0
prostate herbs-greenlabox.bg

Билки за простата: какво трябва да знаем

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

За здравето на мъжете простата е жлезата с най-голямо значение. Затова проблемите, свързани с нея, влияят пряко на самочувствието им и представянето им в леглото.

От анатомична гледна точка, тя е с големина на кестен и неправилна сферична форма, която се запазва до около и малко след 45-тата им година. Пряко свързана е с производството на семенна течност, а оттам и с репродуктивната система. Влияе на цялостната хормонална регулация в мъжкия организъм.

Простата има касателство и към отделянето на урина, тъй като контролира работата на мъжкия пикочен мехур. Проблемите с простата могат да засегнат тялото на мъжете на две нива – сексуалната функция и нарушения в уринирането. Въпреки това тя няма отношение към ерекцията на мъжете, а само към активирането на сперматозоидите след еякулация.

Кои проблеми с простатата могат да бъдат лекувани с билки?

Проблемите с простатата могат да засегнат тялото на мъжете на две нива – сексуалната функция и нарушения в уринирането. Народната медицина предлага добър набор от билки и билкови смеси за облекчаване на дискомфорта и при двете групи заболявания.

Ето кратък наръчник за основните заболявания на простата и как се повлияват:

  • уголемяване на простата (простатна хиперплазия) – най-често срещаното състояние. Представлява доброкачествено разрастване на основната клетъчна субстанция на жлезата, свързано е с възрастта и намалената секреция на мъжките полови хормони. Засяга почти всеки втори от мъжете над 60-годишна възраст. Проявява се с проблеми в семеизпразването и затруднено уриниране, свързващи се със стесняването на уретрата. Тъй като уголемяването на простата става в течение на годините, болката от нарушените ѝ функции не се усеща веднага, а билковите смеси целят да облекчат усещането за стягане и притискане на каналчета на жлезата. Те обикновено имат болкоуспокояващо и антиоксидантно действие и са предназначени за нормализиране на честотата на уриниране, както за доброто функциониране на простатата и поддържането на добър сексуален живот;

  • простатит – представлява възпаление на тъканта на жлезата. Може да протече внезапно и остро или да рецидивира и да се превърне в хронично. Често се развива след бактериални инфекции, но може да има и други причини като автоимунна реакция на възпаление на друг орган в тялото. Затова билките, които се прилагат са обикновено с противовъзпалително, диуретично и естествено антибиотично действие. Целта им е да намалят задържането на урина, да увеличат отделянето ѝ и в същото време да ограничат възпалителните процеси, като така подобрят цялостната ѝ функция. Често билките, които се прилагат за простатит – мечо грозде, полски хвощ, ветрогон, хвойна, царевична коса и др., са подходящи и за лечение на аденом на простата. 

Освен за подобряване на дискомфорт, билките са подходящи и за профилактика на простатната жлеза. Не бива да се забравя и че лечебните растения са богати на минерали, като цинк, селен, магнезий, манган и др. в различна концентрация, и полезни органични киселини, на наситени и ненаситени мастни киселини и др., което допълнително ги прави още по-ефикасни. 

Кои билки са най-полезни за простатата?

Всички билки за лечение на простатата могат да се комбинират с медикаментозната терапия и имат по-добър ефект, ако се приложат още в началото на заболяванията. Ето и кои са най-добрите билки за алтернативното лечение:

  • бабини зъби – със силно диуретично, антисептично и противовъзпалително действие. Прилага се за стимулиране на сексуалната функция. Регулира работата на жлезата и повлиява цялостно мъжката полова система като стимулира естествения синтез на тестостерон. Влияе благоприятно и при хроничен простатит, и при уголемена простата;

  • коприва има антиоксидантни свойства и повлиява цялото тяло, тонизира и подпомага оздравителните процеси при всякакви възпаления. Може да се използва като противовъзпалително и антибактериално средство, действа диуретично и има силен превантивен ефект при доброкачествена хиперплазия на простатата. Има кръвопречистващо влияние и подсилва организма при умора и изтощение, както и при възрастови невродегенеративни състояния;

  • котешка стъпка – действа противовъзпалително и противовирусно, като средство за изчистване на плаките и при смущения в кръвоснабдяването. Използва е като естествен антибиотик при пикочни инфекции. Има превантивно действие при доброкачествени и злокачествени образувания в пикочно-полова система на мъжете, прилага се за нормализиране на функциите на простата, след оперативното ѝ лечение и др.; 

  • гръмотрън – подобрява всички състояния на застой и възпаление в организма, както и задържането на течности. Използва се за пречистване на организма от токсини и шлаки, съдейства за подобряване на движението на лимфата, има противовъзпалително и имуностимулиращо действие, силен диуретичен ефект. Тъй като намалява размера на простатната жлеза и пречи на образуването на камъни в нея, е подходящ за профилактика. Подобрява още еластичността на тъканите ѝ. 

Освен комбинации от различни билки, за здрава простата е препоръчително да се избягват сексуалните контакти без предпазни средства,, обездвижването и заседяването, нездравословни храни, прекаляване с алкохол и цигари. Билкови смеси се използват също за превенция от туморни образувания, особено в ранните им стадии, както и за цялостно поддържане на мъжкото здраве.

Как да приемаме билки за простатата?

Формите за приемане на билкови лекове са или като готови хранителни добавки с една или повече активни съставки и количества, или под формата на тинктури и рецепти за моно или смесен чай. Подобно на останалите лечебни растения, и билките на простата могат да се приемат в сух или суров вид, по схема, указваща продължителността на приема и дозата. Приложими в случая са и различните седящи билкови бани, като например хвойновите.

Задължителни, преди употребата им, са консултацията с лекар, изследвания за ПСА (Простато Специфичен Антиген, познат и като туморен маркер за простатата) и ехография, която да лесно и бързо да покаже формата, размерите и консистенцията на жлезата.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka