0
blog bee pollen and venom 2022 01 -greenlabox.bg

Пчелните продукти в медицината и козметиката

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Освен, че са изключително вкусни и любими на много от нас, пчелните продукти имат и дълга история в народната медицина. Тя използва различни продукти, с които да изцелява болните, като сред тях можем да открием мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице, пчелен восък и пчелна отрова. Установено е, че тези продукти имат редица благоприятни действия върху здравето ни – противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, антивирусни и антиоксидантни. Освен тях, в последните години се затвърждава твърдението, че естествените пчелни продукти инхибират растежа на туморните клетки и метастазите, като също така индуцират апоптозата на раковите клетки. Следователно тези биоактивни природни продукти могат да се окажат полезни при терапията на рак. Но нека да поговрим за два продукта, които може да откриете във формулите на нашите продукти. 

Пчелна отрова

Както подсказва името, пчелната отрова е съставка, извлечена от пчелите. Макар и да звучи малко стряскащо, тя се използва като естествено лечение за различни заболявания, вариращи от намаляване на възпалението до лечение на хронични заболявания. Пчелната отрова е безцветна, кисела течност, която пчелите отделят през жилото си, когато се почувстват застрашени. Съдържа различни съединения, включително ензими, захари, минерали и аминокиселини. Някои вещества в пчелната отрова, включително мелитин и апамин имат силни лечебни свойства. Терапията с пчелна отрова се използва от хиляди години като естествено лечение за различни състояния.  Въпреки че тя напоследък засия под прожекторите, терапията с нея се използва в практиките на традиционната медицина от хиляди години.

Отровата се използва по различни начини и се предлага в много форми. Може да се добавя към продукти като екстракти, добавки, овлажнители, серуми и дори таблетки за смучене. Междувременно инжекциите с пчелна отрова могат да се прилагат от здравни специалисти. В алтернативната медицина можете да откриете и други по-интересни приложения на пчелната отрова като жива пчелна акупунктура или терапия с ужилване от пчели – метод на лечение, при който живи пчели се поставят върху кожата ви и се предизвиква ужилване. Едно от най-добре документираните предимства на пчелната отрова е нейното мощно противовъзпалително действие. Въпреки че мелитинът, който отговаря за тази функция, сам по себе си може да причини сърбеж, болка и възпаление, когато се доставя във високи дози, стига да се използва в малки количества действа положително на здравето и намалява симптомите, свързани с артрита. Доказано е, че противовъзпалителните ефекти на пчелната отрова са особено полезни за тези с ревматоиден артрит – болезнено възпалително състояние, което засяга вашите стави. Проучване установява, че акупунктурата с пчелна отрова осигурява ефекти за облекчаване на симптомите, които са подобни на тези на традиционните лекарства. Доказано е, че пчелната отрова има и благоприятен ефект върху имунните клетки, които отговарят за алергичните и възпалителни реакции. Доказателства от проучвания върху животни показват, че терапията с пчелна отрова може да помогне за намаляване на симптомите на автоимунни състояния, като лупус, енцефаломиелит и ревматоиден артрит, чрез намаляване на възпалението и укрепване на имунната ви система.

Пчелен прашец

Пчелният прашец е уникална смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелен секрет. Хранещите медоносни пчели събират прашеца от растенията и го транспортират до кошера, където се съхранява и използва като храна за колонията. Той придобива популярност в здравната общност, тъй като е зареден с невероятно много хранителни вещества, аминокиселини, витамини, липиди и още над 250 активни вещества.

Както пчелната отрова, така и прашецът е верен помощник при зареждането с антиоксиданти. Пчелният прашец може да се похвали с голямо разнообразие от такива, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, кемпферол и глутатион. Те предпазват тялото ви от потенциално вредни молекули, които често може да срещнете под наименованието свободни радикали. Увреждане, причинено от тях, често е свързано с хронични заболявания. Всички знаем, че сърдечните заболявания са водеща причина за смърт по целия свят, а пчелния прашец може да понижи рисковите фактори, които свързваме с тях. Когато липидите се окисляват, те могат да се слепят, ограничавайки кръвоносните съдове и повишавайки риска от сърдечни заболявания. Антиоксидантите в пчелния прашец предпазват липидите от окисляване и следващи проблеми, свързани с него. Друг ефект, който може да има тази съставка са противовъзпалителните свойства, които ще помогнат на тялото ви при заздравяването на рани. Това се случва благодарение на антимикробните свойства на пчелния прашец, които предотвратяват инфекции, основен рисков фактор, който може да компрометира процеса на заздравяване при ожулвания и порязвания. Не на последно място ще ви споделим и за менопаузата, която често е придружена от неприятни симптоми като горещи вълни, нощни изпотявания, промени в настроението и нарушения на съня. Проучванията показват, че пчелният прашец успешно облекчава няколко симптома на менопаузата и действа благоприятно на нежния пол.

Пчелните продукти имат толкова много полезни действия, че в рамките на една статия със сигурност не бихме могли да ги изредим всички. Това, което обаче правим е да ги включваме в нашите формули и така да ви осигуряваме най-високо качество на хранителни добавки.

Therma body cream – при болки в кръста. Билков, болкоуспокояващ и предназначен за мускулен релакс крем при болки в гърба, сковани стави, артрит, претоварване по време на тренировка и продължително стоене в една поза.

Immune Support – буст за вашия имунитет. Предназначен е за подпомагане на вашия имунитет, енергия и жизненост по време на смяната на сезоните.Стимулира процеса на по-бързо възстановяване на организма при настинка и помага за намаляване на стреса.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka