0
propolis-greenlabox.bg

Как да приемаме прополис?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Освен меда, който е познат със своите положителни свойства, известен като суперхрана, има друг пчелен продукт с отличителни характеристики и широкоспектърно действие. Но какво трябва да знаете за него? Нека разберем.

Какво представлява прополисът?

Прополисът е известен като пчелен клей. В състава му се включва смес от прашец, който пчелите събират от разнообразни растения, восък и смола. За да добие своите полезни за здравето свойства, той преминава през храносмилателната система на пчелите.

Пчелният клей е богат източник на различни вещества, като минерали и витамини, необходими за човешкия организъм. В състава му се наблюдава и високо съдържание на минерални соли, както и етерични масла, които допълнително обогатяват свойствата му. Цветът му е тъмен, а консистенцията – твърда. 

Прополисът е продукт на пчелите, като през целия процес на производство, качествата му не се изменят. В превод от гръцки, името на този природен продукт означава “преграда” или “защита”. И именно това е неговата цел. Пчелите го използват за дезинфекция и поставяне на преграда върху кошерите, като по този начин се предпазват и му създават допълнителен слой.

За създаването на прополис пчелите избират прашеца само от младите пъпки на растенията, където се съдържа вещество с противогъбични и антибактериални защитни свойства от патогени, радиации, бактерии и плесени.

Какви са ползите от прием на прополис?

Според данните на историците се смята, че прополисът е използван още в Древен Египет за лечение на инфекции. Наричан още “естествен антибиотик” пчелният клей има мултифункционални свойства – противоракови, противогъбични, антисептични, антибактериални, противовирусни, обезболяващи и имуностимулиращи.

Проучвания доказват, че този природен дар, дело на усърдната работа на пчелите, има положително влияние върху целия организъм. Бори се активно срещу различни бактериални и вирусни щамове.

Помага за лечението на проблеми в стомашната област, като гастрит, гастроезофагеален рефлукс, както и други състояния – отит, рани, проблеми в устната кухина и очите.

Той е отличен имуностимулант и подхранва естествената защита на организма, което е полезно свойство както при деца, така и при възрастни. Служи като превенция срещу вирусни и грипни състояния, както и профилактично при настинки и подсилване на имунитета.

Помага за обработката и дезинфекцията на рани, както и преборва успешно вътрешни инфекции. Смята се, че помага и на сърдечно-съдовата система чрез регулацията и понижаването на лошия холестерол.

Намалява отоци, болезнени състояния, засилва кръвообращението, предоставя на организма жизненоважни суплементи. Счита се, че има положително влияние върху туморни образувания.

Клеевата тинктура, която се приготвя като разтвор от пчелен клей и спиртна течност, е широко разпространен и предпочитан начин за справяне с инфекции, настинки, както и проблематични състояния на храносмилателната система – колити, ентерит и други.

Как да приемаме прополис?

Съществуват няколко основни начина за прием на прополис:

  • под формата на хранителни добавки – в онлайн и физическите търговски обекти, като аптеки и магазини, ще откриете прополис на таблетки, който е богат източник на минерали, витамини, аминокиселини и полифеноли. Те са допълнение към вашия хранителен режим, а приемът им зависи от препоръките на производителя и милиграмите. В състава на хранителните добавки се включва екстракт и натурален клей. Препоръчва се употребата само от възрастни;

  • клеева тинктура – един от най-разпространените начини за консумацията на прополис. Той е в течна форма и се дозира на капки. Тъй като клеят е слабо разтворим във вода, за неговото пълноценно и хомогенно смесване се използва спиртна основа. В клеевата тинктура се открива спиртно съдържание, а разфасовките се различават в зависимост от производителите. Не забравяйте, че този тип продукти имат концентрирано съдържание на прополис и е препоръчително да се консумират, разтворени във вода;

  • приемане на топче прополис чрез преглъщане или дъвчене – смята се, че ежедневният прием на топче от лековития пчелен продукт с размер колкото грахово зърно, е достатъчно, за да подейства благоприятно върху организма.

Освен за вътрешна, този дар от природата служи и за външна употреба чрез локално приложение върху рани, инфекции и различни раздразнения. Може да бъде поставен чрез компрес от марля, напоена с тинктурата, както и чрез начупване и налагане на цели парчета. От пчелното лепило се произвеждат и мехлеми.

Не забравяйте, че това пчелно лепило действа с ефект на натрупване. За да забележите положителните свойства върху своя организъм, трябва да предприемете редовен прием за поне 30 дни, според предписанията на вашия лекуващ лекар или препоръките на производителя.

Как се приготвя воден разтвор на прополис?

Освен да си закупите готова клеева тинктура от аптеката, може да приготвите самостоятелно такава чрез подходяща рецепта, която да следвате. За да създадете качествен разтвор, който наистина да повлияе благоприятно върху вашето здраве и да ви подхрани с множеството минерали и витамини, намиращи се в пчелния продукт, трябва да се снабдите с истински прополис. За целта може да се обърнете към специализирани магазини или да потърсите услугите на някой местен или познат пчелар.

Приготвянето на тази полезна и зареждаща напитка се извършва само с два компонента – клей и вода. Грамажите зависят от дозата, която искате да направите. Ако ви трябва разтвор за лична консумация, е достатъчно да се снабдите с 30 грама от прополис и да го комбинирате с 300 мл вода, която е най-добре да бъде дестилирана.

Прополисът се натрошава на дребни парчета и се добавя в подходящ съд за термична обработка, след което към него се прибавя дестилираната вода. Времето, в което сместа трябва да ври, е един час, а огънят е препоръчително да бъде слаб. След това течността се отцежда и пресипва в стъклени шишета. Дръжте на тъмно и далеч от деца.

Прилага се при синузит, хрема, възпалени и болезнени венци, за подобряване състоянието на кожата на лицето, за подсилване на имунната система.

За какво да внимаваме при прием на прополис?

Въпреки че този природен компонент е сред най-безопасните, има налични противопоказания. Ако имате непоносимост и сте наясно, че имате алергия към пчелни продукти, не бива да го приемате в никоя от неговите форми. Ако имате проблеми със съсирването на кръвта и повишени тромбоцити, не е препоръчително да усвоявате от този пчелен продукт, както и ако ви предстоят операции в близко време.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka