0
blog bee venom - greenlabox.bg

Пчелна отровa и разнообразните ѝ приложения

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Повечето хора свързваме пчелите с мед или цветен прашец. Но друг пчелен продукт е пчелната отрова, която се използва за лечение на определени заболявания. Всички знаем за лечебните ефекти на пчелния мед. Чаят с мед, отдавна е средство за избор при болки в гърлото, a някои диетолози смятат пчелния прашец за почти идеален източник на протеини.

На пчелната отрова се гледа с известно треперене, което не е изненадващо, като се има предвид, че опитът на повечето от нас е чрез болезнено ужилване от пчели. От хиляди години обаче, лечебните ползи от пчелната отрова се рекламират по целия свят. И докато тези лечебни ефекти тепърва трябва да бъдат научно доказани, използването на пчелна отрова за лечение на различни заболявания се изучава активно.

Пчелната отрова е безцветна, кисела течност. 

Пчелите я отделят чрез жилата си в мишена, когато се чувстват застрашени. Съдържа както противовъзпалителни, така и възпалителни съединения, включително ензими, захари, минерали и аминокиселини.

Мелитин

Съединение, което се състои от 26 аминокиселини – съдържа около 50% от сухото тегло на отровата и е доказано, че има антивирусни, антибактериални и противоракови ефекти в някои проучвания, подобрява кръвообращението, работата на нервната система и мускулите. Пчелната отрова съдържа също пептидите апамин, който придава тонизиращ ефект и адолапин, който има силно обезболяващо действие.

Лечебната употреба на пчелна отрова

 датира от древен Египет и е докладвана в историята на Европа и Азия. Хипократ използва пчелна отрова за лечение на болки в ставите и артрит. В по-съвременните времена интересът към ефектите на пчелната отрова е подновен през 1888 г. с публикуването на клинично проучване, проведено в Европа, относно ефекта му върху ревматизма. Използва се като естествено лечение за различни заболявания. Тя предлага широк спектър от лечебни свойства, вариращи от намаляване на възпалението до лечение на хронични заболявания, като:

Лечението с апитоксин е полезно при:

 • Болестта на Паркинсон
 • Церебрална парализа
 • Високо кръвно налягане
 • Възпаление на кръвоносните съдове
 • Сенна хрема
 • Премахване на белези
 • Подагра
 • Херпес зостер
 • Изгаряния

Пчелната отрова може да окаже положителен ефект върху заболявания като астма и болест на белите дробове. Използвана е и при лечение на яйчниците, както и за балансиране на хормоналната система при  хора страдащи от нарушение на тироидната функция.

Пчелната отрова е естествен продукт, който е нараснал популярността си поради разнообразието си от потенциални ползи за здравето. Доказано е, че има противовъзпалителни свойства, може да е от полза за здравето на кожата и може да помогне за лечение на симптоми, свързани с различни здравословни състояния, като ревматоиден артрит и хронична болка. Ние, от Green Derma Lab, включихме пчелната отрова в нашия продукт Therma body cream – при болки в кръста, наричаме тази магична смес пчелна терапия, заради комбинацията на отровата с прополис. 

Нашият загряващ крем е билков, болкоуспокояващ и предназначен за мускулен релакс при болки в гърба, сковани стави, артрит, претоварване по време на тренировка и продължително стоене в една поза. Бързо абсорбиращата се кремообразна формула, провокира нежното затопляне и успокояване на желаната зона.


Предназначен за облекчаване на:

 • Болки в мускулите
 • Болки в кръста
 • Болки в рамото, горната и долна част на гърба, стъпалата и глезените
 • Мускулните спазми
 • Болката и дискомфорта в тялото при ревматоиден артрит и подобни заболявания

Комбинираните съставки в Therma body cream са с доказани ползи за овладяване на болката – екстракт от Див кестен, Пчелен восък и Пчелна отрова, Хондоитин сулфат. Букет от масла – от Ший, Сусам и Евкалипт, улесняват проникването на активните съставки в кожата.

В заключение ще добавим само, че американските учени, включват в новите изследвания за премахване на туморните клетки – пчелна отрова с помощта на нанотехнологии, а в Китай продължава популярността на метода на лечение с ужилвания от пчели на акупунктурните точки и не на последно място, както казват, пчелната отрова е ужилване, което дава здраве! 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka