0
podopbri-sanja-si-greenlabox.bg

Подобри съня си – следвай тези 4 стъпки

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Неспокойните вечери и уморените утрини се увеличават заедно с възрастта. Само човек, който се е въртял неспирно цяла нощ и е броял овце до безкрай, може да потвърди, че няма нищо по-ценно на този свят от хубавия и качествен сън. Често се случва да се събудим след 8 часа – уж като по учебник, но да се чувстваме сякаш сме били на триатлон. 

Трите основни стълба на човешкото здраве включват храненето, физическата активност и съня. Трите са свързани един с друг и дори липса на един от тях се усеща ударно в ежедневието. Например, забелязали ли сте, че когато не спите добре, ви се яде повече сладко, повече въглехидрати и като цяло по-вредна храна? Също така, когато не сте се наспали, едва ли ще искате да отделите един час, за да отидете до фитнес залата. Сънят има редица ползи за здравето ни и е важно да не го пренебрегваме.

Защо е лош сънят ни?

1. Начин на живот

podobri sanja zdravosloven jivot greenlabox.bg

Номер едно причина за лошият сън е начинът ни на живот. Например, вечерните тренировки са спасението за хората, които работят от рано сутринта и искат да се погрижат за телата си, но в същото време те могат да повишат пулса и да ви изпълнят с огромна доза енергия. Това ще повлияе негативно на процеса на заспиване. Също така, използвате ли електронна техника преди сън? Със сигурност, защото повечето хора стоят с телефоните си до последно. Това също може да повлияе негативно на процеса на заспиване.

2. Околна среда

Сигурни ли сте, че спите на правилната височина възглавница и че матракът ви всъщност е достатъчно удобен? Много често си мислим, че ако купим скъпи продукти, това означава, че те са достатъчно хубави, но всъщност телата ни са много различни и може да се окаже, че вие се нуждаете от нещо по-специално. Изпотяването през нощта също може да направи съня почти невъзможен. Препоръчваме да настроите температурата в стаята на по-ниски градуси, защото това ще ви помогне да се отпуснете повече.

4. Здравословни проблеми

В сезона на гриповете и настинките, много често тялото ни остава будно цяла нощ, за да се бори с натрапниците. Ако сте забелязали спад в качеството на съня си, отделете малко време, за да помислите какво може да е различно, когато става дума за вашето здраве, включително дали сте започнали прием на някакви нови медикаменти. С възрастта качеството на съня също намалява и се появява необходимост от хранителни добавки, които да съдействат. При такава нужда, препоръчваме да се насочите към натурални продукти, като Sleepwell, която улеснява заспиването и предотвратява събуждането през нощта. 

rejim grafik san greenlabox.bg

Стъпки как да подобрим съня си 

1. Създайте график

Тялото ни се нуждае от точно разпределение, което да му помогне да се настрои- за съответните действия. Циркадният ритъм на вашето тяло функционира по зададен цикъл, като се синхронизира с изгрева и залеза. Препоръчителното количество съм за възрастен човек е около осем часа. Освен, че е добре да направите тези часове, е изключително важно в коя част на денонощието спите. Ако си легнете в 10 сутринта и станете в 18 следобед, то със сигурност няма да се чувствате толкова отпочинали, колкото ако си легнете в 22 вечерта и станете в 6 сутринта. Това е така, защото телата ни вечерно време работят върху своята регенерация.

2. Внимавайте какво ядете

Храната засяга всеки един аспект от нашия живот – от настроенията, през имунната система, че чак до съня. Препоръчваме ви да избягвате среднощните хапвания. Те могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт и киселини. Освен това е по-вероятно да се събудите посред нощ, за да използвате тоалетната. Освен с храната, трябва да внимавате и какво пиете. Алкохолът може да ви приспи, но в същото време ще понижи качеството на съня ви и макар да спите много, ще се събудите значително по-уморени.

3. Спрете излагането на светлина

ekranno vreme greenlabox.bg

Ако да излезеш през деня на светло

има толкова много полезни свойства за здравето, то излагането на светлина вечер може да повлияе негативно. Когато гледаме екраните на телевизора, компютъра или дори малкия телефон, нашето тяло не осъзнава, че това е изкуствена светлина. За него това е знак, че е ден и не е време да започне да произвежда така необходимия мелатонин. Най-доброто, което можете да направите е да намалите употребата на техника поне два часа преди сън. Алтернатива е, да си закупите очила, които блокират синята светлина.

4. Успокойте ума си

Звучи толкова лесно като съвет, но всъщност толкова сложно за следване. Макар и да имаме забързано ежедневие, правилно зададена рутина преди сън, може да ни вкара в още по-правилната линия към спокойния сън. Доказано е, че техниките за релаксация преди лягане подобряват качеството на съня. Това включва слушане на релаксираща музика, четене на книга, вземане на гореща вана, медитация, дълбоко дишане и визуализация на неща, за които мечтаем силно.

На всеки от нас се случва да има някоя безсънна нощ, която е пълна със забавни спомени за разказване и те са от изключително значение за щастливия начин на живот. Нека ги оставим да бъдат специални и да се случват по-рядко, а в ежедневието си да се фокусираме върху здравословния начин на живот (и сън). 

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka