0
thermotherapy - greenlabox.bg

Какво е термотерапията и как ни помага?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Чували ли сте за термотерапията? Тя предлага множество предимства, които допринасят за вашето физическо и психическо състояние, а първите ползи от нея можете да усетите веднага при прилагането ѝ. Тя се състои от прилагане на топлина или студ (криотерапия) с цел промяна на кожната, вътреставната и вътрешната температура на меките тъкани, като целта е да се подобрят симптомите на определени състояния – нараняване, хронична болка, ревматизъм и артрит – чрез допълнително разтягане на тъканите. При термотерапията, топлината предизвиква вазодилатация, или увеличаване притока на кръв в меките тъкани. Именно това подобрява разтегливостта на тъканите и скоростта на метаболизма също, а целевите тъкани заздравяват бързо, без топлината да засяга околните райони. Увеличаването на кислорода, което термотерапията също прави, позволява на тъканите да намалят въздействието на разрушителните ензими. 

За да се отдадете на термотерапия не е необходимо да отидете в най-модерния рехабилитационен център – има много техники, които можете да използвате у дома и да получите същия лечебен ефект. Има два вида топлина, които могат да се използват за намаляване на болката: суха и влажна. Сухата топлина се прилага лесно и може да включва нагревателни подложки или топлинни пакети. Влажната топлина може да бъде по-ефективна и може да включва горещи вани, бутилки с гореща вода или компреси.

Как да си направите термотерапия у дома?

Гореща вана, душ, парна баня, сауна

Този вид терапия е с т.нар. влажна топлина. Тя може да насърчи цялостното чувство на релаксация и успокоение, което може да намали болката и да ви релаксира ментално. Влезте в горещата вана у дома или насочете гореща струя вода от душа към долната част на гърба, врата, китките или коленете си – това елементарно действие при взимане на баня може да предложи по-бързо възстановяване при болки в тези области. Уверете се, че водата не е твърде гореща, за да изгори кожата и може да използвате допълнително ароматни масла, за да засилите успокоението. След като излезете от банята, се облечете с най-топлите си дрехи, за да задържите ефекта от термотерапията за по-дълго време, а също така можете да нанесете Bee hot body cream, който ще ви загрее и ще ви помогне при всякакви болки в кръста и мускулите. 


Топлинни компреси

Макар и не най-ефективният, този метод може да осигури няколко часа облекчение при необходимост. Удобен е, защото повечето компреси могат да се носят под дрехите и да стоят директно върху кожата без да я нараняват. Обикновено те се увиват около долната част на гърба и кръста, но ние ще ви кажем за два варианта, а вие може да изберете най-подходящия за вас.


  1. Намокрете две кърпи с гореща вода, а след това ги изстискайте старателно, докато станат просто влажни. Поставете едната кърпа в подходяща чантата с цип, като не забравяйте да оставите и самата чанта отворена. Поставете торбичката в микровълновата фурна и загрейте на висока температура за около 2 минути. Внимавайте, когато вадите торбичката от микровълновата, защото ще бъде гореща! Запечатайте торбата с ципа и увийте другата мокра кърпа около нея. Нанесете върху възпалената област и оставете топлината да подейства за около двадесет минути.


  1. Вземете чорап и го напълнете с чаша ориз (може и повече, но трябва да сте сигурни, че отгоре има достатъчно място, за да зашиете отвора). Незадължителен, но приятен елемент е да капнете няколко капки етерично масло, което да подейства за допълнителна релаксация. След това зашийте отвора на чорапа с ластик или дебел конец, сложете в микровълновата на висока степен за около 2-3 минути. Нанесете върху врата или рамото си, а когато пак имате нужда от загряване, просто повторете този процес с вече направената от вас загряваща подложка.


Парафинова терапия

За да се използва като термотерапия, восъкът трябва да се разтопи, да се тества температурата му задължително и да се потопят ръцете или краката в него. Това може да помогне за облекчаване на схванатите мускули и стави чрез подобряване на кръвообращението и увеличаване на притока на кръв към засегнатата област. Хората с различни форми на артрит откриват, че тази форма на термотерапия помага за облекчаване на болката, сковаността и подуването, както и за подобряване на мобилността и гъвкавостта в ставите им. Лечението с восък е един от най-бързо действащите начин за осигуряване на ползи от термотерапията за тялото. Малки парафинови вани могат да бъдат закупени за домашна употреба, докато други се предлагат в много салони и спа центрове.

За какво да внимавате при термотерапия?


Освен полезна, термотерапията може да бъде опасна ако не се прилага правилно. Хората с диабетна невропатия или друго подобно състояние, имат намалено усещане за топлина, което означава, че трудно могат да преценят кога топлината е прекалено висока. Термотерапията не бива да се прилага върху отворени рани, зони с активно кървене, при сърдечна недостатъчност или ако кожата ви вече е гореща, зачервена или възпалена, както и ако усещате, че мястото е изтръпнало.


Надяваме се, че днес сте научили много нови и интересни неща за термотерапията и нейните невероятни приложения. Не забравяйте да споделите тази статия с приятел, за да помогнете и на тях да се справят с нежеланата болка и дискомфорт.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka