0
milk thistle and artichoke blog statia (1500 х 995 px) (3)

Детокс на черния дроб с бял трън и артишок

Време за четне: 5 минути

Съдържание:

Малко по-рано ви разказахме за това, как понякога на нашият организъм му трябва рестартиране, побутване и конкретно на черния ни дроб. Един основен орган, който работи нон стоп, без почивен ден и ваканция. Идва време обаче, когато ние сами сме длъжни да му я дадем и да се погрижим неговата вярна “служба” да продължи да ни радва.  

Черният дроб е биохимичната фабрика на организма. Той е един най-важните органи в нашето тяло. Формира се през първите 7 месеца от бременността, участва в процеса на превръщане на храната в съставки, произвежда и съхранява протеините, мазнините, резервните въглехидрати, обмяната на вещества. Ключова е неговата роля в изхвърлянето на токсини от организма, както и активното участие в борбата с инфекциите. Има много фактори, които могат да повлияят негативно на черният дроб и да предизвикат хепатит, цироза, алкохолно чернодробно заболяване, мастно чернодробно заболяване и т.н. Той влияе пряко на метаболизма, в него се преработват мазнините, а протеините се разграждат и преобразуват в други вещества като важни ензими или хормони. В черният дроб се съхранява гликоген като източник на енергия. Тези процеси пряко засягат нашето настроение и апетит. Ето, защо е изключително важно да детоксикираме черният дроб периодично. Нашата хранителна добавка Liver support, подпомага работата на черният дроб по изцяло естествен път, премахва токсините, връща енергията на тялото и регулира храносмилането. Стимулира жлъчната секреция, подсилва имунната система. Liver support сироп балансира и облекчава симптомите на омазняване на черния дроб, хепатит, жълтеница, цироза. Основните съставки, които нашите специалисти подбраха в Liver support и за които искаме да ви разкажем повече са: артишок и бял трън.

Въпреки че, често е считан за зеленчук, артишокът е вид бодил. Това растение произхожда от Средиземно море и се използва от векове, заради своите лечебни свойства. Предполагаемите ползи за здравето включват по-ниски нива на кръвната захар, подобрено храносмилане и здравето на черния дроб. Артишокът е с ниско съдържание на мазнини, а в същото време е богат на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Особено наситен на фолиева киселина и витамини С и К. Един среден по размер артишок съдържа почти 7 грама фибри, което е 23-28% от референтния дневен прием. Тези вкусни магарешки бодили съдържат само 60 калории и около 4 грама протеин. 

Ползи за здравето от артишока

Намалява „лошия“холестерол и подпомага „добрия“холестерол

Екстрактът от листа на артишок може да има положителен ефект върху нивата на холестерола. Според проучване при над 700 души е установено, че добавянето на екстракт от листа от артишок, ежедневно в продължение на 5–13 седмици води до намаляване на общия и „лош“ LDL холестерол. Друго проучване при 143 възрастни с висок холестерол показва, че екстрактът от листа на артишок, който се приема ежедневно в продължение на шест седмици, води съответно до 18,5% и 22,9% намаление на общия и „лош“ LDL холестерол. Нещо повече, редовната консумация на екстракт от артишок може да стимулира „добрия“ HDL холестерол, при възрастни с висок холестерол. Екстрактът от артишок влияе на холестерола по два основни начина. Първо, артишокът съдържа лутеолин, антиоксидант, който предотвратява образуването на холестерол. Второ, екстрактът от листа от артишок насърчава тялото да преработва по-ефективно холестерола, което води до по-ниски общи нива.

Помага за регулиране на кръвното налягане

Екстрактът от артишок може да помогне на хора с високо кръвно налягане. Едно проучване при 98 мъже с високо кръвно налягане установява, че консумацията на екстракт от артишок дневно, в продължение на 12 седмици намалява диастолното и систоличното кръвно налягане със средно съответно 2,76 и 2,85 mmHg. Екстрактът от артишок насърчава ензима eNOS, който играе роля в разширяването на кръвоносните съдове. В допълнение артишокът е добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане.

Подобрява здравето на черния дроб

Екстрактът от листа от артишок може да предпази черния дроб от увреждане и да насърчи растежа на нова тъкан. Той също така увеличава производството на жлъчен поток, което помага да се премахнат вредните токсини от черния дроб. В едно проучване, екстрактът от артишок, води до по-малко увреждане на черния дроб, по-високи нива на антиоксиданти и по-добра чернодробна функция. Например, едно проучване при 90 души с безалкохолно мастно чернодробно заболяване разкрива, че консумацията на 600 mg екстракт от артишок дневно в продължение на два месеца води до подобрена чернодробна функция. Учените смятат, че някои антиоксиданти, открити в артишока като цинарин и силимарин – са отчасти отговорни за тези ползи.

Как да ги добавите към вашата диета

Приготвянето на артишок не е толкова плашещо, колкото изглежда. Те могат да бъдат приготвени на пара, варени, скара, печени. Приготвянето на пара е най-популярният метод за готвене на артишок и обикновено отнема 20–40 минути, в зависимост от размера. Като алтернатива, можете да печете артишока за 40 минути при 350 ° F (177 ° C). Имайте предвид, че и листата, и сърцето могат да се ядат. След като се сготвят, външните листа могат да се извадят и да се потопят в сос, като айоли или билково масло.

Артишокът е изключително питателна, нисковъглехидратна храна, която може да осигури многобройни ползи за здравето. Въпреки това, доказателствата се ограничават предимно до проучвания, използващи концентриран екстракт от артишок. Редовната консумация на екстракт от артишок може да подпомогне нивата на холестерола, кръвното налягане, здравето на черния дроб, лошо храносмилане и нивата на кръвната захар.

Млечният трън е билков лек, получен от растението бял трън, известен също като Silybum marianum. Това бодливо растение има характерни лилави цветя и бели жилки, които според традиционните истории са причинени от капка мляко на Дева Мария, падаща върху листата му. Активните съставки в магарешкия трън са група растителни съединения, известни като силимарин. Екстрактът от бял трън съдържа високо количество силимарин (между 65–80%), което е концентрирано от растението бял трън. Известно е, че силимаринът, извлечен от бял трън, има антиоксидантни, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Всъщност, той традиционно се използва за лечение на нарушения на черния дроб и жлъчния мехур, насърчава производството на кърма.

За какво е полезен белия трън?

Защитава черния дроб

Млечният бодил често се популяризира заради неговите чернодробно-защитни ефекти. Редовно се използва като допълваща терапия от хора, които имат увреждане на черния дроб, поради състояния като алкохолно чернодробно заболяване, безалкохолно мастно чернодробно заболяване, хепатит и дори рак на черния дроб. Използва се и за защита на черния дроб срещу токсини. Проучванията показват подобрения във функцията на черния дроб при хора с чернодробни заболявания, които са приемали добавка от бял трън.

Въпреки че са необходими повече изследвания за това как действа, млечният трън намалява увреждането на черния дроб, причинено от свободните радикали, които се произвеждат, когато черният дроб метаболизира токсични вещества. Според друго проучване, е установено че приема на екстракт от бял трън, може да удължи продължителността на живота на хора с цироза на черния дроб поради алкохолно чернодробно заболяване.

Помага за предотвратяване на свързания с възрастта спад в мозъчната функция

Млечният трън се използва като традиционно лекарство за неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон в продължение на повече от две хиляди години. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства означават, че той е вероятно невропротективен и може да помогне за предотвратяване на спада в мозъчната функция, който изпитвате с напредване на възрастта.

Защитава костите ви

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна загуба на костна маса. Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години и причинява слаби и крехки кости, които лесно се чупят, дори след леки падания. Млечният трън е показан в експериментални проучвания, за да стимулира минерализацията на костите и потенциално да създаде защита срещу изтъняване на костите. В резултат на това изследователите предполагат, че белия трън може да бъде полезна терапия за предотвратяване или забавяне на загубата на костна маса при жени в менопауза.

 Ние, от Green Health Lab сме на мнение, че всичко, което идва от природата има способността да лекува, да облекчава и да бъде основния инструмент с които да си служим в желанието си да бъдем по – здрави, по – щастливи и заредени с енергия. Ето защо, създадохме хранителната добавка Liver Support, изцяло от натурални съставки, подкрепена основно от билките артишок и бял трън. Лесен за прием билков сироп, който подпомага нормалното функциониране и пречистването на черния дроб. Премахва токсините, връща енергията на тялото ви, регулира храносмилането. Стимулира жлъчната секреция, подсилва имунната система. Спомага регулирането и подпомага облекчаването симптомите на омазняване на черния дроб, хепатит, жълтеница, цироза. Една опаковка е достатъчна за 26 приема / 13 дни. Започнете рестартирането на своя черен дроб още днес, за да се почувствате по- леко утре и занапред.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka