kidney guard-greenlabox.bg

Кои билки помагат при проблеми с бъбреците?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Бъбреците са сред важните, но често пренебрегвани органи в тялото. Те са част от отделителната система и са отговорни освен за отстраняването на токсините и отпадъчните продукти от метаболизма, но и за поддържането на алкално-киселинния и водно-електролитния баланс на тялото.

Симптомите за нарушена бъбречна функция не са специфични – обикновено не се свързват със заболяване, а само като временно неразположение, породено от стрес, недоспиване, липса на апетит или преумора.

Обикновено се сещаме за бъбреците при остри болки като признак за инфекции или възпаления. Освен класическото медикаментозно лечение и диетичен режим, важна роля при проблемите с бъбреците има и фитотерапията (използване на лечебни растения).

Как билките подпомагат функцията на бъбреците?

Приложението на билките, които могат да се използват за подпомагане на бъбреците се определя от характера на бъбречното заболяване – остро или хронично, както и от ефекта, който се търси – за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците, за пречистване или с профилактична цел.

При това е важно да сме наясно и със симптомите, които са индикация за наличието на бъбречни инфекции. Основният, но неизчерпателен, списък включва липса на енергия, проблеми със съня, суха и сърбяща кожа, чести позиви за уриниране, кръв в урината, подпухналост на очите, отоци по глезените и краката, мускулни спазми и липса на апетит. 

Най-общо билките се ползват като помощно средство при различните хронични възпаления на бъбреците, а ефектът от тях идва с течение на времето. 

Широко приложение имат билките с диуретично действие в случаите на намалено или затруднено отделяне на урина. Част от тях могат да засилят кръвообръщението в бъбреците, други да изхвърлят песъчинки и камъчета от пикочните пътища. Веществата в трети вид могат да имат болкоуспокояващо, противовъзпалително или антибактериално действие, четвърти – за предотвратяване на бъбречно възпаление.

Кои билки са полезни при проблеми с бъбреците?

Според медицинската наука, за хронични бъбречни заболявания, може да се говори при нетипичен дискомфорт и болки с продължителност от около три и повече месеца. Преди да се започне с билките, най-важното за поддържането на добро бъбречно здраве е водата. Колкото повече – топкова по-добре. Спазването на препоръките за поне осем чаши или около 2,5 л на денонощие е задължително. Водата е тази, чиито свойства извеждат натрупванията на шлаки и патогенна флора. За да се избегне дразненето на пикочните пътища, е желателно да се ограничи употребата на кафе, черен чай, какао, сладки газирани напитки и алкохол.

Има няколко десетки растения, полезни за подобряване на бъбречната дейност – коприва, мечо грозде, цикория, глухарче, джинджифил, гръмотрън, хвойна, ленено семе, цветове от бъз и много др. Ето едно от групиранията на билките за бъбреци, съобразно най-честите търсения:


  • при камъни и пясък в бъбреците – най-предписвани са полски хвощ, ветрогон, гръмотрън, магданоз, хвойна и шипка. Отварите от тях – самостоятелно или смес, помагат за изхвърлянето на пясък и малки камъчета, а редовната им консумация може да предпази от поява на нови. Билките действат особено ефикасно в комбинация с хранителен режим, който цели ограничаване на храни, които предразполагат към образуване на камъни. Приемът на ударни дози при остри бъбречни кризи на смес от шипки, листа от магданоз, ягода или екстракт от семе на морков, може да доведе до разбиване на по-малките камъчета и песъчинки. От значение тук е и твърдостта на водата; 

  • за пречистване – отвари от листа от бреза, мечо грозде, коприва, зелен чай, глухарче, златна пръчица, от ленено семе и др. В този случай се използват растения със силен диуретичен ефект за елиминиране на задържаните в тялото течности и антисептични свойства. Така се постига нормализиране на кръвното налягане, подобрява се цялостното функциониране на отделителната система и се повишава имунитета; 

  • за предпазване от проблеми – профилактично се препоръчва приемът на растения за облекчаване на отоци (възпаления) като овесена вода, бял трън, червено цвекло, целина, куркума, джинджифил с полезните си антиоксидантни свойства, както и билки като утвърдената в аюрведичната медицина Готу Кола. Действието ѝ се дължи на флавоноидите, сапонините и алкалоидите в нея. Тя е сред малкото, които помагат за подтискане на развитието на диабетната нефропатия, от която страдат повечето пациенти с диабет. Силно предпазващ ефект имат още и растенията, препоръчвани за пречистване на бъбреците. 

Голямото предимство на фитолечението е възможността да се приемат в голямо количество при остри или изненадващи прояви на бъбречни възпаления и инфекции.

Фитотерапията често има и сезонен характер. За предотвратяване обострянето на пиелонефрит или цистит, се препоръчва билките за бъбреци да се пият в преходните сезони – пролет и есен. 

Освен приемът на лечебни растения, за доброто здраве на отделителната система, са важни също хранителният режим – ограничаването на консумацията на сол до 3 гр. дневно, както и на солени, пушени и пикантни храни, наличието на свежи зеленчуци в менюто, следенето на баланса на течностите – избягване на газирани и енергийни напитки, контролиране на нивата на кръвната захар, нормализиране на кръвното налягане и др.

Състоянието ѝ се влияе също от качеството на питейната вода, температурата на околната среда в съчетание с тенденциите за нарастваща бактериална резистентност към лекарства в световен мащаб.

Как да приемаме билки при проблеми с бъбреците?

Под формата на спомагателна терапия билките се приемат най-вече вътрешно под формата на напитки – отвари, запарки и чай, или като подправки при храненето.

Традициите, заложени в народната медицина, предвиждат освен еднокомпонентни чайове, но и смеси с различни пропорции от листата или цветовете на лечебните растения. Възможно е за подсилване на ефекта да се използват и билкови лапи или затоплящи настойки от растителни извлеци.

Въпреки че се приема, че билките са сравнително безопасни за употреба, препоръчително е, преди започването на курса на лечение с тях, да се направи консултация с фитотерапевт или фармацевт.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Абонамент за бюлетин
* задължителни полета
/ ( мм / дд )
Най-четени:
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ