0
blog menopause 1 - greenlabox.bg

Емоционалната страна на менопаузата и как да я разпознаем

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

„Менопауза се нарича период, настъпващ в напреднала зрялост при жените, по време на който намалява количеството на естрогени в организма, спира овулацията, а вследствие на това – и менструалния цикъл. Обикновено настъпва между 45 и 55 години (най-често около 50-ата година).“ Всяка жена има обща представа какво да очаква от менопаузата:  горещи вълни, нередовни менструации, различни настроения. Това са симптомите, които най-често се обсъждат, когато правим общо търсене в Гугъл или четем за менопаузата в женските списания, които вероятно са основен източник на информация за много жени. Това, което обаче никой не споделя е колко всъщност разрушителни, интензивни и тежки могат да бъдат някои от тези симптоми. Разбира се, не за всички, но при някои има истинско страдание и то най-вече в мълчание. Някои от които са мигрена, не само нередовни, но и продължителни менструални кървения, не само променливи настроения, но състояния изцяло извън контрол над емоционалното състояние, пристъпи на световъртеж и гадене, изискващи почивка в различно време през деня, плач от критика, ярост заради наистина дребни неща. Не случайно някои наричат навлизането в климактериума „ПРОМЯНАТА“, с всичките й натоварени с гибел, метаморфни нюанси. Ние, от Green Health Lab, разбираме в детайли този деликатен и труден етап от живота на всяка дама и създадохме формулата в Menopause relief, за да облекчим и за да ви помогнем да се справите със симптомите преди, по време на и след менопаузата. Menopause relief балансира хормоналните смущения, които са голямо предизвикателство в периода с нови и стресиращи усещания, които несъмнено съпътстват критическата възраст.

Важно е да се отнесем към тази серия от промени в женското тяло, като към естествен процес, а не заболяване. Менопаузата може да бъде объркващо време за много жени и техните семейства, а като общество сме склонни да се отклоняваме от откритите, честни разговори за този много важен преход в живота на жената. Ние, в Green Health Lab се стремим да променим това и да оборудваме всички жени с инструментите и ресурсите, необходими за поддържане на оптимално здраве по време на прехода в менопаузата и след това.  Подбрахме няколко основни въпроса, за да предоставим повече яснота и за да се чувства всяка жена достатъчно подготвена и информирана за този така важен етап от живота си.

На каква възраст настъпва менопаузата?

Менопаузата се дефинира като естественото отсъствие на менструални периоди за една цяла година при жена над 40-годишна възраст. Средната възраст на менопаузата е 51г., като известно време между 46 и 56 години, е най-често срещания период за настъпване на менопауза.

Какво представлява перименопаузата?

Перименопаузата е периодът на преход, водещ до менопаузата. През това време яйчниците постепенно започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон. Средната продължителност на перименопаузата е 4 години, но може да продължи само няколко месеца или да продължи до 10 години. Перименопаузата приключва, след като жената е преминала 12 месеца без менструация, след това стартира постменопаузата.

Какви са първите признаци на менопаузата?

Ранните признаци на преход към менопауза могат да включват нередовни менструални цикли, горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние, забрава, плач, гняв или раздразнителност, тревожност, акне, мигрена, наддаване на тегло, вагинална сухота и промени в сексуалната функция.

 Менопаузата причинява ли депресия или безпокойство?

Причината за депресията и тревожността често е многофакторна, но хормоналните промени в менопаузата могат да допринесат за развитието й. Естрогенът действа като невротрансмитер и допринася за стабилността на настроението, така че колебанията, спадовете или дисбалансите в естрогена могат да са предпоставка или да влошат съществуващите разстройства на настроението. Естрогенът увеличава синтеза на серотонин, действа като SSRI и МАО инхибитор и сенсибилизира серотониновите рецептори. Метаболитът на прогестерон алопрегнанолон действа като невростероид, който влияе централно на инхибиторните процеси, като се свързва с GABA рецепторите в мозъка и неговият спад може да повлияе на възбуждащия / инхибиторния баланс. Тревожността е често срещана ранна характеристика на менопаузата за много жени.

Менопаузата причинява ли умора?

Докато менопаузата сама по себе си не може да причини умора, свързаните с нея промени в серотонина и нарушения на съня, причинени от хормонални промени и нощно изпотяване –  могат много добре. Дисфункционално маточно кървене, обилни или чести периоди или миома също могат да доведат до желязодефицитна анемия; жените в перименопауза с умора трябва да имат проверена хемоглобин и феритин, за да се изключи анемията като допринасящ фактор.

Ние, от Green Health Lab вярваме, че най-добрият хормонален баланс може да се постигне с помощта на природата. Вдъхновени от нея, нашите специалисти подбраха уникална комбинация от билки, които имат доказани ползи в облекчаване на симптомите на менопаузата. Мощното им, индивидуално действие при съчетаването им, усилва ефективността и допринася за справяне със симптомите на менопаузата.

От древността маточината се използва за различни болести, но най-вече при смущения в нервната система. Тя подобрява съня, премахва безпокойството, напрежението, тревожността и страха. Забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане. Екстрактът от маточина в Menopause relief, успокоява нервната система и облекчава горещите вълни.

Екстрактът от червена детелина се използва в традиционната медицина в Европа, Азия и Америка в продължение на много поколения. Червената детелина принадлежи към група съединения, известни като фитоестрогени, поради богатото си съдържание на естроген. Екстрактът от детелина има противовъзпалително, антиспазматично и успокоително действие. Той се прилага за облекчаване на горещи вълни и изпотяване, за регулиране на холестерол, тегло и костна плътност.

Доказано е, че женшенът помага за намаляване на появата и интензивността на горещите вълни и нощното изпотяване при жени в менопауза. Последните изследвания дори установиха, че това може да помогне на жените в постменопауза да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Екстрактът от семена на див копър помага при вагинална атрофия и горещи вълни,  може да бъде полезен при безсъние, тревожност и сухота.

Екстрактът от дамиана може да облекчи горещите вълни и да стимулира сексуалната активност и стомашно-чревния тракт.

 С настъпването на менопаузата, голям брой от жените се чувстват „различни“, не себе си. Губят своята енергичност и жизненост. Всичките промени, които настъпват физически, емоционално и психически са в състояние да създадат не само несигурност, смущения и обърканост, но също така и тежки депресивни състояния. Много жени не осъзнават, че хормоналният дисбаланс по време на менопауза причинява промени не само в метаболизма. Той влияе също на настроението, теглото, здравето на кожата и костите. Върнете се към себе си с Menopause relief. Спете по-добре, почувствайте се по-свежи! Не се превръщайте в жертва на менопаузата! Вземете в свои ръце живота си и това как се чувствате. Menopause relief на Green Health Lab срещу симптомите на менопаузата – тук:

Menopause relief – При Менопауза

Помага да се справите с горещите вълни, с умората, с поддържането на костната плътност и с вагиналната атрофия.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka