0
bee pollen1-greenlabox.bg

Какво трябва да знаем за консумацията на пчелен прашец?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Знаете ли, че биоравновесието на Земята до голяма степен се крепи на съвършените крехки крилца на пчелите? Благодарение на това, че тези насекоми опрашват цветчетата на растенията и дърветата, е възможно съществуването на повечето растителни видове, а оттам – и на животните, изхранващи се чрез консумация на растения. От целия този баланс в природата е зависимо и съществуването на човека.


На пчеличките дължим и някои от най-здравословните и богати на полезни вещества храни. Най-известен сред тях е медът, но това далеч не е всичко. Те произвеждат още живителни продукти като прополис (клеева тинктура), пчелно млечице и пчелен прашец. Тук ще ви разкажем повече именно за безценните свойства на прашеца и ще ви дадем някои съвети за правилната му консумация.


Какво представлява пчелният прашец?


Този продукт представлява прашецът, който пчелите работнички събират от тичинките на растенията и го смесват със секрет от слюнчените си жлези и цветен нектар. Те овалват получената смес в мед и го оформят в миниатюрни топченца с приблизително правилна сферична форма и с диаметър 1-2 мм. Цветът им е от светложълт до тъмнокафяв, в зависимост от цветчетата, от които е събиран прашецът.


Тази на пръв поглед сложна рецепта е „зимнината“ на пчелите. Те подготвят топчиците, за да се хранят с тях през студените месеци. Едно пчелно семейство произвежда от 1 до 7 кг прашец годишно. Добивът от пчеларите става чрез специални сита, след което топчетата се изсушават.


Съставът на тази суперхрана е богат на минерали, ензими, протеини и аминокиселини.


За какво е полезен пчелният прашец?


  1. За подсилване на имунната система


Както повечето пчелни продукти, и прашецът има силни имуностимулиращи свойства. Той е отличен избор за профилактичен прием по време на вирусния сезон. Способността му за повишаване на имунитета го прави задължителен за подсилване на организма и при вече протичащи настинки, грипове, респираторни заболявания (бронхити, синузити), както и при алергии. Той помага за елиминиране на вирусните клетки и за по-бързото възстановяване.


  1. За сърдечно-съдовата система и кръвните клетки


Пчелният прашец има високо съдържание на магнезий и калий, а ниско – на натрий. Продуктът укрепва стените на кръвните клетки и подсилва правилната работа на сърцето. Той намалява кървенето и регулира кръвния поток, чрез което нормализира и кръвното налягане. Освен това помага и за понижаването на холестерола, което обуславя и приложението му при лечение на атеросклероза.


  1. За теглото


Пчелният еликсир има свойството да регулира мастната обмяна и усвояването на мазнините, с което помага за постигане на оптимално тегло.


  1. За ракови заболявания


Продуктът е богат на селен, което означава, че подпомага изхвърлянето от организма на тежки метали. Действа профилактично за превенцията срещу ракови образувания.


  1. За диабет


При правилна консумация на създадената от пчелите храна се стимулира отделянето на инсулин, което я прави подходяща за лечение и профилактика на диабетни проблеми.


  1. За стомашно-чревния тракт


Миниатюрните пчелни топченца имат свойството да прочистват тънкото и дебелото черво, действат благотворно и на стомаха и храносмилането. Това ги прави подходящи, както за хора с временен стомашен дискомфорт (запек), така и за случаи, в които има хронични състояния (колити).


  1. При анемии


Храната на пчелите има високо съдържание на желязо и консумацията ѝ успешно се прилага за регулиране на хемоглобина при хора с желязодефицитна анемия.


  1. За простатата


Правилната консумация на полезния пчелен прашец намира приложение и при профилактиката на мъжкото здраве.


  1. При натоварване


Със своята способност да подсилва организма продуктът е чудесен избор и за спортисти, които се подлагат на усилени физически натоварвания. Полезната смес дава допълнително енергия и сила, като същевременно помага на тялото да се възстанови след тренировката. Редица специалисти включват продукта като част от тренировъчните програми, които подготвят. За правилния прием се взима предвид и хранителната стойност на сместа (около 280 калории на 100 грама).

 

  1. Подмладяване


Както е видно, богатата храна има цялостно положително влияние върху организма. Тя не само стимулира притока на кръв към клетките, но предотвратява преждевременното им остаряване и симулира производството на нови. Което пък я превръща в своеобразен еликсир на младостта. С редовната ѝ правилна консумация се постига дори ефект на освежаване на кожата и изглаждане на бръчките.


Как да приемаме пчелен прашец?


Правилната консумация на продукта варира според конкретната му разновидност, както и според вашите предпочитания.


В натурална форма


Обикновено прашецът се предлага в оригиналната си форма и цвят – можете да видите малките, изработени от пчелите топченца. За по-голямо удобство и трайност те са изсушени. Пакетирани са в различни разфасовки и можете да изберете удобния за вас вариант: в пакети, в бурканчета и др.


Тази форма на лечебната храна позволява консумация по много и разнообразни начини. Би могла да стане част и от всекидневните ви кулинарни рецепти. Отлично решение е да добавите една лъжица от сместа към закуската си: към кофичка кисело мляко, към мюсли, към смути и т.н. Оставете топченцата да се разтворят и ще се насладите на вкусно и полезно начало на деня.


Друг вариант за едновременно правилна и приятна консумация е да добавите лъжица от продукта към чая или към фреша си. Можете и просто да смесите една чаена лъжица от топченцата и една лъжица мед с чаша вода. Изчакайте да се разтворят и консумирайте приятно подсладената напитка.


Хранителни добавки


Ако предпочитате по-лесните варианти, добрата новина е, че лековитият пчелен еликсир се предлага и под формата на хранителни добавки. Можете да изберете таблетки или капсули с ценния екстракт. Преди да пристъпите към приема им обаче, задължително прочетете упътването за правилна консумация.


За какво да внимаваме при консумацията на пчелен прашец?


Важно е да се има предвид, че както всеки продукт от пчели, и този е потенциален алерген. Не е подходящ за консумация от бебета, не се препоръчва за деца до 3 години. Не е правилно да се приема и от хора с доказани алергии към мед и производните продукти. Не е подходящ и за хора, страдащи от автоимунни заболявания.


Дори и да нямате алергии, не пропускайте да се осведомите за правилния прием на хранителната добавка, както и за противопоказанията. На опаковката трябва да е посочена максималната дозировка за ден. Имайте предвид, че при предозиране може да се получат странични ефекти като обриви и др.


Приема се, че за възрастни правилната консумация е 15 до 20 грама на ден в продължение на от един до три месеца. За деца между 3 и 5 години дозировката е 5-10 грама дневно, а за деца между 5 и 10 години – 10-15 грама.


Правилното съхранение на цветния прах е в хладилник. Ако се съхранява по този начин, той е годен за консумация до 2 години

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka