0
herbs for lung-greenlabox.bg

Кои билки помагат при проблеми с белите дробове?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Има много билки, които са полезни за поддържане на здравето на белите дробове. От помощ при астма до борба с респираторни заболявания, разграждане на храчки или борба с възпаление – има много начини, по които тези лековити растения могат да бъдат от голяма полза за здравето ви. 

Кои билки помагат при проблеми с белите дробове?

Въпреки че има много билки, които са полезни за здравето и се борят с увредените бели дробове, избрахме да включим следните растения по няколко причини. Първо, всяко от тях има мощни терапевтични свойства, те са ефективни и лесни за употреба. Няма сложни формули, които трябва да бъдат направени, за да се използват техните предимства. И накрая, всяко от тези лечебни растения обикновено се счита безопасно за употреба в умерени количества:

 1. Евкалипт

Отдавна се използва като средство за лечение на множество здравословни проблеми и за подпомагане на белите дробове. Листата съдържат мощни летливи масла. Евкалиптът е универсален и ефективен, има много терапевтични свойства, които помагат при широк спектър от здравословни проблеми. Основната съставка на листата на евкалипта е 1,8-цинеол. Подобно на други растения, които съдържат това съединение, евкалиптът обикновено се прилага при кашлица, настинки, астма, бронхит, респираторни проблеми и др. Той е ефективен при разрушаване на задръстванията, помага при възпаление, а етеричното масло дори се счита за полезно за стимулиране на имунната система.

 1. Мащерка

Поддържа здравето на белите дробове. Въпреки че често се използва за кулинарни цели, мащерката всъщност е с изключителни терапевтични свойства. Малките ароматни листа са това, което употребяваме, за да овкусим храната си, а всички надземни части се използват за производството на етерични масла. Мащерката има много приложения, но специално за здравето на белите дробове, тя се счита за полезна при кашлица, настинки, респираторни проблеми, бронхит, насърчаване на дишането и разграждане на храчки след прием на тютюн.

 1. Риган

Мощен антисептик с антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Ето защо често се прилага за лечение и борба с инфекциите. Полезен е и при респираторни проблеми, кашлица, настинки и прочистване на бронхиалните пътища и белите дробове след спиране на пушенето на цигари. Освен това той е мощен антиоксидант и се счита за полезен при борба с възпалението.

 1. Мента

Използва се от векове не само като ефективно средство за лечение на множество храносмилателни, но и за респираторни проблеми. Ментата има много терапевтични свойства, включително антиоксидантни, антибактериални и противогъбични. Основната ѝ съставка е ментолът, на който се дължат охлаждащите ѝ свойства. Счита се за полезна при астма, бронхит, настинки, кашлица, разграждане на храчки и много други здравословни проблеми.

 1. Лопен

Той може да помогне за изчистване на храчките и е ефективен, когато се приема при възпаление, като също съдържа антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства.

 1. Женско биле

Коренът от женско биле е универсален, има много терапевтични свойства, включително антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни. Има дълга история на употреба в билколечението за подпомагане на белите дробове и традиционно се използва за лечение при симптоми на астма и кашлица, както и много други заболявания, особено на храносмилателната система. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, женското биле е много подходящо за ситуации, в които има възпаление. Освен това се смята, че помага за успокояване на лигавиците и често се използва при болки в гърлото.

 1. Люцерна

Фантастична за поддържане на здравето на белите дробове (и на цялото тяло). Наричана „кралят на билките“, люцерната е невероятно питателна, пълна с антиоксиданти, витамини и минерали. Тя има дълга история на употреба като хранителна и тонизираща билка и за поддържане на много различни системи в тялото.

 1. Астрагал

Има противовъзпалителни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. В китайската медицина тя често се използва като тоник за белите дробове и за защита срещу респираторни инфекции. Освен това астрагалът е популярен сред билкарите като имуностимулатор адаптоген.

 1. Джинджифил

Той е пълен с минерали като калий, магнезий и цинк. Освен това е богат на антиоксиданти и биоактивни съединения, които поддържат здравословна храносмилателна функция, което го прави популярно домашно лекарство за здравето на стомаха. Проучванията показват, че джинджифилът помага за отпускане на свиването на бронхите, разграждането и изхвърлянето на слузта и поддържа здравословен възпалителен отговор.

 1. Коприва

Тя е била използвана като панацея от хиляди години, поради богатото си разнообразие от хранителни вещества. Листата от коприва съдържат широк спектър от витамини, минерали и полифеноли, които поддържат здравословен възпалителен отговор, наред с други предимства. Малките листа, които растат на върха на растението в началото на пролетта, се използват за подхранване и детоксикация на тялото.

Как да приемаме билки за лечение на белите дробове?

Интересното е, че всяка отделна билка има огромен брой уникални съединения, които я правят полезна за множество здравословни проблеми. За да изпитате всички терапевтични свойства на отделно растение, идеално е да го консумирате цялото, когато е възможно. Това обаче не винаги е възможно и истината е, че полезните им свойства могат да се използват по много различни начини. Някои от тези начини включват:

 • кулинария – някои от билките могат да се добавят към храната. Това е фантастичен и лесен начин да използвате цялото растение и неговите ползи;


 • чай – може да се приготви чрез накисване на пресен или изсушен растителен материал в чаша вода. Това е чудесен начин да приемате повече течности и същевременно да изпитате терапевтичните свойства на билката, когато сте болен;


 • отвара – в отвара растителният материал се вари в продължение на няколко минути, което води до по-мощен краен продукт и пречистване на организма;


 • екстракт – получават се чрез накисване на растителен материал в разтворител за по-дълги периоди от време. Те са по-концентрирани от чай или отвара, но не толкова, колкото етерично масло; 


 • етерично масло – силно концентрирани летливи масла, които се извличат от различни части на всяко растение;


 • хранителни добавки – приемът на добавки също е още един добър начин за извличане на ползите от лечебните за белите дробове билки.

За какво да внимаваме, когато приемаме билки за белите дробове?

Голяма част от хората все още са на мнение, че билковото действие не може да навреди на организма. Лошата новина е, че лековитите растения не само може да не лекуват, а и да навредят, ако се използват неправилно или в прекомерни дози в зависимост от състоянието на организма. Те трябва да бъдат съобразени с цялостния здравен статус и консултирани със специалист. Така ще знаете колко, как точно и коя билка да употребите. Имайте предвид, че времето, през което е престояло растението, също е от значение. Някои билки биха могли да предизвикат алергия и дори да станат отровни.


Доверете се на билколечението, но подходете с необходимото внимание към нуждите на организма си!

3
-1
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka