0
sezonno hranene recepti greenlabox.bg

DIY 3 здравословни рецепти със сезонни продукти 

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Макар и настроението ни вече да е пролетно, менюто ни остава все още в зимното си вдъхновение. Много скоро масите ни ще бъдат обагрени от ярките цветове на зеленолистните, носещи едно специално настроение всяка година – на свежест, прераждане и ново начало. До тогава сме ви приготвили няколко страхотни рецепти, с които да изпратите студените месеци, защото уютът на топлата храна много скоро ще се измести от студени напитки и нужда от прохлада.   

Защо е важно да се храним сезонно 

Преди да преминем към апетитната част на тази статия, трябва да ви убедим защо е важно да следвате сезонното хранене, а не поредната популярна диета, каквато ще откриете във всеки ъгъл на интернет. Мястото, където сме родени е от изключително значение за това каква храна е добре за нас да приемаме. Телата ни имат памет и носят със себе си ценна информация, която ние трябва да захраним. Разбира се, че човек роден на севера, не може да се храни с паста всеки ден без да му проличи визуално, но когато отидете в Южна Италия ще видите че населението не страда от затлъстяване. Обратното – някой, който живее на топло не може да се храни с толкова много мазнини, каквото е менюто във Финландия. Ние сме благословени с 4 сезона и всеки един от тях влияе различно на телата ни, а за да се чувстваме добре, трябва да следваме тази цикличност, а не да вървим срещу нея.  

Рецепти 

1. Крем супа от цвекло 

cveklo krem supa greenlabox.bg

Свикнали сме да ядем цвеклото под формата на салата, но в края на сезона му, ще ви предложим една различно, но много красива и ефективна рецепта. Тази крем супа е божествено вкусна и пълна с полезни хранителни вещества. Тя е и достатъчно засищаща, за да може да поднесете и като основно ястие.  Съставки: 

  • 2 с.л. зехтин 
  • 1 глава лук 
  • 3 скилидки чесън, смлени 
  • 1 с.л. пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно 
  • сол и черен пипер на вкус 
  • 3 големи глави цвекло, обелени и нарязани на кубчета 
  • 1 среден пащърнак, обелен и нарязан на кубчета (приблизително 1 чаша) 
  • 4 чаши зеленчуков бульон  (може да добавите повече, ако обичате своята крем супа по-течна) 

Гарнитура 

  • кокосова сметана или кисело мляко 
  • магданоз 
  • семена от черен сусам 
  • смлян черен пипер 

Начин на приготвяне 

Загрейте маслото от авокадо в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Добавете чесъна, джинджифила, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути, докато се усетите приятния аромат. Добавете кубчетата цвекло, пащърнака и зеленчуковия бульон едновременно. Увеличете котлона до висока степен и оставете да заври.  

След това намалете котлона до минимум, покрийте съда и оставете да къкри за 25-30 минути или докато цвеклото омекне на вилицата. Използвайте черпак, за да прехвърлите супата в блендер. Блендирайте за една минута или докато стане кремообразна. Ако нямате блендер, може да използвате пасатор, според спецификата на самата техника.  

При сервиране, гарнирайте супата с млечната/кокосовата гарнитура и украсете с различни форми отгоре.  

2. Бавно печено дърпано свинско 

drpano svinsko greenlabox.bg

Много скоро няма да искате да оставяте печката пусната по цял ден, защото топлите дни наближават. Възползвайте се от това и направете най-вълшебното дърпано свинско. То е сочно, крехко и носещо аромата на перфектната комбинация от подправки. Честно казано, това е от любимите ни рецепти, защото само нагласяш всичко и след това забравяш, че има нещо във фурната за осем часа. 

Съставки 

  • 1 кг. свинска плешка 
  • 2 с.л. червен пипер 
  • 1 ч.л. риган 
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. черен пипер 
  • ½ ч.л. кимион 
  • 1 глава жълт лук 
  • 4 скилидки чесън 
  • 1 ч.ч. барбекю сос 
  • 1 кен ябълков сайдер 

Начин на приготвяне 

Поставете в дъното на дълбок съд дебели шайби лук. След това смесете барбекю соса с всички подправки и намажете обилно плешката. Оставете да се маринова за една вечер, но ако нямате това време, може и директно да я сложете да се пече. Преди да поставите във фурната, излейте кен ябълков сайдер, за да покрие месото. След това печете под капак за 8 часа на 140° С. Накъсайте месото с вилица и сервирайте с желаната гарнитура.  

3. Тиквени палачинки 

tikveni palachinki greenlabox.bg

Кой не обича палачинки? Ако питате някое дете, то ще ви каже, че може да ги яде за закуска, обяд и вечеря – всеки ден! Днешната рецепта за палачинки е вдъхновена от тиквата, която все още може да откриете в магазините, затова ви препоръчваме да се насладите на рецепти с нея за последно преди пролетта.

Съставки: 

  • 1 ½ чаши мляко 
  • 1 чаша пюре от тиква 
  • 1 голямо яйце 
  • 2 с.л. растително масло 
  • 2 с.л. оцет 
  • 2 ч.ч. брашно 
  • 3 с.л. кафява захар 
  • 2 ч.л. бакпулвер 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат 
  • 1 ч.л. смлян бахар 
  • 1 ч.л. смляна канела 
  • ½ ч.л. смлян джинджифил 
  • ½ ч.л. сол  

Начин на приготвяне 

Разбъркайте в една купа млякото, тиквата, яйцето, олиото и оцета, докато се смесят добре. 

В отделна купа разбийте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, бахара, канелата, джинджифила и солта. Добавете към тиквената смес бавно, като разбивате с телена бъркалка или миксер. 

Загрейте на средно висока температура тиган и го намазнете. Изсипете 3-4 супени лъжици тесто за всяка палачинка и леко изравнете лъжица. Гответе, докато се появят малки мехурчета (около 2 минути). Обърнете и гответе до златисто кафяво. Повторете с останалата смес и сервирайте като ароматен десерт или вкусна закуска. 

Това са нашите ароматни предложения за цветна и вкусна маса през март. Напишете ни в коментар кои са вашите любими ястия в този сезон!  

 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka