0
blog menopause oblekchava - greenlaboxbg

Менопаузата – усети разликата в едно малко шише.

Време за четне: 6 минути

Съдържание:

Има толкова много информация за менопаузата, че може да е трудно да решим от къде да започнем, на какво да вярваме и как да се справим с всички медицински и научни жаргони. Накратко, менопаузата е неизбежен компонент на стареенето и обхваща загубата на репродуктивната функция на яйчниците, настъпила спонтанно или вторично спрямо други състояния. Все още не е възможно да се предскаже точно началото на менопаузата, особено ранната менопауза, за да придобием цялостен контрол върху процесите настъпващи в нашето тяло. Една от най-често срещаните думи, които чуваме във връзка с менопаузата, е „естроген“.  Намаляването на производството на естроген в яйчниците при менопаузата може да причини физически симптоми, които могат да бъдат изтощителни, включително горещи вълни и нощно изпотяване, урогенитална атрофия, сексуална дисфункция, промени в настроението, метаболитни промени, които предразполагат към сърдечно-съдови заболявания и диабет. Индивидуалният опит при прехода на менопаузата варира в широки граници. Важните фактори, които оказват влияние включват възрастта, в която настъпва менопаузата, личното здраве и благосъстояние, както и средата и културата на всяка жена. Да възвърнете естествения баланс на тялото си по време на менопауза, не е невъзможно. В него настъпват промени, които очаквани или не – са истинско предизвикателство за всяка жена. Ние от Green Health Lab вярваме, че най-добрият хормонален баланс може да се постигне и с помощта на природата. По време на менопауза настъпват промени в него. Вдъхновени от природата, нашите специалисти подбраха уникална комбинация от билки, които имат доказани ползи в облекчаване на симптомите на менопаузата. Мощното им индивидуално действие при съчетаването им усилва ефективността и допринася за справяне със симптомите на менопаузата. Нашата натурална билкова добавка съдържа:

  • екстракт от маточина, който успокоява нервната система;
  • екстракт от червена детелина – за облекчаване на горещите вълни, изпотяването;
  • екстракт от семена на див копър, който е полезен при безсъние, тревожност и сухота;
  • екстракт от дамиана –за регулиране храносмилането;

И като говорим за симптоми, дискомфорт и неудобни периоди… какво се случва с нашата женственост, страст, либидо по време на менопаузата?

Либидо – какво да очаквате в менопаузата …

Независимо дали сте щастливо женени от десетилетия или наскоро сте намерили нов партньор, менопаузата вероятно ще разклати сексуалния ви живот по начини, които може би не сте очаквали. Намирането на начини да се примирите с променящата се форма на вашето тяло, поддържането на нашата гъвкавост и откриването на това как да бъдем интимни, докато и двамата преминавате в по-зряла фаза от живота, със сигурност трябва да бъде обсъдено, ако искате да запалите искрите.

Увереност в тялото

Има няколко аспекта на менопаузата, които в крайна сметка могат да повлияят на начина, по който мислите и чувствате за правенето на секс. Не е необичайно жените да напълняват по време на или след менопаузата, тъй като променливите нива на хормоните са склонни да забавят метаболизма, което води до промени във формата на тялото. Тези хормонални промени могат също да повлияят на тонуса на кожата и мускулите, така че може да не се чувствате толкова тонизирани, колкото преди, което означава, че може да сте по-малко нетърпеливи да се съблечете. Други основни симптоми на менопаузата включват умора, безпокойство, главоболие, преумора, проблеми с ниското настроение и сън, така че е по-вероятно да мърморите думите – не тази вечер, скъпа!

Понижаващи се нива на хормоните

Има много физични и химични фактори, които работят заедно, за да помогнат за изграждането на вашето либидо. По време на менопаузата обаче хормоните естроген и тестостерон, които допринасят за чувството на сексуално желание, започват да намаляват и това може да обясни защо либидото ви може да започне да отпуска. Всички връзки имат своите възходи и падения и често пъти, когато се чувствате близо един до друг, предизвикват по-интимни моменти. Поглеждайки назад към връзката си, може да осъзнаете, че по време на по-емоционално отдалечени, размирици или спорни моменти може да сте били по-малко сексуално активни.

Разговор с партньора

Ако още не сте обсъдили с партньора си начините, по които менопаузата засяга сексуалното ви желание, тогава е подходящ момент да започнете да говорите. Последното нещо, от което се нуждаете, е партньорът ви да започне да прави свои собствени неправилни предположения, защо вече не проявявате голям интерес към секса. Като говорите открито за това, което преживявате, вие също можете да научите, че и вашият партньор преживява някои подобни промени. Като мълчите, самочувствието на партньора ви, увереността и настроението могат да се променят. Това е време, когато като двойка трябва да започнете да намирате нов начин да бъдете заедно сексуално, който отчита физическите промени, които грациозно остаряването носи.

Вагинална атрофия

Освен промяната на нивата на хормоните, една от основните причини, поради които жените се отказват от секс, когато достигнат менопаузата, е вагиналната атрофия, известна иначе като атрофичен вагинит или вулвовагинална атрофия. Но какво точно е това и как да разберете дали е от значение за вас? Всички тези термини в основата си означават възпаление на влагалището, усещащо се като вагинална сухота, сърбеж, болезненост, дразнене, болка, парене и кървене по време на секс или уриниране.

Вагината има свой собствен микробиом, който допринася за цялостното му здраве и благосъстояние. Преди менопаузата, слузта, отделяна от клетките на шийката на матката и стената на влагалището, поддържа влагалището чисто, влажно и свежо. Тази слуз също така поддържа поддържането на рН на леко киселинно ниво – осигурявайки перфектна среда за процъфтяване на здравословен вагинален микробиом. Въпреки това, тъй като нивата на естроген падат по време на менопаузата, вагиналните клетки стават по-тънки, по-малко слуз се произвежда и рН във вагината се променя. Това означава, че могат да започнат да се появяват вагинални инфекции, отделяне и чести инфекции на пикочните пътища (ИПП).

За да се постигне баланс на вагиналния микробиом, има някои естествени лубриканти и вагинални песарии. Те съдържат живи бактерии, като например лактобацилус ацидофилус, и работят за успокояване на влагалищното дразнене и осигуряват женска свежест и комфорт.

Интересно международно проучване, наречено CLOSER Research през 2012 г., включващо 3520 жени в менопауза на възраст 55-65 години, живеещи във Великобритания, САЩ, Канада, Швеция, Дания, Финландия и Норвегия, подчерта, че 45% от жените в менопауза изпитват вагинални симптоми и 75 % смятат, че вагиналната атрофия има отрицателно въздействие върху качеството им на живот. Проучването също така показа, че жените от Обединеното кралство не разполагат с познания за извънборсовите лекарства и хормоналната терапия с рецепта, налични за вагинална атрофия, в резултат на което повечето жени страдат в тишина.

Неудобен секс по време на постменопаузата

Тъй като за влагалищните клетки става по-трудно да произвеждат допълнително овлажняване, един от ключовите симптоми на вагинална атрофия е сухотата. Това, разбира се, може да попречи на секса и нашето удоволствие и желание да го имаме.

Всъщност, приблизително всяка четвърта жена на възраст между 50 и 59 години съобщава, че нещата са малко по-сухи, отколкото бяха преди по време на правене на любов. За между 17 и 45 процента от жените в менопауза проникването може да бъде болезнено, дори може да доведе до леко кървене и усещане за парене. За да се облекчат тези симптоми на вагинална атрофия, използването на лубриканти на водна основа и естествени вагинални овлажнители предлага ефективно и директно решение. Дори се смята, че редовният секс може да помогне със симптомите на вагинална атрофия – сексуалната активност се увеличава и стимулира притока на кръв към вагината, поддържайки всичко здраво.

Комуникацията е ключова – изследването CLOSER

В международно проучване сред 4100 жени в менопауза и техните партньори хората бяха помолени да говорят за това как вагиналната атрофия влияе върху интимните им отношения. Резултатите разкриват, че 28 процента от жените не са казали на партньорите си, че изпитват вагинален дискомфорт поради срам или че мислят, че това е просто част от остаряването.

Въпреки това, на мъжете в проучването са се чувствали комфортно да говорят за вагинална атрофия; 82 процента от хората са искали партньорът им да сподели опита си по този въпрос!

Така че, колкото и предизвикателна да е дадена тема в началото, уведомете партньора си какво преживявате и че това е просто част от менопаузата. Това ще облекчи всякакви притеснения включително и тревожността, че чувствата може да са се променили. Откритата дискусия може да бъде много успокояваща и за двама ви.

Погрижете се за себе си!

Постменопаузален атрофичен вагинит. Потенциално плашещ медицински термин, но в действителност няма от какво да се страхувате. Въпреки че може да представлява предизвикателство, сухотата е просто неизбежна част от постменопаузата. Със сигурност не е извинение за потушаването на пламъка на интимността във вашата връзка.

Освен разговорите с партньора, не забравяйте да проучите и гамата от естествени лубриканти, защитете микробиома си и не се страхувайте да говорите с личния си лекар за вагиналните си симптоми на атрофия.

От друга страна, ако погледнем ситуацията от друг, малко по – забавен ъгъл, менопаузата с всичките съпътстващи я проблематики, веднъж овладяна, благодарение на Menopause relief, може да бъде перфектното оправдание за всеки женски каприз, избухване и т.н. Менопаузата може да продължи с години, така че ако сте заровили главата си в пясъка през 2020 г., сега е моментът да се изправите пред факти за хормоналния си преход. Menopause relief от Green Health Lab ще облекчи значително симптомите в този важен процес в живота на всяка една жена. Просто разбъркайте своята дневна доза от натуралните билкови капки срещу симптомите на менопауза в чаша вода!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka