0

Основните функции на черния дроб и какво трябва да знаем за тях

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

След кожата, черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. С маса приблизително 1.36кг. (около 2,5% от общото телесно тегло), той има мека консистенция и е червеникаво-кафяв на цвят. Той се намира в горната дясна част на коремната кухина, под диафрагмата и над стомаха, десния бъбрек и червата. При допир отвън не можете да го усетите, защото е защитен от гръдния кош.  Можем да разделим този орган на две големи части – десен и ляв лоб. Черният дроб и органите около него работят заедно, за да смилат, усвояват и обработват храната, която ние приемаме ежедневно.

Черният дроб е чистачът в нашето тяло. Неговата основна функция е да филтрира кръвта, идваща от храносмилателния тракт, преди да я предаде на останалата част от тялото. Той детоксикира химикалите и обработва лекарствата, които приемаме. Черният дроб също прави протеините важни за съсирването на кръвта и други функции. 

Повече от 500 жизненоважни функции са идентифицирани с черния дроб. Някои от по-известните функции включват следното:

  • Произвежда жлъчка, която помага за отвеждането на отпадъците и разграждането на мазнините в тънките черва при храносмилане;
  • Произвежда определени протеини за кръвната плазма;
  • Произвежда холестерол и специални протеини за подпомагане на пренасянето на мазнините през тялото;
  • Обработва хемоглобина за използване на съдържанието на желязо в него (черният дроб съхранява желязо);
  • Превръща отровния амоняк в урея;
  • Изчиства кръвта от лекарства и други отровни вещества;
  • Регулира съсирването на кръвта;
  • Устоява на инфекции чрез създаване на имунни фактори и премахване на бактерии от кръвния поток.

Поради важността на всички тези функции, еволюцията е гарантирала, че този орган може да расте бързо, стига да е в добро здравословно състояние. Какво означава това? 

Черният дроб е единственият орган, който може да се регенерира. 

Впечатляващо е, че стига да има за база 25% от тъканта си, черният дроб може да нарасне отново до предишния си размер и способност без загуба на нито една функция по време на процеса на растеж.

Кои са най-важните неща, които трябва да правим и да НЕ правим, за да поддържаме здравето на нашия черен дроб.

Най-добрият начин да избегнете чернодробно заболяване е да предприемете активни стъпки към здравословен живот.

Избягвайте незаконните и тежки лекарствени продукти. 

Както вече ви споделихме, черният дроб е отговорен за обработването на лекарства. Докато той се справя лесно с такива на природна основа, то някои продукти са пълни с токсини, които черният дроб трябва да филтрира. Приемът на тези лекарства може да причини дългосрочни проблеми и заболявания.

Умерен прием на алкохол. 

Черният ви дроб е отговорен за разграждането на алкохола, затова и решенеието дали тази вечер ще изпиете само една чаша или цяла бутилка е от значение. Прекомерната употреба на алкохол може да причини увреждане и да наруши функцията на този орган за дълго време.

Тренирайте редовно. 

Свикнали сме, че тренировките действат благоприятно на външния ни вид, но в тяхната основа трябва да стои здравето. Редовните упражнения ще помогнат за насърчаване на общото здраве на всеки орган, включително и това на черния дроб.

Внимавайте какво слагате в чинията си. 

Яденето на прекомерни мазнини може да затрудни функционирането на черния дроб и да доведе до мастно чернодробно заболяване. Храни, на които може да наблегнете, за да се грижите за черния си дроб са зеленчуците, всичко, което е богато на фибри, бадеми, водата и за да ви зарадваме – кафето! Разбира се, има и много други, но за тях може да споделим повече в някоя следваща статия.

Практикуване на безопасен секс. 

Все още няма ваксина срещу хепатит C, затова е важно да внимавате при полов контакт, правене на татуси и пиърсинги.

Ваксинирайте се, когато пътувате на екзотични места. 

Поставете си подходящи ваксини срещу хепатит А и В, както и болести като малария и жълта треска, които започват началото си от черния дроб.

Въпреки способността си да се регенерира, добрата функция на черния дроб зависи от това да бъде здрав. Единственият начин да го защитим е чрез изборите, които правим на ежедневна база и начина на живот, който водим. Дали има значение какво ще обядвате днес и дали ще отидете на тренировка – може би не, но има значение как изглежда тренировъчният ви план за дълъг период на време и менюто, което изготвяте за себе си и семейството си. Никога не е късно да започнете промяна в навиците си и да си гарантирате добро здраве!

Liver support – подпомага пречистването на черния дроб. Натурална билкова смес LIVER SUPPORT е лесен за прием билков сироп, който подпомага нормалното функциониране и пречистването на черния дроб. Премахва токсините, връща енергията на тялото ви, регулира храносмилането. Стимулира жлъчната секреция, подсилва имунната система. Спомага регулирането и подпомага облекчаването симптомите на омазняване на черния дроб, хепатит, жълтеница, цироза. На всяка стъпка от внимателния подбор на съставките, до тяхното смесване и опаковане, Green Health Lab гарантира стриктно спазване на добрите световни практики, за да ви осигурят висококачествен продукт навсякъде и по всяко време.


Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka