0
active charcoal-greenlabox.bg

Какво е активен въглен и за какво се ползва?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има някои средства, като активния въглен, които се смятат за универсална панацея, действаща широкоспектърно и ефективно срещу множество проблеми. Тя влияе положително върху различни аспекти на здравето на човек и е използвана от векове. Това естествено средство притежава отличителни качества, а произходът му е разроноред – извлича се от кости на животни, както и кокосова черупка, торф, дървени стърготини. Поради свойствата си, активният въглен е неизменен помощник на човека.

Какво представлява активният въглен?

Това е естествен компонент, чието действие е мощно, поради което се използва както в козметичната индустрия, така и във всяко болнично заведение по целия свят. Активацията на този продукт се извършва чрез обработка с висока температура. Структурата му се променя значително, което е и сред основните му предимства, даващи положителен резултат върху организма. Получаването му се извършва чрез преработка на органични материали, които чрез температурната амплитуда от над 900 градуса, променят характера си и се овъгляват. Консистенцията, която се получава, е твърда. Освен това тя притежава голяма въглеродна маса. Термичната обработка увеличава масата на въглена и се образуват активни микропори. Структурата и свойствата на този широко приложим компонент правят лесна възможността за полепване на различни материали по повърхността на микропорите. Основната му цел е да извлича токсините и да ги премахва. За какво още помага?

За какво се използва активен въглен?

Това средство се използва ефективно в много сфери на живота и промишлеността. Основните причини, поради които хората се доверяват на специфичния продукт, са:


 1. Грижа за здравето

  Активният въглен помага за извеждане на токсините от тялото, което го прави едно от най-често приложимите средства за детоксикация и пречистване на организма. Основно се използва при стомашни отравяния. Благодарение на своята структура, включваща микропори, успява да намали ефективността на отровни препарати, както и вредни продукти, притежаващи висока токсичност. Използва се при предозиране с лекарства, както и като алтернатива на стомашната промивка. Може да се открие във всяко болнично заведение, защото медицината знае колко ценни са свойствата на активния въглен.

  Друга причина да се доверите на този естествен компонент е, че значително намалява раздразнението и дискомфорта в стомашната област, като подуване, болки, газове, колики. Употребата му потиска действието на газообразуващите храни. Това го категоризира като отлично средство за поддържане на здравословното състояние на стомаха и червата.

  Избирайки да прочистите тялото си от токсините, вие ще получите още много ползи като подобрена функция на бъбреците, намаляване на нивото на лошия, както и общия холестерол.

  Използва се за прочистване на питейна вода, както и като ефективно средство за справяне с алкохолно натравяне или махмурлук.

 2. Козметика

  Освен от медицинска гледна точка, този продукт помага и в много други направления. Козметичната индустрия използва активния въглен най-често в грижа за кожата. Прилага се в различни маски, лосиони, кремове за лице и тяло, както и при раздразнение на кожата, вследствие на ухапване от насекомо. Поради възможността да извлича токсини, това специфично широкоспектърно средство помага при акне, обриви, както и за намаляване на телесна миризма или цялостното ѝ неутрализиране.


 1. Избелване на зъби

  На пазара ще срещнете множество видове паста, пудри за зъби, както и други орални средства за хигиена като вода за уста, в чийто състав се включва тази съставка. Причините за това са и избелващите свойства, с който разполага. Структурата на този компонент е ефективно средство за избелване, което го прави приложим в такъв тип продукти за хигиена на устната кухина. Освен визуално подобрение, предизвиква и укрепването на тази уязвима област, където често проникват патогенни микроорганизми и вирусотворни бактерии. Подобрява pH на средата, намалява опасността от възникване на кариозни процеси, както и неутрализира лошия дъх.

Как можем да използваме активния въглен?

Начините за използване на активен въглен са много. Това се дължи на различните форми, под които ще срещнете тази съставка. Най-често срещаният е като хранителни добавки, които могат да бъдат таблетки или капсули. Те служат за директно перорално приложение. След преглъщането им се транспортират до стомаха, където започват да действат.


Друга често срещана форма, под която ще срещнете това помощно средство, е прахообразната. Ще откриете разфасовки в различен грамаж – 50 г, 100 г.
В сферата на  козметиката има много кремове, маски, пластири, продукти за акне, тонизиращи спрейове и измивни гелове. Има и множество дезодоранти, които служат за премахване на неприятни миризми от тялото. Благодарение на антибактериалните си свойства, козметиката и грижата за кожата, която можете да използвате с участието на този натурален лек, се води подходяща дори при проблематични състояния, като акнеични и атопични.


За избелване на зъби ще откриете множество различни средства, включващи съставката, като паста за зъби, вода за уста, пудра за директно нанасяне.

Какви могат да бъдат страничните ефекти?

Активният въглен се води безопасен за употреба. Страничните и нежелани реакции, които могат да възникнат, са редки и нямат тежък характер. Могат да се изразят в гадене и повръщане, запек, както и наличие на черни изпражнения. Сред противопоказанията, които трябва да съобразите, е самото състояние на човека, върху който ще се прилага. Опасност съществува при използване на това средство в случаи на отравяне, когато пациентът е сънлив, повръща или не е в пълно съзнание. Тогава детоксикиращата хранителна добавка може да премине през белите дробове.


Важно е да се употребява само от хора, които се намират в кондиция и пълно съзнание. Важно е да се съгласува приемът му с лекуващ лекар, особено когато имате медикаментозно лечение по това време, защото този лек може да намали ефекта от определени лекарства. В много редки случаи е възможно да се запушат червата. 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka