0
bee pollen-greenlabox.bg

Пчелен прашец: какви ползите и защо се приема?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Пчелният прашец е естествена добавка, направена от цветовете на растенията, примесени със слюнчени жлези на пчели и нектар. Той е познат благодарение на ползите си за здравето. Използва се от векове за лечение на болести, подсилване на имунитета и подобряване на цялостното здравословно състояние. Този естествен еликсир е чудесен източник на витамини, минерали, аминокиселини и други хранителни вещества, които могат да помогнат на тялото да функционира оптимално. Може да се приема в много форми, включително хапчета, прахове и капсули, и може да се добавя към множество храни и напитки. Приемането на пчелен прашец може да има положителен ефект за облекчаване на алергии, да подобри функцията на храносмилателната система и да осигури енергия на тялото ви. Поленът също има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които го правят мощен естествен лек. Смята се, че помага при отслабване и подобрява здравето на кожата. С всички тези невероятни ползи, не е чудно защо толкова много хора го приемат, за да подобрят здравето и благосъстоянието си.

Какво съдържа пчелният прашец?

Хранителните му стойности съдържат около 35% протеини, 50% въглехидрати, 6% минерали, витамини и ензими. Притежава съдържание, богато на витамини от група В, желязо, цинк и селен. Освен това е добър източник на триптофан, който се превръща в невротрансмитера серотонин. Пчелният прашец също съдържа много аминокиселини, които ни помагат да изградим мускули и да останем здрави. Аминокиселините са градивните елементи на протеините. В състава му има и флавоноиди, и каротеноиди, които са антиоксиданти, съдържа витамин Е, който помага за защита на тялото от вредното въздействие на свободните радикали. Минералите, открити в състава на този дар от природата, включват калций, желязо, магнезий, калий и фосфор. Пчелите събират прашец от различни растения и цветя и се смята, че суров и необработен, той има по-висока хранителна стойност от преработения.

За какво е полезен пчелният прашец?

Този продукт има много ползи за здравето и може да се приема от всеки, дори от бебета (при повишено внимание) и жени по време на бременност. Той е особено добър за спортисти и хора, водещи много активен начин на живот, тъй като може да осигури енергия, да помогне за растежа на мускулите и да подобри издръжливостта при физическа активност. Може да бъде приеман от хора, които страдат от алергии, храносмилателни и кожни проблеми, тъй като облекчава този вид симптоматика. Препоръчителен е за прием по време на менопаузата поради способността си да контролира метаболизма, което води до намаляване на апетита и теглото. Поради подпомагането на производството на хормони, този природен продукт е от изключителна важност при контрола на автоимунни заболявания, сред които е и Хашимото. Въздейства положително на хора с диабет, контролирайки нивата на кръвната захар. Може също да бъде използван при бъбречни проблеми, тъй като предотвратява образуването на голям брой песъчинки и камъни и същевременно изхвърля вече съществуващи такива в организма.

Как се приема пчелен прашец?

Може да бъде приеман по различни начини и да се добавя към храни и напити, или да се консумира като добавка. Препоръчителната дневна доза при правилна консумация за възрастни е между две и шест супени лъжици пчелен прашец на прах. Една супена лъжица полен е около 33% от дневния препоръчителен прием на минерали и витамини, което го прави чудесна хранителна добавка. Можете да приемате пчелен прашец и под формата на капсули или хапчета, като препоръчителната дневна доза е между 500-1000 mg. Бременни или кърмещи трябва да се консултират с лекар преди да започнат прием. Какво трябва да знаем при прием на полен:

  1. С какво да го смесим?

Пчелният прашец е чудесен сам по себе си, но може да бъде примесен и с кисело мляко или мед за по-лесно усвояване. Бихте могли да го включите в различни ястия и рецепти, за да добавите хранителна стойност и вкус.

  1. Каква е дневната доза за възрастни?

Препоръчителната дневна доза за прием при възрастни започва с една чаена лъжичка и може да бъде надграден до една супена лъжица. Има възможност да бъде приеман и под формата на капсули или хапчета, между петстотин и хиляда милиграма на двадесет и четири часа.

  1. Как се дава пчелен прашец на деца?

При деца над три годишна възраст препоръчителната доза е три зърна дневно. Дозата се увеличава регулярно докато достигне ½ чаена лъжичка. Приемането на тази хранителна добавка подсилва имунитета и предпазва от заболявания. Тя лесно се абсорбира от организма, подпомагайки пълноценното му развитие.

  1. Какви странични ефекти могат да бъдат наблюдавани при предозиране?

Не е известно нанасяне на сериозна вреда за организма при употребата на този имунен стимулатор. Възможно е да усетите болки в областта на корема, прилошаване и неприятен вкус в устната кухина. Първият ден е възможно противопоказание като лека диария, особено ако добавката не е разтворена напълно.

Как да съхраняваме пчелния прашец?

Съхранението в стъклен съд на хладно и тъмно е препоръчително. Не бива да е под прякото въздействие на слънчева светлина. Загряването и добавянето към топли субстанции премахват хранителните му стойности. Най-подходящото място за съхранение е в хладилник. 

Какъв е срокът му на годност? Ако съхранението е подходящо, качествата за човешкия организъм и здраве могат да се запазят в продължение на шест месеца. С напредване на времето свойствата на хранителните съставки намаляват и след около две години се губят напълно.

В кои хранителни добавки можем да открием пчелен прашец?

Този естествен продукт има приложение в голямо разнообразие от добавки и здравословни продукти. Те включват енергийни блокчета, протеини на прах и мултивитамини. Има много различни видове полен, както и различни начини, по които може да се консумира. Употребява се в качеството си на естествено лекарство за много състояния като алергии, храносмилателни проблеми и болки в ставите, а също така се смята, че има свойства против стареене. Има много ползи за здравето, така че определено си струва да опитате тази естествена добавка.

С всички невероятни ползи, които притежава, той е отлична съставка, която да включите в диетата си. Той не само е пълен с хранителни вещества и витамини, но и има страхотен вкус, когато се прибавя към рецепти. Независимо дали решите да го консумирате като ежедневна добавка или в други храни и рецепти, вие ще извлечете многото предимства на този естествен продукт.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka