0
FB GDL Blog Back pain -greenlabox.bg

Кои са основните причини за болка в гърба и кръста?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Болката в гърба и кръста е нещо, което всеки един от нас е изпитал поне веднъж в живота си. Много често е причина да отменим планове, да пропуснем работа и да останем у дома неподвижни. Понякога болката е градираща, но понякога се случва изведнъж и ни хваща неподготвени. Независимо от причината и начина си на случване, този проблем е сериозен и за да успеем да се преборим с него, първо трябва да разберем откъде произлиза.

Болката в гърба може да засегне хора на всяка възраст, но с времето тази вероятност се увеличава все повече и повече, поради фактори като работно място, различни заболявания и заседнал начин на живот. Болката в долната част на гърба може да е свързана с гръбначния стълб, дисковете между прешлените, връзките около гръбначния стълб, нервите или мускулите. Болката в горната част на гърба може да се дължи и на други по-сериозни проблеми, като нарушения на аортата, тумори или възпаления на гръбначния стълб.

Повечето болки в гърба могат да се подобрят и само с домашно лечение в рамките на няколко седмици. При някой от следните симптоми, препоръчваме да се свържете с вашия лекар:

  • Болката продължава няколко седмици
  • Разпространява се надолу по единия или двата крака
  • Причинява слабост или изтръпване в краката
  • Придружава се от необяснима загуба на тегло

Разтягане и неправилна стойка

Една от основните причини за болка в гърба може да бъде прекалено напрежение или някакъв вид нараняване на мускулите или нервите. Такива могат да бъдат разтегнатите мускули или връзки по гърба, мускулни спазми, проблеми с дисковете или всякакъв друг вид наранявания от падане или вдигане на нещо неправилно или пък прекалено тежък предмет. Особено в последните години, заседналият начин на живот предразполага към повече проблеми от този тип – по-лесно е да наречем някое движение рязко и то да доведе до болка. Специалистите препоръчват, най-вече на хора, които работят седнали, ежедневно да правят упражнения за разтягане. В това не се включва само гърбът, а цялата мускулна група на тялото, защото всеки един елемент трябва да работи правилно, за да се чувствате пълноценни.

Правилната поза в ежедневните дейности, като работа, може да помогне за премахване на стреса от врата и гърба. Опитвайте се да стоите със „S“ извивка на гръбначния стълб и не позволявайте тя да се превърне в „C“ крива. Това натоварва повече вашите мускули, връзки, дискове и тъкани. За да се позиционирате правилно на стола си, трябва да следите:

  • Ушите ви да са над раменете, а не пред тях.
  • Лактите да са отстрани, а китките да лежат удобно върху мека повърхност (на пазара може да откриете много гел обложки, които ще ви свършат повече от чудесна работа)
  • Подпрете гърба си със стола, като използвате малка възглавница или хавлиена кърпа.
  • Краката трябва да са здраво сгтъпили на земята. Ако не стигат удобно до пода, използвайте поставка за крака, купчина книги или дори старите папки, които се чудехте къде да сложите.

 

Структурни проблеми

Редица структурни проблеми също могат да доведат до болки в гърба. За съжаление на тях няма как да повлияем с домашно лечение, но има специалисти в областта, които биха ви помогнали. Какво представляват този тип проблеми? Те могат да бъдат:

Разкъсани или изпъкнали дискове. Всеки прешлен в гръбначния стълб е омекотен от дискове. Ако дискът се разкъса, ще има по-голям натиск върху нерва, което би довело до болки в гърба. По същия начин изпъкналият диск може да доведе до по-голям натиск върху нерва.

Ишиас. Това представлява остра и пронизваща болка, преминаваща през седалището и надолу по задната част на крака. Най-често е причинена от дискова херния, притискаща нерв.

Артрит. Той може да причини проблеми със ставите в бедрата, долната част на гърба и други места. В някои случаи пространството около гръбначния мозък се стеснява. Това състояние е също известно като спинална стеноза.

Всякакъв вид изкривяване на гръбначния стълб: Ако гръбначният стълб се извива по необичаен начин, може да се получи болка в гърба.

Остеопороза. Това състояние означава, че костите, включително прешлените на гръбначния стълб, стават по-крехки и порести, което прави компресионните фрактури по-вероятни.

Проблеми с бъбреците. Макар и да не е свързан пряко със структурата на тялото, камъните в бъбреците или бъбречна инфекция могат да причинят болки в гърба.

Причините за болка в гърба и кръста могат да са много и често срещани, но това не означава, че трябва да ги търпите! Ние от Green Derma Lab знаем това и се доверихме на природата, за да създадем лекарство, което да ви помогне по пътя към доброто здраве. Therma body cream е загряващ крем с пчелна отровa при болки в кръста. Бързо абсорбираща кремообразна формула провокира нежното затопляне и релакс на желаната зона. Никога не е било толкова лесно да се чувстваш здрав! Вземете до края на месеца в промоционална опаковка ТУК.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka