0
aloe vera-greenlabox.bg

Какво лекува растението алое вера?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Какво е алое вера? На какво дължи огромната си популярност? Наистина ли има толкова много полезни свойства и може ли да лекува различни състояния? Тук сме събрали за вас цялата необходима информация!


Какво представлява растението алое вера?


Алое вера е вечнозелено тропическо растение, което произхожда от Арабския полуостров, но вече се среща в много региони в света. Многогодишно е и успешно вирее при тропически, полутропически и сух климат. Отглежда се и като домашно растение. Често е причислявано към семейството на кактусите, но то е от рода Aloe, семейство Асфоделови. Има месести сочни листа, които са изпълнени с прозрачен гел. Именно гелът, който произвежда, е прочут със своите лечебни свойства. Съставът му е богат на ценни витамини, минерали, протеини и аминокиселини.


Алое вера лекува широк спектър проблеми: от такива на кожата до вътрешни. Наричано е „растение на безсмъртието“ още в древен Египет, където са намирали разнообразни приложения на мощните му лечебни свойства. Древните елини също са знаели какво богатство представлява то и са го смятали за „универсална панацея“.


Какво лекува алое вера?


Помага при запек


Нарушената чревна перисталтика се повлиява отлично от алое вера. Приема се перорално в препоръчителни дози от между 50 и 200 мг на ден в продължение на 5 до 10 дни и лекува стомашните проблеми. Растението нормализира чревната функция и облекчава състоянието.


Нещо повече! Алое вера не само помага за разхлабване при запек, но има цялостно оздравително действие върху стомаха и червата. То има силата да прочисти чревната флора от създадени в нея натрупвания, както и да стимулира оптималното храносмилане. Действа като пребиотик и помага за пълноценното усвояване на хранителните вещества, с което способства и задобрия метаболизъм.


Ускорява заздравяването на рани и изгаряния


Геловете и кремовете със съдържание на алое вера помагат за по-бързото възстановяване на кожата от сериозни изгаряния и от рани от различни естество, включително язви, причинени от диабет. Екстрактът действа като истински балсам, който лекува кожата. За това каква е неговата сила можем да съдим от факта, че не само помага за по-бързото затваряне на раните и за възстановяване на кожния епидермис, но и облекчава болката.


Помага при различни кожни състояния


Благотворното влияние, което алое вера има върху кожата, се използва не само при лечение на рани, но и за цялостно общо подобряване на вида ѝ. Гелът, който произвежда то, съдържа витамини А, С, Е, много витамини от групата В, както и ценни аминокиселини с противовъзпалителни свойства.


Козметиката, която е базирана на силата на алое вера, има благотворно действие за повишаване на хидратацията на суха и уморена кожа. Освен това продуктите действат отлично на чувствителна кожа, склонна към раздразнения и алергии. Чудесен избор са и при слънчеви изгаряния – имат успокояващ и омекотяващ ефект. Продуктите с тази активна съставка помагат за отстраняване на увредените епителни клетки, както и за производството на нови.


Полезни са при лекуване на по-сериозни кожни проблеми на лицето и тялото като псориазис, екземи или акне.


Има болкоуспокояващо действие


Наред с букета от витамини растението е източник и на ценни минерали като калций, калий, магнезий, мед, фосфор, желязо и манган, които в човешкия организъм имат важна роля при образуването на новите клетки и тъкани. Благодарение на активните си съставки продуктите с локално приложение, съдържащи алое вера, проникват дълбоко в кожата, блокират възпаленията и облекчават болката.


Здраве за устната кухина


Интересен факт е, че тропическото растение лекува и някои проблеми с венците и устната кухина. То има антибактериален ефект и е изключително полезно за третиране на възпалени венци и зъби. Ако се използва вместо вода за уста, резултатът е по-малко плака и неутрализиране на бактериите.


По-добър имунитет


Благодарение на богатия си химичен състав, растението има цялостен оздравителен ефект върху организма. Какво лекува? Можете да се възползвате от него при съществуващи инфекции и за подсилване на имунната система. С негова помощ организмът става по-устойчив на вируси и бактерии.


Здрав черен дроб


Детоксикиращите свойства на сока от растението лекуват и черния дроб. Те са полезни за подобряването на цялостното му състояние. Действат пречистващо, борят се с токсините и имат противовъзпалителни свойства.


Под какви форми можем да използваме алое вера?


Предвид разностранните приложения на полезното тропическо растение, то се предлага в многобройни форми. Ето какви са най-разпространените от тях:


  1. Кремове и гелове. Особено популярни са продуктите за локална употреба. Те са богати на натурален екстракт и се нанасят директно върху засегнатите области. С тях се лекуват открити рани, зони с раздразнена кожа, възпалени места. Успокояващото действие след всяко мазане е бързо и осезаемо.


  1. Козметика. Разкрасяващата индустрия отдавна е открила какво е полезното действие на това тропическо съкровище за състоянието на кожата на лицето и тялото. Можете да се възползвате от разнообразни кремове, маски и масла, които имат богато овлажняващо и подхранващо действие. Те имат реален ефект против изсушаване и раздразнения на кожата, помагат за нейната по-бърза регенерация и са особено ценен помощник в грижата за красотата.


  1. Напитки. Много популярни са и здравословните напитки, съдържащи сок от листата на този представител на тропическата флора. Редовната им консумация действа благотворно на храносмилателната система, полезни са за повишаване на имунитета и подобряване на цялостното здравословно състояние. Концентрацията на активни съставки в тях обикновено не е много висока, за да са подходящи за чест прием. Пиенето им може да бъде всекидневна част от здравословния хранителен режим. Може и да се включи в различни рецепти за смути, чиято освежаваща консумация помага не само на тялото, но и лекува стреса.


  1. Хранителни добавки. Предлага се и под формата на таблетки или капсули. Приемът им може да става при нужда от съпътстваща терапия, когато лекувате многобройни състояния, както и за общо подсилване на организма (в разгара на вирусния сезон и др.). За да сте сигурни за точната дозировка на конкретния медикамент спрямо вашето състояние, бихте могли да се консултирате с лекаря си. До него можете да се допитате и за това дали има и какви са евентуалните противопоказания при предозиране.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka