0
blog gdl spring april -greenlabox.bg

Доказани стъпки за борба с пролетната умора

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Пролетта е вече тук със своите дълги и топли дни. Всички искат да излизат повече на разходки, да се наслаждават на хубавото време или дори да сменят зимния гардероб с летен и да се захванат с голямото пролетно почистване. Толкова много неща искаме да започнем, но всъщност имаме енергия само и единствено да легнем на дивана и да си пуснем поредния филм. И вие знаете това усещане, нали? Не е необичайно да изпитвате умора през пролетта. След зимен сън тялото ни преминава през някои физиологични промени. Опитвайки се да бъдем в крак със сменящите се сезони, може да станем малко дезориентирани и периодът на летаргия да обхване ежедневието ни. Защо се появява пролетната умора и има ли начин да се спасим от нея, ще ви разкажем в следващите редове.

Обърнете внимание на времето за сън. 

Поддържането на здравия сън може да бъде полезно за цялото ни тяло и функциите в него. Пролетта носи по-ранни и по-светли утрини, но мозъкът ни интерпретира слънчевата светлина като аларма за събуждане и често много преди истинският ни будилник да звънне, ние се озоваваме с ококорени очи. В резултат на това не спим достатъчно и се чувстваме уморени през целия ден. С увеличаването на дневната светлина тялото започва да произвежда повече серотонин. От своя страна намалява производството на мелатонин и това прави сънят ни по-некачествен. Бъдете сигурни, че си лягате по-рано и успявате да спите достатъчно в малките часове на нощта.

Балансираната диета и приемът на достатъчно количество вода ще ви помогнат. 

Това, което ви препоръчваме през цялата година, може да има особено положителен ефект през пролетта: пийте много вода и слагайте на масата си по-леки храни. Оставете настрана тежките ястия и обърнете повече внимание на сезонните плодове и зеленчуци. Това гарантира, че получавате достатъчно витамини, хранителни вещества и минерали. Главната причина обаче не е да се компенсира евентуален недостиг на витамини – дори през зимните месеци изборът на храна, налична днес, гарантира, че тялото ни лесно се снабдява с достатъчно витамини. Давайки на тялото си правилното гориво под формата на храна, ние го зареждаме с енергия и сила, която да използва. Представете си го като строеж на къща – ако използваме добри материали, тя ще бъде здрава години наред, но ако разчитаме на лоши материали, бързо ще падне до основи. Същото е с храната и нашето тяло.

Упражненията са особено добри за повишаването на енергията през пролетта,

особено в сутрешните часове. Спортовете за издръжливост като тичане или колоездене стимулират кръвообращението на тялото и премахват умората. Специалистите препоръчват поне 30 минути ежедневни упражнения, за да бъдем енергични и в добра форма. Да бъдем активни ежедневно може да не включва фитнес, а дори елементарни действия като да слезете от автобуса една спирка по-рано и да вървите? Излизайте на чист въздух възможно най-често: под въздействието на дневната светлина тялото синтезира хормона за повдигане на настроението серотонин. Залагайте на сутрешно разтягане, с което да започвате деня си – то ще ви помогне с бавни, но ефективни движения да подготвите тялото си за деня. В дългосрочен план редовните разтягания ще бъдат много полезни за тялото ви и ще ви помогнат да бъдете пъргави и активни до късна възраст. Също така много ефективни за стимулиране на кръвообращението са редуващите се душове, които осигуряват добър приток на кръв в кожата. Най-добре е винаги да завършвате душа със студена вода.

Опитваме се да се задържим вниманието си колкото можем повече в тези по-топли и дълги дни. Нашето подсъзнание ни казва да бъдем по-енергични, защото е пролет, но въпреки това тялото ни оспорва това. Това е нормално, защото се нуждае от повече време, за да се пренастрои на правилната честота и има начин да му помогнем в това:

  • Придържайте се към рутинния си график. Разпределете задачите си разумно през деня и се опитайте да не изчерпвате резервите на тялото си още от сутринта.
  • Регулирането на цикъла сън-събуждане не се случва за една нощ, затова трябва да дадете време на тялото си да свикне с новия режим. Не се отказвайте толкова бързо!
  • Не пренебрегвайте почивката, след като се почувствате уморени. Ако работите у дома, може да пробвате с енергични дрямка от по 10-20 минути. Те са много кратки, но помагат за възобновяването на активността.

За плавен преход между сезоните не трябва да променяте драстично навиците и графиците си. Хранете се здравословно, зареждайте тялото си с енергия и то ще ви се отблагодари.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka