0
hydration - greenlabox.bg

Хидратирай се! Защо е важно да пием вода?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Вероятно всички знаете колко е важно да пиете много течности, когато температурите навън се покачат, но поддържането на хидратация е ежедневна нужда на тялото, независимо какво показва термометърът в дадения момент. За съжаление много от нас не пият достатъчно вода или си мисля, че набавят нужните течности чрез кафе, газирани напитки и дори алкохол. Възрастните хора, например, не усещат толкова жажда, колкото когато са били по-млади – това може да е проблем, ако приемат лекарства, причиняващи загуба на течности, защото би довело до дехидратация и последващи проблеми от нея.

Около 60%  от тялото се състои от вода, а около 71%  от повърхността на планетата е покрита с вода – дори природата ни казва с тези показатели колко е важно да поддържаме състоянието на вода в организма си ежедневно, за да водим балансиран начин на живот.

Няколко интересни факта:

  • Кръвта ни е 90% вода.
  • Няма общоприето количество вода, което трябва да се консумира дневно, но има формула, по която може да се ориентирате колко е препоръчително за вас.
  • Водата е от съществено значение за бъбреците и други телесни функции.
  • Когато е дехидратирана, кожата може да стане по-уязвима към кожни заболявания и бръчки.
  • Пиенето на вода може да помогне при загуба на тегло.

  1. Помага при физическа активност.

Дори загубата на вода от едва 2% може да има забележим ефект върху тялото ни. Единствено професионалните спортисти знаят как да се справят с подобна загуба, защото при тях процентите могат да скочат до 6-10%, но повечето от нас не сме такива, затова и трябва да внимаваме. Дехидратацията може да доведе до променен контрол на телесната температура, намалена мотивация и повишена умора. Освен това може да направи упражненията много по-трудни, както физически, така и психически. Доказано е, че оптималната хидратация предотвратява това да се случи и дори може да намали оксидативния стрес, който възниква по време на упражнения с висока интензивност. Напълнете си една бутилка с вода преди тренировка и влизайте смело в залата!

  1. Водата контролира калориите.

Години наред хората, които са на диета пият много вода като стратегия за отслабване. Въпреки че водата няма магически ефект върху загубата на тегло, заместването ѝ на по-калорични напитки, които са пълни със захар, със сигурност може да помогне да свалите желаните килограми. Храната с високо съдържание на вода обикновено изглежда по-голяма, по-големият й обем изисква повече дъвчене и се усвоява по-бавно от тялото, което ви помага да се чувствате сити. Богатите на вода храни включват плодове, зеленчуци, овесени ядки и бобови растения. Предварителното пиене на вода преди хранене може да помогне като предотврати преяждането и създаде усещане за ситост.

  1. Водата – най-добрият приятел на бъбреците.

Телесните течности пренасят отпадъчни продукти вътре и извън клетките. Основният токсин в тялото е урейният азот в кръвта, водоразтворим отпадък, който преминава през бъбреците, за да бъде изхвърлен в урината. Вашите бъбреци вършат невероятна и ежедневна работа за прочистването и освобождаването на тялото от токсини, стига приемът на течности да е достатъчен – а за това трябва ние да помогнем! Когато приемате достатъчно течности, урината тече свободно, има светъл цвят и е без мирис. Когато тялото ви не получава достатъчно течности, концентрацията на урината, цветът и миризмата се увеличават, защото бъбреците улавят допълнителна течност за телесни функции. Ако хронично пиете твърде малко, може да сте изложени на по-висок риск от камъни в бъбреците.

  1. Помага при главоболие

В този забързан и натоварен живот, главоболието съпътства много от нас. Изследванията показват, че главоболието е един от най-честите симптоми на дехидратация. Нещо повече, някои проучвания показват, че питейната вода може да помогне за облекчаване на главоболието при тези, които изпитват чести главоболия. Проучване при 102 мъже установи, че пиенето на допълнителни 1,5 литра вода на ден води до значителни подобрения на мигренните им пристъпи. Отделно, 47% от мъжете, които пият повече вода, съобщават за подобрение на главоболието. Може би главата ви боли след поредния дълъг ден? А сигурни ли сте, че днес пихте достатъчно вода?

  1. Помага при дехидратирана кожа.

Дехидратираната кожа понякога се споменава като синоним на суха кожа, но това са две различни неща. На дехидратираната кожа липсва вода, на сухата й липсват естествени масла (наричани още себум). Освен това сухата кожа е тип кожа, докато дехидратацията се счита за състояние. Дехидратацията прави кожата да изглежда по-суха и набръчкана, което може да се подобри с подходящия прием на вода. Можете също така да помогнете за “заключване” на влагата в кожата си, като използвате овлажнител, който създава физическа бариера за задържане на влага.

Надяваме се, че с тази статия сме успели да ви убедим в невероятните свойства на водата! Не забравяйте да я споделите с приятели, за да научат и те за важните предимства на добре хидратираното тяло.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka