0
maca-greenlabox.bg

Мака: ползи и как да я приемаме

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Някои от растенията, принадлежащи към семейство Кръстоцветни, притежават много положителни свойства, които влияят върху здравословното състояние на организма. Такъв пример е растението мака, познато още като перуански женшен. Тази билкa се прилага от хиляди години, като е по-популярна с лечебните си свойства, отколкото с хранителните си качества

Какво е мака и какви видове има?

Това растение е познато и с други наименования, като Аяк Чичира и Майно, и се приема за суперхрана, защото съдържа в себе си разнообразни полезни вещества. По размери и устройство на тялото мака прилича на репичките – зелени върхове, притежаващи специфичен аромат, които се разполагат на повърхността на почвата, и същинска част, намираща се в земята. Растението няма голяма височина, достига до около 20 сантиметра от повърхността. Мака се среща в цял свят, като главно в Европа, Азия, Африка и Австралия. 

 

В състава на билката има много полезни микронутриенти, каквито са аминокиселините – валин, аланин, аргинин, лизин, левцин. В нея се открива и голямо съдържание на минерали като мед, цинк, калий, калций, желязо. Има различни антиоксиданти, които имат полезни свойства върху организма, като изявени са полизахаридите и глюкозинолатите. 

 

Характерно за това растение е, че съществуват няколко вида:

 

 • черна – използва се активно при спортисти и е известна със свойствата си да влияе на либидото;

 

 • червена – този вид е много рядък и не се среща на много места, но в съдържанието си включва най-много антиоксиданти от трите варианта. Подобрява хормоналните нива, настроението, влияе върху издръжливостта и е подходящо средство за преборване на състояния, свързани със стрес и депресия;

 

 • жълта – притежава остър и запомнящ се вкус. Има светлокафяв цвят и се използва успешно при състояния на предменопауза и менопауза. Подобрява състоянието на кожата, поддържа хидратацията ѝ и естествения ѝ блясък.

Какви са ползите от приема на мака?

Тази суперхрана е известна и със своите лечебни свойства. Приложението ѝ е широко, като основните аспекти, в които има най-благоприятно влияние, са:

 

 1. Подобрява сексуалното здраве

  Тази билка е известна още като натурален афродизиак. Повишава либидото, без да се отразява върху хормоните. Според проучвания, мака влияе върху плодовитостта при мъжете в положителна насока. Редовната консумация увеличава обема на семенната течност, както и на годните за оплождане сперматозоиди, които могат да достигнат до яйцеклетката. Намалява еректилната дисфункция, което води до подобряване на сексуалното здраве. При жените също се повлиява благоприятно репродуктивната функция, плодовитостта и желанието и енергията за полов акт. 

 

 1. Намалява неприятните симптоми на менопаузата

  По време на менопаузата, нивата на естрогена значително намаляват, което съпътства организма с неблагоприятни симптоми като тревожност, депресия, топли и студени вълни, раздразнение, прекомерно изпотяване. Смята се, че растението помага на женското тяло да се адаптира по-благополучно към промените.

 

 1. Балансира хормоните в тялото

  Според проучвания, коренът от билката повлиява положително балансирането на хормоналните нива и регулирането на хормоните, дори при периоди, предизвикващи колебливост, като менопаузата. Тези свойства на мака дават възможност на организма да подобри значително своя метаболизъм и настроение.

 

 1. Помага за контрол на стреса

  В състава на това растение се включва вещество, за което е прието, че повлиява положително възприемчивостта на тялото към стресови ситуации, намалява тревожността и подобрява настроението. Нарича се флаваноид. Освен това консумацията на мака може да повиши нивата на допамина, който е известен като хормон на щастието. 

 

 1. Действа енергизиращо и тонизиращо

  Редовният прием на тази билка води до повишаване на енергията, издръжливостта и тонуса. Това, за разлика от приема на кофеин, не влияе върху нервната система. Придава жизненост на тялото. 

 

 1. Стимулира имунитета

  Поради богатото съдържание на витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, перуанският женшен може да бъде приет като имуностимулатор. Чрез консумацията на растението, вие предоставяте на организма си необходимите полезни вещества, които да се борят с външните неблагоприятни фактори, влияещи върху здравословното състояние.

 

 1. Регулира функцията на щитовидната жлеза

  Благодарение на функцията на перуанския женшен да регулира хормоналния баланс, състоянието на щитовидната жлеза се поддържа здравословно.

Как се приема мака?

Можете да приемате перуанския женшен под различна форма. Можете да го добавяте в стрито на прах състояние към плодови шейкове, кисело мляко, смутита, както и към основни храни и ястия. Най-широко приложение на мака има под формата на прах. Коренът се стрива и така се запазват полезните му действия. 

 

Бъдете внимателни при приготвянето на корена от перуански женшен, защото е възможно при висока температура част от полезните съставки да се изгубят. 

 

Друг вариант, който е често срещан и достъпен, е под формата на хранителни добавки, предлагащи се като таблетки или капсули. Предлагат се от различни производители и съдържат прах от корена, както и, в някои случаи, допълнителни полезни компоненти като витамини.

Какви са възможните странични ефекти от консумацията на мака?

Въпреки полезните си свойства, перуанският женшен се характеризира и с различни противопоказания при употреба. Страничните и нежелани реакции най-често се проявяват при много продължителна употреба. Изявяват се в различни състояния като високи нива на хормона естроген, получаване на горещи вълни, главоболие, коремни болки и спазми, предозиране с желязо, хипофункция на щитовидната жлеза, изтощение.

 

Не е препоръчително да осъществявате непрекъснат прием на мака, защото можете да създадете хормонален дисбаланс, ако превишите нивата на естроген в тялото си. Такова състояние може да доведе до развитието на ракови образувания, както и получаването на нередовен менструален цикъл. 

Препоръчително е да консултирате желанието си за прием с лекуващ лекар, който да определи дали това решение е най-доброто за вас.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka