0
blog garlic - greenlabox.bg

Как чесъна действа на вашето общо здраве

Време за четне: 5 минути

Съдържание:

„Чесънът е здраве“, казваха нашите баби и дядовци, а като допълнение ще добавим и думите на древногръцкия лекар Хипократ, наричан баща на западната медицина, предписвал чесън за лечение на различни медицински състояния: „Нека храната да бъде вашето лекарство, а лекарството да бъде вашата храна.“ Хипократ насърчава използването на чесън за лечение на дихателни проблеми, паразити, лошо храносмилане и умора. Чесънът е богат и на витамин В1, В2, В3, В6, фолат, витамин С, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.

Високото съдържание на сяра в чесъна му придава антибиотични свойства, като поддържа храносмилателния тракт чист, освобождавайки го от отровите. Чесънът също така ни защитава от настинка, поддържа здравето на храносмилателния тракт и предпазва сърдечносъдовата система, като пречиства запушените артерии.

Чесън (Allium sativum), се използва широко като ароматизатор в готвенето, но също така е бил използван като лекарство през древната и съвременната история; взето е за предотвратяване и лечение на широк спектър от състояния и заболявания.

Бързи факти за чесъна

  • В много страни чесънът се използва лечебно от векове.
  • Чесънът може да има редица ползи за здравето, както сурови, така и варени.
  • Може да има значителни антибиотични свойства.

История

Чесънът се използва в цял свят от хиляди години. Записите показват, че чесънът е бил в употреба, когато са били построени пирамидите в Гиза, преди около 5000 години. От Древен Египет чесънът се разпространява в напредналите древни цивилизации на долината на Инд (Пакистан и Западна Индия днес). Оттам той си проправи път към Китай.

През цялата история в Близкия изток, Източна Азия и Непал чесънът се използва за лечение на бронхит, хипертония (високо кръвно налягане), туберкулоза, чернодробни заболявания, дизентерия, метеоризъм, колики, чревни червеи, ревматизъм, диабет и треска. Той е също така мощен афродизиак.

Ползи

В момента чесънът се използва широко за няколко състояния, свързани с кръвоносната система и сърцето, включително атеросклероза (втвърдяване на артериите), висок холестерол, инфаркт, коронарна болест на сърцето и хипертония. Използва се и като профилактика на рак на белия дроб, рак на простатата, рак на гърдата, рак на стомаха, рак на ректума и рак на дебелото черво. Функционалните ползи от чесъна са свързани с антимикробната, противоракова, антиоксидантна активности, спомага за прочистване от паразити. Мощните лекарствени свойства на чесъна се дължат на съединението алицин и изключително голямо разнообразие от други биоактивни съставки. Чесънът се използва за много състояния, свързани със сърцето и кръвната система – високо кръвно налягане/ниско кръвно налягане , висок холестерол и “втвърдяване на артериите” (атеросклероза).

  •  Риск от рак на белия дроб

Хората, които са консумирали суров чесън поне два пъти седмично през 7-годишния период на изследване, са с 44 процента по-нисък риск от развитие на рак на белите дробове, според проучване, проведено в провинциалния център за контрол и профилактика на заболяванията в провинция Дзянсу в Китай. Предполага се, че чесънът може потенциално да служи като химио профилактичен агент за рак на белия дроб. 

  • Проблеми със сърцето

Диалил трисулфидът, компонент на чесновото масло, помага да се предпази сърцето по време на сърдечна хирургия и след инфаркт, установиха изследователи от Медицинския факултет на Университета Емори. Те също така вярват, че диалил трисулфидът може да се използва като лечение на сърдечна недостатъчност.

Кардиомиопатията е водещата причина за смърт сред пациентите с диабет. Това е хронично заболяване на миокарда (сърдечен мускул), което е необичайно удебелено, увеличено и / или сковано. Чесновото масло притежава значителен потенциал за защита на сърцата от индуцирана от диабет кардиомиопатия.

  • Висок холестерол и високо кръвно налягане

Съвременните изследвания се фокусират върху потенциала на чесъна да намали риска от сърдечни заболявания и нивата на холестерола. Няколко проучвания показват, че чесънът прави тромбоцитите (клетките, участващи в съсирването на кръвта) по-малко склонни да се слепват и да се придържат към стените на артериите, поради което действа като антикоагулант и намалява риска от инфаркти. Изследователи от университета в Анкара изследват ефектите на добавките от екстракт от чесън върху липидния (мастен) профил в кръвта на пациенти с висок холестерол в кръвта. Тяхното проучване е публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry. Те приемали добавки с екстракт от чесън в продължение на 4 месеца и редовно се проверявани за параметри на липидите в кръвта, както и за бъбречната и чернодробната функция.

В края на 4-те месеца изследователите стигат до заключението „… добавката от екстракт от чесън подобрява липидния профил в кръвта, засилва антиоксидантния потенциал в кръвта и причинява значително намаляване на систолното и диастоличното кръвно налягане. Това също води до намаляване на нивото на продукта на окисляване (MDA) в кръвните проби, което показва намалени реакции на окисление в организма. “

С други думи, добавките от екстракт от чесън намаляват високите нива на холестерол, а също и кръвното налягане при пациентите с хипертония.

  • Рак на простатата

Лекари от отделението по урология, болница за приятелство Китай-Япония, Пекин, Китай, извършиха проучване, оценяващо връзката между консумацията на зеленчуци Allium и риска от рак на простатата. Зелените зеленчуци, особено приемът на чесън, са свързани с намаляване на риска от рак на простатата.

  • Подобрява функцията на мозъка

Чесънът насърчава здравето на мозъка поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е ефективен срещу невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

  • Подобрява храносмилането

Храносмилателните проблеми се подобряват с включването на суров чесън в диетата. Той е от полза за червата и намалява възпалението. Яденето на суров чесън помага да се изчистят чревните паразити. Той унищожава лошите бактерии и защитава добрите бактерии в червата.

Поради многото и различни ползи за здравето, които чесънът може да окаже в нашия организъм, ние от Green Health Lab, се възползвахме максимално от това. Нашите специалисти, използват екстракт от чесън за създаването на три от нашите хранителни добавки:

holesterol

Cholesterol control – за регулирането нивата на холестерол

Хранителна добавка за мъже и жени, която подпомага регулирането на нивата на холестерол. Поддържа ниска абсорбцията на лошия холестерол и пречи на отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове. По-малко LDL холестерол, по-малко плаки, по-малки скокове на кръвното налягане. Нашата формула е зелена, чиста, без да е „претоварена“ с химически съединение и добавки. Приемът на чисти природни съставки води до освобождаване от лошия холестерол. Cholesterol control е богата комбинация от билкови екстракти. Доказаната им полза в пречистването на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението, ще помогне в намаляването на холестерола с ниска плътност и ще подобри цялостното здраве.

visoko-kravno

Hypertension control – за нормализиране на кръвното налягане

Hypertension Control е създадена да нормализира кръвното налягане, благоприятства за насърчаване на здравето на сърцето и подпомага защитата на сърцето от сърдечно-съдови проблеми, както и да подкрепи кръвообращението. Мощната билкова смес Hypertension Control е натурална и създадена с внимание и прецизност. Всяка една от съставките – от гъбите шийтаке до богатата на витамини и минерали целина, има своя принос в поддръжката на здравето и справянето с обезпокоителното високо кръвно. Подбрани с внимание и след задълбочени изследвания, всяка от тях носи ползи, които в комбинация водят до позитивни промени в организма. Hypertension Control намалява напрежението при високо кръвно и контролира безопасно повишаване на нивата на азотен окис в кръвта. Нашата хранителна добавка, помага натрупванията в артериите и кръвоносните съдове да бъдат ограничени и дава контрол в регулирането на състоянията породени от появата на високо кръвно. Стимулира кръвообращението и движението на хранителни вещества и кислород в кръвта.

prochistvane-ot-paraziti

Parasite Cleanse – Прочистване от паразити

Натурални билкови капки за подпомагане на организма за прочистване от паразити. Спомагат за възстановяване на здравето на червата, регулиране на храносмилането, поддържане на чревния баланс. Прочистване на дебелото черво и детоксикация от Green Health Lab. За регулиране на храносмилането, облекчаване на подуването и излишните газове, пречещи на нормалния начин на живот. Parasite cleanse е добавка за прочистване от паразити, създадена за да поддържа здравето на храносмилателната система. Елиминира нежеланите агенти и насърчава усвояването на хранителни вещества. Тя съдържа натурални съставки за естествено и щадящо прочистване от паразити. Специалистите от Green Health Lab създадоха силна комбинация от билкови екстракти, имащи уникален ефект в процеса на прочистване от паразити.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka