0
joint pain-greenlabox.bg

Билки и добавки за стави: как да изберем най-добрите?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Свободата на движенията е благодат, която можем да оценим едва когато се появят първите неприятни усещания, които я ограничават. Какво предизвиква болки в ставите? Как да ги облекчим? Това са въпроси, които, за щастие, имат своя отговор и тук ще ви разкажем за най-добрите хранителни добавки, повлияващи положително при ставни проблеми.


Какви са причините за болки в ставите?


Ставните хрущяли са свързващото звено между костите и благодарение на тях ние имаме способността да се движим. Ставите са неразтегливи, но гъвкави. Тяхна функция е също да предпазят костите от триене и износване.


Симптоми


Проблемите със съединителната тъкан в хрущялите обикновено са свързани с усещане за скованост, често – с изтръпване и намалена подвижност. При възпаление може да се наблюдава и оток, а универсалният симптом, който показва, че трябва да вземете мерки, е болката.


Най-често срещаните ставни проблеми са в зоните на ръцете, на коленните връзки, в областта на кръста и гърба.


Фактори


Обичайно се приема, че болките в ставите се появяват с напредване на възрастта. С годините съединителната тъкан в ставите и хрущялите губи еластичността си. Тогава говорим за хронични състояния и износени или увредени стави. Възрастта обаче, макар и да е рисков фактор, не винаги е единственото обяснение.


Болезнени усещания в ставите могат да се наблюдават в следствие на:


  • спортни травми – това са навяхвания и разтежения. Те могат да се получат както при активни спортисти, така и при хора с всякакви професии. За травмите има конкретна причина: рязко движение, включващо много сила, неправилно изпълнявани спортни упражнения и др. В тези случаи с правилни грижи и хранителни добавки е възможно пълно възстановяване;


  • трайно физическо претоварване на конкретни стави – може да е свързано със спецификата на дадена дейност: продължителен седеж в неудобна поза, многократно коленичене. Тук също е възможно постигането на много добри резултати и на трайно възстановяване, но трябва да се вземат и превантивни мерки и да се намери подходящ начин за ограничаване на натоварването;


  • тендинит – така се нарича възпаление или разтягане на сухожилие. В най-много от случаите (около 80%) засегнато е ахилесовото сухожилие. Лечението може да наложи престой в медицинско заведение, а в по-тежките случаи – и оперативна намеса. Приемът на хранителни добавки, стимулиращи регенерацията на ставните тъкани е отлична превантивна мярка;


  • хронично заболяване: артрит, подагра и други – при добри грижи и дисциплина обаче може да се постигне значително облекчение.


Кои съставки да търсим в хранителните добавки за стави?


Най-добрият начин за успешно лечение на ставните проблеми е комплексният подход: умерена и подходяща физическа активност, поддържане на оптимално тегло плюс качествени хранителни добавки. Упражненията помагат за поддържането на гъвкавостта и за увеличаване на издръжливостта на ставите и хрущялите, здравословното тегло гарантира, че костните връзки няма да са подложени на всекидневно допълнително натоварване, а хранителните добавки работят за възстановяване на плътността на съединителната тъкан.


Сред основните съставки, които е най-важно да присъстват в състава на добрите хранителни добавки са:


Колаген


Колагенът е най-същественият материал, от който е изградена съединителната тъкан. Той отговаря за добрата здравина, плътност и еластичност на ставите. Има ключово значение за състоянието на костите, мускулите, кръвоносните съдове и кожата.

Стандартното ни меню рядко включва храни, съдържащи колаген. Естествени източници на колаген са животинските кости и съединителна тъкан. Те могат да се консумират под формата на бульон. И тогава обаче усвояването на протеините и аминокиселините не е пълноценно, тъй като молекулата на колагена е със сравнително голям размер. За постигане на оптимален ефект е препоръчително е приемането на хидролизиран колаген. Най-добрият вариант са хранителните добавки (колагенови пептиди).


Хиалуронова киселина


Хиалуроновата киселина също е базисна съставка в човешкия организъм, без която ставните връзки не биха могли да осъществяват добре функцията си. Тя се съдържа в синовиалната течност. Синовиалната течност пък образува тънка мембрана, която е част от ставните хрущяли в тялото. Хиалуронът има свойството да свързва водните молекули. Той е отговорен за задържането на ставната течност и за запазване на омекотяващите и защитни функции на хрущяла. С негова помощ хрущялните тъкани се хранят, регенерират и се поддържат здрави. Хиалуронът е и един от най-важните фактори и за хидратацията на кожата.


Глюкозамин


Това е естествен монозахарид, важен строителен материал за ставните връзки. Важен е за здравината им и ги предпазва от възпаления. Глюкозаминът е компонент на хондроитина, който пък отговаря за възстановяването и структурата на съединителната тъкан. Стимулира синтеза на ставна течност, която се отделя при движение.


Билки


Природната аптека има подходящи предложения, за всеки здравословен проблем. Сред най-добрите натурални помощници, които се грижат за здравето на ставите са:


  1. Джинджифил. Ценният корен е познат с противовъзпалителните си свойства, които са полезни не само за борба с вирусите, но и за намаляването на болките и туширане на възпаленията в ставните зони.


  1. Евкалипт. Маслото от евкалипт също има мощна противовъзпалителна сила и е добър антиоксидант.


  1. Алое вера. Гелът, който съдържат месестите листа на растението, има добро противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Присъствието му в хранителните добавки ги превръща и в имуностимулиращо действие.


  1. Куркума. Индийската подправка с наситен оранжев цвят също помага за лечението на възпаленията и гарантира подсилване на защитните механизми на организма.


  1. Глухарче. Напролет, когато глухарчетата цъфтят, техните листа, цветове и корени се отличават с особено ценни лековити свойства. От тях се приготвят отвари, тинктури и настойки, които помагат при артрит, ревматизъм, подагра и разтежения. Включването на екстракт от глухарче в хранителните добавки ги прави ефикасни за облекчаване на ставните проблеми.


За какво да внимаваме при прием на билки и хранителни добавки за ставите?


Към прием на хранителни добавки за опорно-двигателния апарат е важно да се пристъпи след внимателен подбор. За да изберете най-добрите продукти, се доверявайте само на доказани производители и прочетете внимателно препоръките за прием на медикаментите, както и техния състав. Най-ефективни са продуктите, чиято рецепта е съчетание между ценните аминокиселини и екстракти на билкова основа, съдържащи ключови витамини и антиоксиданти.


И не забравяйте, че най-добри резултати се постигат тогава, когато усилията са комплексни, а хранителните добавки са комбинирани с балансирано хранене и здравословен двигателен режим.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka