0

Чесънът – вкусен и полезен!

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Чесънът е толкова добър, колкото десет майки“ – в индийската поговорка от Телегу се крие толкова много истина. Тази невероятна съставка може да се смеси с меко масълце и да се намаже върху препечена филия, може да засили аромата на домашно приготвената вечеря, а дори да се превърне чаша топъл чай. Без значение как го използвате, освен вкусен, чесънът предлага редица ползи за вашето здраве. Той е част от менюто и медицината ни още от времената на древните египтяни, които са знаели как да използват всичките му свойства. В много култури чесънът е бил предписван, за да осигури сила и да увеличи работоспособността на работниците. Самият Хипократ, почитаният лекар на древността, предписва чесън за различни състояния и за по-добро здраве. Чесънът е бил даван и на първите олимпийски спортисти в Гърция, като може би един от най-ранните стимуланти за “подобряване на представянето”. Интересно е, че култури, които нямат нищо общо с развитието си в историята, стигат до подобни заключения относно ефикасността на чесъна,а днешните медици потвърждават техните вярвания. Днес ще ви разкажем за някои от ползите на това растение.

  1. Активните съединения в чесъна могат да помогнат на сърцето ви

Чесънът е зеленчук, който се използва като естествено средство за понижаване на кръвното налягане от древни времена. Сърдечно-съдовите заболявания като инфаркти и инсулти са заплаха, която дебне всеки от нас. В днешно време редица изследвания доказват, че добавките с чесън имат значително влияние върху намаляването на кръвното налягане при хора с високо такова и редовната употреба на медикаменти с тази съставка могат да им повлияят дългосрочно. Дозите на добавките трябва да са доста високи, за да имат желаните ефекти. Необходимото количество е еквивалентно на около четири скилидки чесън на ден.

От друга страна чесновото масло помага за защита на сърцето по време на сърдечна операция и след претърпян сърдечен удар. Здравите артерии са еластични и гъвкави, но с напредването на възрастта те могат да се задръстят, което би ограничило притока на кръв. Тъй като чесънът може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане, той може също да помогне за предотвратяване на различни проблеми, свързани с атеросклерозата. Някои изследвания също така показват, че екстрактът от отлежал чесън може да помогне за намаляване на количеството плака в артериите.

  1. При риск от преждевременно раждане

Смята се, че значителен процент от преждевременните раждания са свързани с инфекции и възпалителни състояния в гениталния тракт. Чесънът е добре известен със своите антимикробни свойства, а също така има пробиотични диетични фибри, които подхранват добрите бактерии в телата ни. Изследване при 19 000 бременни жени наблюдава намаления риск от преждевременно раждане. То се свързва с приема на храни от групите на чесъна при зеленчуците и отделно при сушени плодове. Чесънът се свързва с намален риск както от преждевременно раждане, така и от преждевременно разкъсване на мембраните преди раждането, което означава, че водите изтичат преждевременно – преди 37-ма седмица.

  1. При настинка и грип

Чесънът може да се похвали със съдържание на съединения, които помагат на имунната система да се бори с микробите, които често ни тормозят в студените сезони. Чесънът съдържа съединение, наречено алиин. Когато се смачка или дъвче, то се превръща в алицин, основната активна съставка в чесъна, която му придава отличителния мирис и вкус. Алицинът бързо се превръща в други съединения, за които е доказано, че засилват реакцията на някои видове бели кръвни клетки в тялото, когато се сблъскат с вируси. Проучванията показват, че чесънът може да намали риска от заболяване на първо място, както и колко дълго оставате болни. Може също така да намали тежестта на симптомите при боледуване.

  1. За здрава и дълга коса

Използван локално или като част от диетата, чесънът може да помогне за растежа на косата. Суровият чесън е с високо съдържание на витамини и минерали, като витамини B-6 и C, манган и селен – всички от които помагат на косата ви да бъде здрава. Естествените антимикробни и противогъбични свойства, открити в чесъна, също могат да допринесат за косата ви, тъй като тези свойства могат да помогнат за унищожаването на бактериите и борбата с микробите, поддържайки вас и скалпа ви здрави. Проучване от 2016 г. установява, че чесънът предпазва кожните клетки от UV увреждане и помага при анти-ейдж терапии, като предпазва кожата на цялото тяло, включително и скалпа. Друго проучване доказва, че при хора, които прилагат чеснов гел върху плешиви петна по скалпа, значително се подобрява растежа на косата.

И въпреки многото ползи за здравето на чесъна, не добавяйте твърде много към диетата си или пък не започвайте прима му твърде бързо. Прекаляването с него може да причини дискомфорт, включително стомашно разстройство, подуване на корема, диария и други неприятни симптоми. Най-добрият и балансиран начин за прием на чесън е чрез натуралните хранителни добавки. Техните формули са създадени от специалисти, които добавят оптимално количество от всяка една съставка, за да се чувствате вие добре в края на деня!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka