Макар и настроението ни вече да е пролетно, менюто ни остава все още в зимното си вдъхновение. Много скоро масите ни ще бъдат обагрени от ярките цветове на зеленолистните, носещи едно специално настроение всяка година – на свежест, прераждане и ново начало. До тогава сме ви приготвили няколко страхотни рецепти, с които да изпратите студените месеци, защото уютът на топлата храна много скоро ще се измести от студени напитки и нужда от прохлада.
Защо е важно да се храним сезонно?
Преди да преминем към апетитната част на тази статия, трябва да ви убедим защо е важно да следвате сезонното хранене, а не поредната популярна диета, каквато ще откриете във всеки ъгъл на интернет. Мястото, където сме родени е от изключително значение за това каква храна е добре за нас да приемаме. Телата ни имат памет и носят със себе си ценна информация, която ние трябва да захраним. Разбира се, че човек роден на севера, не може да се храни с паста всеки ден без да му проличи визуално, но когато отидете в Южна Италия ще видите че населението не страда от затлъстяване. Обратното – някой, който живее на топло не може да се храни с толкова много мазнини, каквото е менюто във Финландия. Ние сме благословени с 4 сезона и всеки един от тях влияе различно на телата ни, а за да се чувстваме добре, трябва да следваме тази цикличност, а не да вървим срещу нея.
Рецепти
1. Крем супа от цвекло
Свикнали сме да ядем цвеклото под формата на салата, но в края на сезона му, ще ви предложим една различно, но много красива и ефективна рецепта. Тази крем супа е божествено вкусна и пълна с полезни хранителни вещества. Тя е и достатъчно засищаща, за да може да поднесете и като основно ястие. Съставки:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън, смлени
- 1 с.л. пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- 3 големи глави цвекло, обелени и нарязани на кубчета
- 1 среден пащърнак, обелен и нарязан на кубчета (приблизително 1 чаша)
- 4 чаши зеленчуков бульон (може да добавите повече, ако обичате своята крем супа по-течна)
Гарнитура
- кокосова сметана или кисело мляко
- магданоз
- семена от черен сусам
- смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте маслото от авокадо в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Добавете чесъна, джинджифила, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути, докато се усетите приятния аромат. Добавете кубчетата цвекло, пащърнака и зеленчуковия бульон едновременно. Увеличете котлона до висока степен и оставете да заври.
След това намалете котлона до минимум, покрийте съда и оставете да къкри за 25-30 минути или докато цвеклото омекне на вилицата. Използвайте черпак, за да прехвърлите супата в блендер. Блендирайте за една минута или докато стане кремообразна. Ако нямате блендер, може да използвате пасатор, според спецификата на самата техника.
При сервиране, гарнирайте супата с млечната/кокосовата гарнитура и украсете с различни форми отгоре.
2. Бавно печено дърпано свинско
Много скоро няма да искате да оставяте печката пусната по цял ден, защото топлите дни наближават. Възползвайте се от това и направете най-вълшебното дърпано свинско. То е сочно, крехко и носещо аромата на перфектната комбинация от подправки. Честно казано, това е от любимите ни рецепти, защото само нагласяш всичко и след това забравяш, че има нещо във фурната за осем часа.
Съставки
- 1 кг. свинска плешка
- 2 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. кимион
- 1 глава жълт лук
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.ч. барбекю сос
- 1 кен ябълков сайдер
Начин на приготвяне
Поставете в дъното на дълбок съд дебели шайби лук. След това смесете барбекю соса с всички подправки и намажете обилно плешката. Оставете да се маринова за една вечер, но ако нямате това време, може и директно да я сложете да се пече. Преди да поставите във фурната, излейте кен ябълков сайдер, за да покрие месото. След това печете под капак за 8 часа на 140° С. Накъсайте месото с вилица и сервирайте с желаната гарнитура.
3. Тиквени палачинки
Кой не обича палачинки? Ако питате някое дете, то ще ви каже, че може да ги яде за закуска, обяд и вечеря – всеки ден! Днешната рецепта за палачинки е вдъхновена от тиквата, която все още може да откриете в магазините, затова ви препоръчваме да се насладите на рецепти с нея за последно преди пролетта.
Съставки:
- 1 ½ чаши мляко
- 1 чаша пюре от тиква
- 1 голямо яйце
- 2 с.л. растително масло
- 2 с.л. оцет
- 2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. кафява захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. смлян бахар
- 1 ч.л. смляна канела
- ½ ч.л. смлян джинджифил
- ½ ч.л. сол
Начин на приготвяне
Разбъркайте в една купа млякото, тиквата, яйцето, олиото и оцета, докато се смесят добре.
В отделна купа разбийте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, бахара, канелата, джинджифила и солта. Добавете към тиквената смес бавно, като разбивате с телена бъркалка или миксер.
Загрейте на средно висока температура тиган и го намазнете. Изсипете 3-4 супени лъжици тесто за всяка палачинка и леко изравнете лъжица. Гответе, докато се появят малки мехурчета (около 2 минути). Обърнете и гответе до златисто кафяво. Повторете с останалата смес и сервирайте като ароматен десерт или вкусна закуска.
Това са нашите ароматни предложения за цветна и вкусна маса през март. Напишете ни в коментар кои са вашите любими ястия в този сезон!