0
aloe vera-greenlabox.bg

Какво е алое вера и как се ползва?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Алое вера е растение, което е познато още от Древността със своя широк спектър на действие срещу различни проблеми. Този натурален продукт има полезно отражение върху организма и разполага с лечебни свойства. Може да се открие под различни форми, в зависимост от причината, поради която сте решили да използвате растението и производните от него продукти.

 

Самото растение алое разполага с множество разновидности, които наброяват над 300, но най-широко приложимото и известното от тях, е именно вера. 

Какво е алое вера?

Aloe Barbadensis, още познато като алое вера, е растение, което освен красив външен вид, разполага и с лечебни свойства. Неговата естествена среда, в която се развива най-добре и дава най-много реколта, се характеризира със сух тропически климат. Най-често се отглежда в Африка, Европа, южната част на САЩ, както и Азия. 

 

Растението е зелено, а обект на преработване и оползотворяване са месестите му листа, в чиято сърцевина се крие специален гел, притежаващ отличителни свойства. 

 

Докато в миналото това растение се е използвало като погребален дар към египетските фараони, години по-късно хората са осъзнали, че то има много приложения. В днешно време се използва активно в много сфери на производство, както на храни и напитки, така и в козметичната индустрия и дори фармацевтичната. 

 

Освен гела, който се намира във вътрешната структура на сочните и обемни зелени листа, се използва и друга част на растението, която носи своите ползи за тялото. Нарича се латекс и се намира под вътрешната част на листата. Служи за перорално приложение и има жълт цвят. Консистенцията наподобява каша. 

За какво помага алое вера?

Алое вера е известен натурален продукт, който има широкоспектърно приложение. В гела, който се извлича от вътрешността на листата, достигащи до 30-50 см дължина, има наличие на витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини. Именно поради този факт, то е сред най-използваните растения с лечебни свойства в индустрията. Приложенията и ползите му са следните:

 

 1. Кожни проблеми

  Екстрактът е подходящ за използване в състава на козметични продукти. Има отличителен благоприятен ефект върху кожата. Използва се за лечение на псориазис, кожни раздразнения, суха и атопична кожа, дерматит. Използва се при акне, заради известното му антисептично действие, което благоприятства състоянието и намалява разпространението на възпалението.

 

 1. Изгаряния

  Сред най-честите причини за използването са слънчевите изгаряния, както и такива от различен характер. Естественият продукт има успокояващ и охлаждащ характер при мазане, който намалява болката, сърбежа и раздразнението. Според проучвания, гелът може да повлиява по-бързото заздравяване на епидермиса.

 

 1. Храносмилателни проблеми

  Латексът, приличащ на каша, извлечен от вътрешността на листата, има познати слабителни свойства, като действа върху перисталтиката на червата и спомага за добро храносмилане. Алоинът влияе благоприятно върху състояние на запек и служи за разхлабване. Освен слабителния ефект, при консумация от хора с гастроезофагеален рефлукс, киселините и острото изразяване на симптоматиката, значително намаляват. Действа ефикасно и срещу повръщане.

 

 1. При повишена кръвна захар

  Хората с диабет тип 2 могат да приемат екстракт от алое вера под формата на различни източници за регулирането на кръвната захар. Според проучвания, нивата на триглицеридите, които се съдържат в кръвта, също се нормализират при редовна употреба. 

 

 1. В сферата на разкрасителните процедури

  Освен лечебни свойства, които благоприятстват организма, екстрактът от растението служи и за разкрасителни процедури. Именно поради тази причина, козметиката, като индустрия, използва активно този растителен продукт за грижа за кожата. Локалното му приложение, както и пероралния прием, действат върху подобряване хидратацията на кожата, възвръщане на блясъка ѝ, както и тонизирането на клетките. Помага за регенерацията, има анти-ейдж ефект, както и благоприятства премахването на тъмни петна. 

 

 1. При детоксикация и отслабване

  В гела, който се извлича от растението, има високо съдържание на антиоксиданти и аминокиселини. Те са част от група полифеноли, което ги прави отлични при спазване на хранителни режими и загуба на тегло. Антиоксидантите имат антитоксични свойства, помагат за изчистване на натрупаните непотребни вещества в организма. 

 

 1. За орално здраве

  Благодарение на антибактериалното, антисептичното и антивирусното действие, тази естествена панацея може да се използва ефективно и за поддържане на добро орално здраве. Помага за премахване на зъбна плака, афти в устата, както и поддържането на нормална среда без патогенно присъствие. 

 

 1. Обезболяващи свойства

  Има наличие на салицилова киселина, позната със своите обезболяващи свойства. Може да се прилага локално против болка върху рани или чувствителни участъци, както и да се приема вътрешно в комбинация с други обезболяващи средства.

Как да приемаме алое вера?

Можете да използвате тази универсална панацея, идваща от природата, под формата на козметика като кремове за лице и тяло, лосиони, пластири, масла, маски, както и чрез перорален прием – хранителни добавки като капсули, таблетки, сиропи. Можете още да консумирате като напитки – те са в готов вариант за пиене. 

Колко време можем да приемаме алое вера?

В случай че за вас няма противопоказание, можете да използвате алое вера ежедневно под форма за локално приложение като лосиони или кремове. Приемът на алоин перорално, който се намира в жълтия екстракт и се нарича още латекс, е противопоказен да се консумира ежедневно, защото в повишени количества и с натрупване може да причини стомашно неразположение, както и бъбречни проблеми.

За какво да внимаваме при прием на алое вера?

Както стана ясно, пероралният прием на продукти, които включват екстракт от целите листа, а не само от гела на алое вера растението, може да бъде опасен за здравето ви. Внимавайте за стомашни неразположения. Ако не се чувствате комфортно след продължителен прием на такива продукти, преустановете консумацията им. 

 

Ако имате диабет от тип 2, бъдете внимателни с приема на алоин, защото той понижава значително кръвната захар. Правилно решение е да консултирате с лекуващия ви лекар, който да ви даде насоки към конкретен продукт със съдържание на тази натурална съставка , както и да съгласувате с него дали е подходящо за вашия организъм.

 

Ако имате изявена алергия или се установи такава след прием на продукт, в чийто състав се включва познатият компонент, преустановете употребата. Продуктите се предлагат без необходимост от лекарска рецепта.

 

 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka