0

Как да запазим потентността си и всичко, което трябва да знаем за нея?

Време за четне: 2 минути

Съдържание:

Импотентността

Импотентността е проблем, с който много мъже се сблъскват, но рядко говорят за него. Еректилната дисфункция е невъзможността да се получи и поддържа достатъчно стабилна ерекция, за да се осъществи сексуален акт. Този тип проблеми не са непременно причина за безпокойство, но ако това е постоянен казус, може да причини стрес, да повлияе на самочувствието и да допринесе за проблеми във връзката. Проблемите с получаването или поддържането на ерекция също могат да бъдат признак на основно здравословно състояние, което се нуждае от лечение.

Симптомите на еректилна дисфункция

могат да включват постоянни:

  • Проблеми с получаването на ерекция
  • Проблеми с поддържането на ерекция
  • Намалено сексуално желание

Сексуалната възбуда

Сексуалната възбуда е процес, който включва много елементи в себе си – хормони, емоции, нерви, мускули, кръвоносни съдове, здравословно състояния и дори нагласа на настроението. Еректилната дисфункция може да се причини от проблем с всеки един от тези елементи. Освен здравето, стресът и психическите проблеми също могат да бъдат виновни за пониженото либидо.  Например, незначително физическо състояние, което забавя сексуалната реакция, може да предизвика безпокойство у мъжа, относно поддържането на ерекция. Получената тревожност може да доведе до или да влоши вече съществуващата еректилната дисфункция.

Причини за липсата на потентност

  • Причина за еректилната дисфункция може да бъде следването на лоши навици – например пушенето. Изследванията показват, че мъжете, които пушат над кутия на ден имат цели 60% по-висок риск от еректилна дисфункция, в сравнение с мъжете, които не са пробвали цигари. 15% от всички мъже пушачи имат в момента или са имали в някакъв момент проблем с ерекцията. Пиенето на големи количества алкохол също може да затрудни поддържането на ерекция. Алкохолът пречи на информацията в мозъка, която казват на пениса да се напълни с кръв. Това се случва, защото алкохолът намаля производството на тестостерон, а той е хормонът, който контролира мъжките сексуални функции.
  • Затлъстяването е световен проблем за общественото здраве с епидемични размери! Макар и много често да го подценяваме, това заболяване може да намали продължителността на живота със 7 години. Наднорменото тегло е основен рисков фактор, допринасящ за цялостното разпространение на болестите в световен мащаб. Наднорменото тегло и затлъстяването могат да увеличат риска от еректилна дисфункция с 30-90% в сравнение с пациенти с нормално тегло. Поддържането на здравословно тегло и активен начин на живот може да подобри цялостното ви здраве и да ви върне обратно във форма. Наднорменото тегло влияе на холестерол и може да доведе до диабет, което от своя страна може да причини проблеми с ерекцията. Едно проучване показва, че мъжете с размер на талията над 100 см. са по-склонни да имат еректилна дисфункция.

Прием на лекарства

Еректилната дисфункция е често срещан страничен ефект и при много лекарства, които приемаме редовно без да се усетим за проблемите, до които водят. Такива са:

  • Антидепресанти
  • Мускулни релаксанти
  • Лекарства при рак
  • Антихистамини
  • Болкоуспокояващи

Ако използвате някое от тези лекарства и започнете да имате проблеми с ерекцията, обсъдете с вашия лекуващ лекар стъпките за намаляне на приема им.

Тренировки

Може би тренирате редовно в залата? Може да не предполагате, че напомпването на тялото ви с допълнителен тестостерон за изграждане на мускули ще навреди на ерекцията ви, но всъщност е напълно вероятно точно това да стане. Целият този синтетичен тостестерон изключва способността на тялото ви да създава свой собствен. Това означава, че проблемите ви ще започнат, когато спрете да приемате стероидите. Може да получите и много други лоши странични ефекти, затова ви препоръчваме да стоите далеч от тях и да наблегнете на правилната диета с повече движение.

Независимо дали причината е физическа, психологическа или комбинация от двете, еректилната дисфункция може да се превърне в източник на стрес за вас и вашия партньор. Ето някои стъпки, които можете да предприемете:

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka