0
ashwagandha-greenlabox.bg

Какво трябва да знаем при прием на ашваганда?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Има множество билки, които се използват в хомеопатията и имат широко приложение за здравето на човешкия организъм. В повечето случаи те са широкоспектърни и притежават разнородно действие, което ги прави популярни. Благодарение на уникалните си свойства, те носят и положителен ефект върху здравословното състояние. Като такава билка се явява индийският женшен, наричан още ашваганда. 

За какво се приема ашваганда?

Ашваганда е сред най-използваните билки в аюрведическата медицина. Това натурално средство под формата на растение има много свойства, действащи положителни не само върху физическото здраве, но и върху психическото. Основните предназначения на приема на индийския женшен, са:


 1. Щитовидна жлеза

  Това натурално средство има доказан благоприятен ефект върху щитовидната жлеза, притежаваща вътрешна секреция. Билката действа добре както при хипофункция, така и при хиперфункция. Благодарение на адаптогенните си свойства, ашваганда влияе върху стимулиране на секрецията на хормон T4, което я прави помощник в борбата с недостатъчната секреция на тиреоидни хормони, което състояние се нарича още хипотиреоидизъм. Растението влияе благоприятно и върху регулирането на хормоните T4 и T3, което от своя страна помага при хипертиреоидизъм.


 1. Менопауза

  Счита се, че това натурално средство забавя стареенето. Благоприятства общото състояние на организма и подобрява функциите през периода на средна възраст, когато започват да се проявяват промените в женското тяло и подготовката към менопауза. Проучвания показват, че жените, които приемат ашваганда под различна форма по време на своята предменопауза и на същинския период, се чувстват по-добре психически и физически.


 1. Отслабване

  Екстрактът от индийски женшен действа положително върху отслабването и ускорява процеса, защото в съдържанието си има наличие на високо ниво антиоксиданти. Те от своя страна спомагат за подобряване на метаболизма и изчистването на токсините от тялото. Освен това, тази билка е богата на фибри, подобряващи перисталтиката на червата, които отстраняват холестерола от организма.


 1. Имунна система

  В състава на ашваганда се включват множество химични съединения, наречени витанолиди, които укрепват имунитета и същевременно притежават антибактериални и противоракови свойства. В съдържанието на натуралната съставка се включват и още глицитанолиди, които помагат на организма да се адаптира добре към външни неблагоприятни влияния. 


 1. Стрес

  В корена на растението има концентрирано съдържание на глицитанолиди, които както стана ясно, спомагат за адаптирането на организма към различни външни фактори, променящи стандартната му среда. По този начин, чрез приема на ашваганда, тялото ви придобива устойчивост на стрес. Освен това се смята, че действа благоприятно и за добър сън, което допълнително позволява на организма да се отпусне.


Освен при тези състояния, индийският женшен помага още за понижаване на нивото на лошия холестерол, което благоприятства сърдечно-съдовата система. Билката е отличен помощник при желание за тонус и повишаване на физическата активност. Помага за успокоение на нервната система, съсредоточаване и стимулиране на мозъчната активност.

Как можем да приемаме ашваганда?

Според традиционната аюрведическа медицина се използва коренът на растението, който се стрива на прах. Можете да приемате тази широкоспектърна билка по два основни начина: 


 • чрез чай – можете да добавите индийския женшен към мляко, по традиционна рецепта, или към вода, чиято температура трябва да бъде висока. Ако искате да заложите на готов продукт, ще откриете отлична възможност, която представлява комбинация между индийски женшен и зелен чай;


 • хранителни добавки – ако не ви допада идеята или предпочитате да заложите на хранителни добавки, съдържащи ашваганда, можете да се насочите към някое от предложенията на пазара. Ще откриете различни производители, които предлагат подходящи продукти. Уверете се, че избраният от вас препарат съдържа достатъчно количество витанолиди, което се равнява на около 5 % от общото съдържание. Ще откриете възможни варианти под формата на прах и в капсули или таблетки. Видовете се различават в зависимост от количествата на екстракта, измерени в mg.

Колко време е нужно да приемаме ашваганда?

Смята се за безопасно да приемате ашваганда до три месеца без прекъсване, след което е препоръчително да направите поне един месец почивка преди да възобновите употребата. Правилно е да приемате дозировката за деня на два пъти, като това трябва да се извършва след хранене, независимо дали използвате чай или хранителна добавка. По този начин се предпазва стомахът от раздразнение. Дозировката зависи от начина на прием – под формата на прах или капсули. Винаги следвайте препоръките на производителя или лекуващия ви лекар, който ви е насочил към това натурално природно средство.

Какви са противопоказанията при прием на ашваганда?

Въпреки че цялостно употребата на индийски женшен се смята за безопасна, е много важно да внимавате при определени състояния. Ако сте бременна или целите забременяване, в никакъв случай не се насочвайте към тази билка за разрешаването на какъвто и да е проблем. Редовната употреба с натрупване може да доведе до спонтанен аборт.


Ако приемате сънотворни, транквиланти или каквито и да е други по-сериозни медикаменти, е важно да се консултирате с лекар, който да ви увери в съвместимостта. В случай че страдате от автоимунно заболяване, сред които лупус или ревматоиден артрит, не е препоръчително да използвате билката, защото тя може да неутрализира действието на останалите лекарства, които приемате за имунната система.


Ако имате диабет или колебания в кръвното налягане, е важно да бъдете внимателни при употреба на билката, защото натрупването на активните вещества може да доведе до намаляване на кръвната захар или хипотония. Бъдете внимателни и ако често имате ниско кръвно, защото този прием може да намали още повече кръвното налягане, което да причини замайване и главоболие.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka