0
dandelion- greenlabox.bg

Билката глухарче: за какво и как се приема?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Най-вероятно всеки е виждал глухарче. Но знаете ли, че това красиво растение, приемано за цвете, може да служи за храна и дори като средство за подпомагане лечението на различни заболявания и здравословни проблеми? Въпреки че често се бърка с руколата, поради сходството в зелената част на растенията, тази билка има свои отличителни свойства и състав, които обособяват значителни разлики. Какво трябва да знаете за глухарчето, как то може да ви помогне и под каква форма да го приемате?

За какво помага билката глухарче?

Билката е често срещана в България – тук растат над 11 вида. За извличане на лечебните свойства на растението, най-често се се използва коренът, защото там концентрацията на полезните вещества е най-висока.

Лечебната билка е позната още като млечка и радика. Тя е богат източник на фибри, витамини и минерали. В състава се откриват витамин А, витамини от група B, сред които ниацин, тиамин, холин, рибофлавин и пиридоксин. Има още минерали, като фосфор, желязо, цинк, мед, натрий, селен. Най-голямо е съдържанието на калий – в 100 грама от растението се откриват 397 мг от елемента. В същото количество се съдържат 45 калории.


Обогатеният състав подпомага множество състояния, сред които:

Подпомага функцията на черния дроб

Силното антиоксидантно действие на растението води до премахване на свободните радикали и пречистване на организма от токсините, което влияе благоприятно върху чернодробната функция. За подобряване на състоянието на черния дроб се използва екстракт от корена. Стимулира секрецията на жлъчката. Може да помогне за намаляване на зловредното действие от медикаментите върху черния дроб. Има очистващ ефект. Според проучвания, редовната консумация на глухарче може да се отрази върху симптоми на чернодробни заболявания, като петна, обложен език, главоболие, проблеми с концентрацията. 

Подпомага отслабването

Действа като антиоксидант, който премахва токсините, забързва метаболизма и помага на организма в процеса по горене на мазнини. Ускорява се изгарянето на мазнините. Коренът от растението има благоприятно влияние върху стомашно-чревния тракт. Подобрява обмяната на веществата и има детоксикиращо действие върху организма, с което улеснява отслабването.

Подобрява храносмилането

Едно от най-широките му приложения в традиционната медицина, е свързано с храносмилателните проблеми и тяхното елиминиране. Екстрактът от корена помага при запек, подуване на стомаха, газове, дискомфорт. Като източник на пребиотични фибри, билката е отлично средство за подобряване на състоянието на лениви черва и благоприятства състояния, като дивертикулит и дори хемороиди.

Укрепва имунната система

Според много проучвания глухарчето притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат за естествената имунна защита. Определя се като един от натуралните имуностимулатори, което се дължи и на богатото съдържание на витамини и минерали. Подобрява различни системи в организма, като храносмилателна, отделителна, сърдечно-съдова. Подкрепата на имунната система се дължи до голяма степен и на витамините Е и C, познати с антиоксидантната си функция.

Има и още много положителни въздействия, които се наблюдават при употреба на глухарче. Смята се, че билката действа като регулатор на високото кръвно налягане, вредния и общия холестерол, както и триглицеридите в кръвта. Фенолните съединения, откриващи се в състава на растенията, действат като превенция на диабета.

Витамин K, който се открива в състава, действа благоприятно върху костната плътност и опорно-двигателната система.

Как се приема билката глухарче?

Билката може да се приема по различни начини – като чай, тинктура, хранителни добавки или като част от вашето меню.

Растението често се използва за направа на салати. Листата му се комбинират отлично както със зеленчуци, така и с месо и риба. Може да се използва като съставна част на пюрета. Среща се още и под формата на подправка, като за приготвянето ѝ се използват листата, които се изсушават и стриват на прах. Когато използвате растението в храната си, предварително трябва да го накиснете в подсолена вода. По този начин ще премахнете горчивия вкус.

Може да се приготви мед от глухарче, който се смята за супер храна и мощен имуностимулатор. Помага при респираторни заболявания, като бронхити и астми, за подобряване на функцията на черния дроб и храносмилателната система. Може да се консумира в топли и студени напитки, като съставка в дресинги за салати, в самостоятелна форма или добавен в десерти.

Приготвянето на тинктура от глухарче е често срещан домашен метод за подсилване на имунитета и подпомагане при лечение на чернодробни заболявания. Най-подходящо е да се използват пресни глухарчета, като за целта се използва цялото растение, включително и цветчетата.

Как се приготвя чай от глухарче?

За приготвяне на чай от глухарче ще ви бъдат необходими 2 супени лъжици от растението и 500 мл вода. Сместа трябва да ври поне 5 минути, след което течността се отцежда и към нея може да се добави мед на вкус.

За какво да внимаваме при прием на билката глухарче?

Въпреки полезните свойства, които има и дава отражение върху здравето, съществуват и противопоказания за неговата употреба. Важно е да знаете, че билката може да взаимодейства с различни лекарства, вследствие на което биха могли да възникнат нежелани реакции, като диария, болки в стомаха, киселини.

Бъдете внимателни с консумацията на растението, когато приемате антибиотици, диуретици, лекарства за хипертония, антидепресанти и хормонални препарати. Винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар, който да ви посъветва, преди да осъществявате самоиницииран прием.

Ако имате чувствителна кожа, бъдете внимателни с дозировката и приема на глухарче, защото може да се провокира възникването на дерматит.

В случай че притежавате някой от споменатите симптоми или силно и продължително главоболие, във времето, в което приемате хранителната добавка, мед или чай, преустановете употребата.

Консумацията по време на бременност е препоръчително да бъде съгласувана с акушер-гинеколог.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka