0
ginger -greenlabox.bg

Джинджифилът – как да го използваме, за да подобрим здравето си

Време за четне: 3 минути

Съдържание:


Студените сезони са вече тук и носят уханието на определени храни и напитки! На джинджифилови сладки, джинджифилова бира, джинджифилов чай и…всъщност изобщо не се изненадваме, че джинджифилът е основното ухание на тези месеци. Неговият силен аромат и редица полезни действия ни помагат да преминем през сезона на грип и настинки без никакъв проблем, но всъщност в този корен се крият още редица полезни действия и днес ще ви разкажем за тях. 

Представяте ли си колко изненадан ли е бил първият човек, който е опитал джинджифил за първи път? Една съвсем малка лъжичка може да сбръчка лицето на всеки в горчива гримаса. Смята се, че индийците и китайците са произвеждали джинджифил като тонизиращ продукт в продължение на повече от 5000 години за лечение на много заболявания и това растение сега се култивира във влажните тропици, като именно Индия е най-големият производител. Джинджифилът е бил използван като ароматизиращ агент много преди историята да бъде официално записана, така че няма как да знаем точно как и кога е бил използван.


Ползи за здравето от употребата на джинджифил


  1. При стомашни проблеми

Джинджифилът е умел помощник, когато искаме да ускорим на храносмилателния процес и по-бързото изпразване на стомаха. Някои хора с храносмилателни проблеми, като лошо храносмилане, язви, запек и проблеми с наднорменото тегло, могат да намерят облекчение, като добавят корена от джинджифил към редовната си диета. 

Също така, една от най-известните ползи на джинджифила за здравето е способността му да облекчава гаденето. Независимо дали е от прилошаване при пътуване, мигрена, сутрешно гадене или общи стомашни проблеми, джинджифилът помага за успокояване на разстроения стомах под всякаква форма.


  1. При ПМС

Джинджифилът е една от най-често срещаните билки в индийските домакинства и от години се предават рецепти за облекчаване на менструални болки. В него се съдържа съединение, наречено гингерол, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, подпомагащо спазмите и повишаващо енергията в тялото. Естествената топлина в чая от джинджифил осигурява така необходимия комфорт на стресираните мускули на матката. Джинджифилът също така осигурява свежест, облекчава подуването и умората.


  1. При наднормено тегло 

Същото съединение, което помага при менструалните болки, може да бъде ефективно и при намаляване на телесното тегло Изследванията показват, че затлъстяването може да доведе до оксидативен стрес и възпаления, които се причиняват от увреждане от свободните радикали в тялото. Антиоксидантните свойства на джинджифила помагат за контролирането на тези свободни радикали, а противовъзпалителните му свойства могат да противодействат на възпалението. Тези свойства на джинджифила не се отнасят директно до излишните килограми, но те помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови увреждания и други странични ефекти от наднорменото тегло. Други изследвания подкрепят идеята, че джинджифилът може да играе роля и при загуба на тегло, но те все още не са потвърдени.

  1. Повишава мозъчната функция

Има много противовъзпалителни свойства на джинджифила, които могат да помогнат на мозъка ви да работи на по-високи обороти. Например джинджифилът повишава нивата на щастливите хормони – серотонин и допамин. Това може да намали депресивните епизоди и да повиши настроението ви напълно натурално. Джинджифилът също може да осигури ползи при тревожност, деменция, болест на Алцхаймер и PTSD. Редовната употреба на джинджифил също така подобрява функцията на паметта чрез увеличаване на невротрансмитерите в мозъка, отговорни за паметта, фокуса и времето за реакция.


  1. Подобрява имунната система

Джинджифилът повишава имунитета със своите антимикробни и противогъбични свойства. Ползи за здравето и странични ефекти на джинджифила подобряват кашлицата, понижават температурата, борят се с инфекциите, облекчават главоболието и облекчават други симптоми, свързани с обикновени настинки и грип. Джинджифилът също е свързан с куркумата и кардамона, като и двете имат подобни свойства, защото са от семейството от имуностимулиращите храни.


Как да приемаме джинджифил в ежедневието си?


Вода с джинджифил


Джинджифиловата вода е просто вода, към която е добавен джинджифил. Рецептата съдържа вода и корен от джинджифил, въпреки че някои хора включват и подсладител като мед и сок от лимон за балансиране на вкуса. Най-ефективните начини да накарате джинджифила да освободи естествените си съединения е като го накиснете предварително в гореща вода. Добавете 2 супени лъжици обелен и тънко нарязан корен от джинджифил и 4 чаши вода в средно голяма тенджера. Оставете водата да ври поне 10 минути. Може да поднесете горещ като чай или охладен с лед, за освежаване след тежък ден.

Шот джинджифил

Ползите от джинджифиловия шот варират от осигуряване на мощна подкрепа за здравето до успокояване на ежедневния храносмилателен дистрес. Тези малки шотове могат да помогнат за успокояване на разстроения ви стомах, да се противопоставят на случайни пристъпи на гадене и да поддържат балансиран метаболизъм през деня. В студените месеци, те са безценна помощ за имунитета в борбата с различните болести. Направете си сместа за шот като смесите в блендер:

  • 1 килограм пресен джинджифил

  • 5 до 6 средни лимона

  • 1/4 чаша студена вода

  • 1/4 чаша мед или на вкус, по желание


След това прецедете през тензух и пийте по един шот на ден.


Подправка към ястия 


Добавете смлян джинджифил към ястията, за да извлечете ползите от него и да добавите допълнителен вкус към гозбите си. Джинджифилът работи добре в пържени картофи, супи и всяко едно ястие с къри. Можете дори да добавите джинджифил към десерти или смутита.


След всички тези ползи на джинджифила, които ви споделихме, сме сигурни, че още днес ще пробвате някоя рецепта с тази подправка. Напишете ни в коментар как най-често консумирате джинджифил и може да откриете нови идеи за вашето меню.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka