0
blog menopause2

Екстракт от Червена детелина – ползи, употреба и 5 топ приложения за вашето здраве

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Векове наред, културите по света разчитат на традиционната билкова медицина, за да отговорят на своите здравни нужди. Въпреки медицинския и технологичен напредък в съвременната ера, глобалното търсене на билкови лекарства нараства. Всъщност се изчислява, че тази индустрия печели около 60 милиарда долара годишно. Това включва лекарствената употреба на растения за лечение на болести, подобряване на общото здраве и благосъстояние. Някои билки имат мощни съставки и трябва да се приемат със същото внимание, като фармацевтичните лекарства. Всъщност, много фармацевтични лекарства се основават на изкуствени версии на естествено срещащи се съединения, открити в растенията.

Според специалистите по билкова медицина, ефектът на цялото растение е по-голям от неговите части. Днес, искаме да разгледаме ползите от червената детелина. Тя е диво растение, принадлежащо към семейство Бобови. Използва се за лечение на няколко състояния, включително рак, магарешка кашлица, дихателни проблеми, облекчава симптомите при менопауза. Лекарите смятат, че червената детелина действа като диуретик (помага на тялото да се отърве от излишната течност), подобрява циркулацията и помага за пречистването на черния дроб.

chervena-detelina

Съвременните научни тестове показват, че червената детелина съдържа изофлавони, химикали на растителна основа, които произвеждат естроген-подобни ефекти в организма. Следователно те могат да се прикрепят към естрогенните рецептори в цялото тяло, особено в пикочния мехур, кръвоносните съдове, костите и сърцето. Този ефект може също да намали възможността за развитие на естроген-зависим рак на ендометриума (лигавицата на матката). В допълнение, резултатите от преглед на близо 1000 жени показват, че червената детелина може да повлияе на ензим, за който е известно, че насърчава прогресията на рака на ендометриума. Изофлавоните показват потенциал при лечението на няколко състояния, свързани с менопаузата, като горещи вълни, сърдечно-съдово здраве и остеопороза. Червената детелина е източник на много хранителни вещества, включително калций, хром, магнезий, ниацин, фосфор, калий, тиамин и витамин С.

 Менопауза

Менопаузата може да е естествен факт от живота, но това не прави симптомите по-лесни за справяне. Около две трети от жените, които преминават през менопаузата, ще изпитват симптоми като загуба на костна плътност, умора, наддаване на тегло и горещи вълни.

menopauza

Изследователите смятат, че изофлавоните, като тези, открити в червената детелина, могат да помогнат за намаляване на симптомите на менопаузата, като горещи вълни и нощно изпотяване, поради техните естрогеноподобни ефекти. Досега проучванията са смесени. Няколко проучвания на патентован екстракт от изофлавони от червена детелина предполагат, че той може значително да намали приливите при жени в менопауза. Повече за това, как да намалим симптомите при менопауза, с нашия продукт – Menopause relief – При Менопауза – тук.

Остеопороза

Тъй като нивата на естроген спадат по време на менопаузата, рискът на жената за развитие на остеопороза, нараства. Няколко проучвания предполагат, че патентован екстракт от изофлавони от червена детелина може да забави загубата на костна маса и дори да повиши костната минерална плътност при жени преди и в перименопаузата.

Проучване от 2015 г. установява при 60 жени в пременопауза, че приемът на 5 унции (150 ml) екстракт от червена детелина, съдържащ 37 mg изофлавони дневно в продължение на 12 седмици, води до по-малка загуба на КМП в лумбалния отдел на гръбначния стълб и шията в сравнение с плацебо групата.

Рак

Въз основа на традиционното му използване при рак, изследователите са започнали да изучават ролята на изофлавоните от червената детелина в превенцията и лечението на рака. Предварителните данни сочат, че тези изофлавони могат да спрат раковите клетки от разпространяване. Учените предполагат, че червената детелина може да помогне за предотвратяване на някои форми на рак, като рак на простатата и ендометриума.

Здраве на сърцето

Смята се, че червената детелина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания по няколко начина. Някои резултати ясно показват, че приемането на червена детелина може да понижи нивата на “лошия” липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL) и да повиши нивата на “добрия” холестерол, с висока плътност (HDL) в тялото . В допълнение, червената детелина може също да стимулира увеличаването на секрецията на жлъчна киселина. Тъй като, холестеролът е основен компонент на жлъчната киселина, повишеното производство на жлъчна киселина обикновено означава, че се използва повече холестерол и по-малко холестерол циркулира в тялото. Освен това, червената детелина съдържа малки количества химикали, известни като кумарини, които могат да помогнат за предотвратяване възможността за образуване на кръвни съсиреци и артериални плаки. Плаките са натрупвания на кръвни клетки, мазнини и други вещества, които могат да се натрупват в кръвоносните съдове, вероятно намалявайки или блокирайки притока на кръв. Червената детелина може също да помогне на артериите да останат здрави и гъвкави (качество, често наричано „артериално съответствие“), което също може да помогне за предотвратяване на някои отлагания на плаки, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

Увеличена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата или ДПХ).

Някои ранни изследвания показват, че добавките с червена детелина могат да подобрят някои симптоми на увеличена простата. Червената детелина блокира ензимите, за които се смята, че допринасят за рака на простатата при мъжете. Увеличената простата засяга над 90% от мъжете над 80-годишна възраст. Признаците са толкова по-подчертани, колкото по-голяма е хипертрофията на жлезата и последващото стеснение на уретрата. Най – изразените симптоми са: често нощно уриниране, често уриниране през деня, затруднения в началото на уринирането, намаление на количеството и силата на пикочната струя. За повечето мъже ДПХ е нормална част от стареенето. Екстрактът от червена детелина значително намалява нощното уриниране.

В заключение ще добавим, че билките са едно природно богатство с което разполагаме, а понякога го подминаваме с пренебрежение и недоверие в неговата сила и способност да подпомогне и излекува нашия организъм. А целия процес на лечение е толкова естествен, колкото е самото дишане. Все се връщаме назад във времето, когато нашите прабаби и дядовци не са били затрупвани от фермацефтичната индустрия, за да лекуват болежките си, а са използвали различни билки и растения за да си помогнат. От там и всички “бабини рецепти за…”, които намираме в гугъл, когато търсим информация за дадено състояние. Време е да вземем бабината приказка “От опит глава не боли!” и да се доверим на природата и нейните качества.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka