Началото на употреба на алое вера за медицински цели датира от времената на древен Египет. Днес алое вера се отглежда в тропически климат по целия свят. Ще ви запознаем с някои от полезните действия на това растение и начините, по които може да влезе в ежедневието ви не само под формата на лекарствен продукти.

  1. При проблемни венци

Различни проучвания показват, че гелът от алое вера помага на венците, точно колкото и пастата за зъби. Изследователите сравняват способността за борба с микробите на гел за зъби от алое вера с две популярни пасти за зъби. Те открили, че гелът е също толкова добър, а в някои случаи дори по-добър от търговските продукти при контролиране на устните бактерии, причиняващи кариеси и други проблеми. Важно е да уточним, че когато говорим за гел от алое вера се има предвид чистият гел, който може да откриете в сърцевината на растението, а не такъв с различни добавки в него.

  1. Има антиоксидантни действия

Антиоксидантите са важни за здравето поради редица причини. Натуралният гел от алое вера е надежден източник да си набавим такива. Антиоксидантите в гела са част от семейството на полифенолите. Те, заедно с някои други съединения в растението могат да помогнат за инхибиране на растежа на определени бактерии, които причиняват инфекции при хората. Ако приемате алое вера вътрешно, трябва да знаете, че има някои доказателства, че поглъщането на високи нива на това растение може да навреди на тялото ви, затова препоръчваме да се консултирате със специалист относно дозировката.

  1. При слънчеви изгаряния

Има редица изследвания, които показват, че лечебният гел на алое вера може да се използва при слънчеви изгаряния. За да подейства трябва да нанесете слой чист гел, извлечен от вътрешността на лист от алое вера върху изгорялата област. Необходимо е гелът да бъде 100% охладен, за да се засили успокояващият ефект. Ако имате слънчево изгаряне, нанасяйте алое вера няколко пъти на ден върху наранената зона. Ако имате тежко изгаряне, известно още като слънчево отравяне, посетете лекар, преди да приложите домашни лечения.

  1. Помага при борбата с акне

Алое вера е надежден източник, когато се използва заедно с традиционните лекарства против акне, а резултатите са обещаващи. Ако акнето ви е леко до умерено и сте търсили нежен начин да успокоите кожата си, опитайте това домашно средство. Нанасяйте гела върху лицето си вместо почистващ продукт, за да засилите притока на кръв в кожата си и да унищожите вредните бактерии. Можете също така да третирате местата с акне локално върху пъпките и да оставите алоето да действа за цяла нощ. Това може да намалите зачервяването и дразненето. Друга полза за кожата ви ще бъде, че употребата на алое вера върху кожата значително намалява бръчките, хидратира и ще поддържа визията ви млада и свежа за по-дълго време.

  1. Премахва успешно пърхота

Нанасянето на гел от алое вера върху скалпа, независимо дали е в суров вид или е закупен от магазина, е удобен и безпроблемен начин да се справите със сърбящия скалп. Гелът е богат на витамини, минерали и мастни киселини. Освен това има антимикробни и противовъзпалителни свойства, така че често се използва за лечение на изгаряния, рани и дразнене на кожата. Свойствата против сърбеж на алое вера могат да облекчат дразненето на скалпа, а противогъбичните му свойства могат да намалят пърхота. Също така съдържа ензими, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от дразненето и сърбежа, които пърхотът носи със себе си.

  1. Помага при диабет и преддиабетно състояние

Доказано е, че алое вера има връзка с подобряването гликемичния контрол при хора с преддиабетно състояние и диабет тип 2. Най-често се използва като добавка – прилага се перорално като сок, прах или екстракт. Учените твърдят, че това се дължи на способността на алое вера да намалява абсорбцията на глюкоза в стомашно-чревния тракт и да намалява производството ѝ. Очакват се още изследвания тази насока, за да бъде изцяло потвърдена ползата на растението за хората в това състояние.

Когато говорим за дозировка на продуктите с алое вера няма точна стандартизация. Ефектите и рискът от нежелани реакции могат да варират в зависимост от вашата възраст, тегло, текущо здраве и дори алергии, за които може да не подозирате, че притежавате. Продуктите с алое, предназначени за кожата, могат да бъдат в концентрации от 0,5% до 99%. Няма данни, които да предполагат, че по-ниските дози са по-малко ефективни от по-високите, но със сигурност чистият гел от растението. Ние вярваме в силата на алое вера, затова и често може да го видите като съставка във формулите ни. 

DERMAHAND – нежен крем за ръце с алое вера гел, урея и натурални екстракти за дълбоко подхранване на кожата. Той хидратира интензивно в дълбочина, като оставя кожата мека и подхранена за дълго време. Dermasept Gel е продукт, който ще се грижи за дезинфекцията на ръцете ви. Той бързо и ефективно почиства, защитава в движение и е лесен за употреба.

 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka