0
blog cellulite cream - greenlabox.bg

Портокаловата кожа! Защо (се появява) и как да я премахнем?

Време за четне: 7 минути

Съдържание:

 Няма нищо лошо в това да имате целулит и тялото ви не е „разрушено“ или „отвратително“, защото имате някакви бучки, подутини или неравности. Всъщност, това наистина не е голяма работа. Ако дори смятате, че намаляването на целулита не е нещо, което наистина ви интересува, хей, и това е напълно готино. В Green Derma Lab, обичаме да даваме на жените (и мъжете) пространство да вземат собствени решения относно телата си, без да се срамуват или подценяват по един или друг начин. Също така, искаме да напомняме на всеки от вас, че преди всичко трябва да имаме състрадание и любов към телата си, защото това е единственото, което някога ще получим – и за награда, можем да направим някои доста невероятни неща с него. Можем да поддържаме телата си здрави, здрави и здрави, но най-важното е, че ако не обичате тялото си сега, ще го обичате ли в различен размер, форма или ниво на гладкост? Оценявайте тялото си във всичките му различни форми и външен вид и то ще ви обича отново всеки ден.

Въпреки това със сигурност целулита не е едно от нещата с които можем да се гордеем, дори и да го приемаме за съвсем нормално явление по заоблените ни части. Целулитът е състояние на кожата, което засяга над 90% от жените по целия свят. Разбира се, някои мъже са засегнати от него, но в по-голямата си част засяга жените, често до такава степен, че се страхуват да носят къси панталони или бански костюм, от страх да не разкрият неясния външен вид на дупето или бедрата. За да бъдем ясни, жените от всякакви форми и размери могат да имат целулит, дори много от най-възхищаваните актриси и модели имат целулит, но поради стратегическия избор на облекло, позите и / или Photoshop, не винаги виждаме техния целулит.

И така, защо жените са тези, които се занимават предимно с целулит? Можем ли да направим нещо, за да го предотвратим или да сведем до минимум появата му?

Какво е целулит?

Целулитът се състои от няколко промени в нормалната структура на кожата, съчетани с проблеми с кръвообращението (мастните области на целулита са склонни да имат лоша циркулация на кръвта и са студени на допир) и промени в самите мастни клетки. Ако имате целулит, не можете много да направите, за да се отървете от него, но евентуално можете да намалите външния му вид, ако искате да постигнете по-гладък вид. Дори и бебетата имат целулит.

Развитие и структура на целулита

Нормалното, здравословно развитие на мастната тъкан (растежът на нови мастни клетки, а не увеличаване на размера на съществуващите мастни клетки) започва в утробата и продължава, докато детето навърши 18 месеца. След това се улавя отново в пубертета. В днешното общество, с цялата нездравословна храна и прекомерните калории, които са толкова лесно достъпни и редовно консумирани, повечето от нас са в постоянно състояние на растеж на мастните клетки и потенциално създаване на мастни клетки.  Мастната тъкан близо до кожата се състои от два слоя, разделени с покритие от фасция. Външният слой се нарича ареоларен слой, който е образуван от кълбовидни и големи мастни клетки (адипоцити), разположени вертикално. Тук кръвоносните съдове, захранващи мастните клетки, са многобройни и крехки. По-дълбокият слой се нарича ламеларен слой и клетките са по-малки и разположени хоризонтално. При жените външният ареоларен слой е по-дебел и кожата, която го покрива, обикновено е по-тънка.

Ламеларният слой се увеличава с наддаване на тегло, главно поради увеличаването на обема на мастните клетки, което притиска външния, ареоларен слой, което го прави по-изразен. С течение на времето ареоларният слой също се увеличава по размер кожата изглежда забележимо по-пищна.

Женските хормони играят огромна роля

Когато жените достигнат пубертета, битката с целулита по бедрото започва. Феморалната област на жената (задната част на горната част на бедрото) е много отзивчива към нейния много уникален хормонален профил. Естрогенът увеличава активността на мастните клетки на бедрото до антилиполитични алфа рецептори, предотвратявайки разграждането и загубата на мазнини. Той също така стимулира ензим, наречен липопротеин липаза (LPL), отговорен за растежа на мазнините. Това може да се случи и в седалището и корема, но обикновено се локализира в задната част на краката. Пролактинът (хормонът за кърмене) също така прави целулита по-видим, тъй като увеличава задържането на вода в мастната тъкан, което прави всяка мастна клетка да изглежда по-голяма и по-ярка. Така че, повечето жени ще имат някои проблеми с целулита, само защото са жени, в зависимост от това в кой етап от жизнения цикъл са (пубертет и бременност).

Инсулинът прави целулита по-видим.

Едно от най-големите влияния върху външния вид на целулита е хормонът, регулиращ кръвната глюкоза – инсулин. Винаги, когато ядете богата на въглехидрати храна или напитка, тялото ви отделя инсулин, за да управлява глюкозата (от въглехидратите), постъпваща в кръвта. В идеалния свят вашите мускулни клетки разпознават този инсулин и го използват, за да поканят циркулиращата глюкоза в мускулните клетки, за да бъдат изгорени за енергия или съхранени за по-късна употреба. Въпреки това, в случая с много жени днес, особено тези, които не са редовно активни, инсулинът изпраща въглехидратите към мастните клетки, за да се превърнат в мастни киселини и да се съхраняват като триглицериди (наречени липогенеза). Това прави мастните клетки в ламеларния слой по-големи, което кара мастните клетки в ареоларния слой да се набръчкват и да стават по-видими.

Променете начина си на живот и изгладете целулита

От малкото, което можем да контролираме по отношение на целулита, има две основни неща, които можем да променим, за да сведем до минимум появата му: ниво на активност и диета. С целулит или го имате, или нямате, и начина на живот може да подобри или влоши външния му вид.

Първо и най-важно, раздвижете се! Упражненията понижават нивата на инсулин(който влошава състоянието на целулита). Необходими са само 30 минути на ден, които да отделим. Следователно, физическите дейности в ежедневието (дейности, които трябва да правите всеки ден, но не са целенасочени, интензивни упражнения), като почистване на дома, работа навън в двора, пазаруване на хранителни стоки или дрехи, готвене на храна , може да намали нивата на инсулин в тялото и да направи мускулните клетки по-възприемчиви за изгаряне на въглехидрати и мазнини за енергия. За съжаление, много от нас просто седят през по-голямата част от деня и пропускат тази възможност да бъдат активни и да движат телата си. Важно е да осъзнаете, че седенето ден след ден, не прави много за подобряване на притока на кръв към бедрата ви или за да изглежда дупето ви по-добре. Областите, които са склонни към целулит, са известни с това, че вече намаляват притока на кръв, така че всичко, което можете да направите, за да увеличите циркулацията, може да помогне. Поставете си за цел да ставате и да се движите колкото се може повече всеки ден. Дори помислете за инвестиране в изправено бюро.

Очевидно е, че планираните, целенасочени, редовни упражнения са важни. Въпреки че, много жени свързват кардио упражнения със загубата на мазнини, тренировките за устойчивост са от ключово значение. Редовните силови тренировки увеличават мускулната маса, което създава по-метаболитно активна тъкан в тялото ви. Мускулите увеличават метаболизма, което помага за намаляване на телесните мазнини, като ги изгаря за енергия.

Не забравяйте обаче и тежки силови тренировки. За да активираме всяко мускулно влакно, за да постигнем пълен тренировъчен ефект от упражненията, трябва да включим разнообразие от повторения, сетове и интензивност (използвано количество тегло). Когато набирате повече мускулни влакна през тренировъчните си цикли, ще постигнете по-голям метаболитен ефект. 

Преобразувайте диетата си

Освен упражненията, диетата е важно оръжие срещу появата на целулит. Най-важното е, че трябва да сведете до минимум прости въглехидрати, натрий, алкохол и произведени мазнини във вашата диета.

Знаем, че въглехидратите са основните промотори на инсулина, но не всички въглехидрати са лоши и времето им на прием е важно. Въглехидратите с високо съдържание на фибри от нишестени зеленчуци (като зеленчуци и цветни зеленчуци) произвеждат най-малко количество инсулин. Някои нишестени зеленчуци (като сладък картоф, тиква и грах) произвеждат малко повече инсулин, но високото им съдържание на фибри намалява този ефект. Фибрите (заедно с достатъчен прием на вода) помагат да поддържате тялото си във форма, като подобрява притока на кръв в долните крайници. Обикновените въглехидрати, като повечето десерти и бонбони, захари, използвани в някои смеси за напитки след тренировка, и дори плодови въглехидрати (които са технически прости въглехидрати) се използват най-добре от тялото ви след тренировка, но трябва да бъдат сведени до минимум в други случаи. След ефективно упражнение, мускулите ви са готови да използват инсулин, който се стимулира от прости въглехидрати за възстановяване и повторно нарастване на мускулната тъкан, вместо за съхранение на мазнини. По този начин обикновените въглехидрати могат да имат своето място, но трябва да се държат под контрол.

Храните с високо съдържание на натрий, както повечето удобни за „микровълнова“ са пълни със сол, за да се предотврати разваляне. Този натрий причинява задържане на вода и може да влоши появата на целулит. В същата бележка внимавайте за натрий в консервирани храни (супи, риба) и се фокусирайте върху пресни, непреработени продукти възможно най-често. Сосове, като соев сос и терияки, също могат да бъдат проблематични, тъй като могат да бъдат както с високо съдържание на натрий, така и с прости въглехидрати.

Алкохолът е друг въпрос. Алкохолът действа точно като инсулина, кара тялото ви да съхранява мазнини и да създава мазнини и не му позволява да го използва за енергия. Ако искате да намалите появата на целулита си, ограничете или стойте далеч от алкохола, доколкото е възможно, и мастните клетки ще бъдат по-малки.

И накрая, произведените мазнини, като тези, които се намират в повечето кутии и пакетирани храни, също са изключително проблематични. Тялото основно съхранява тези некачествени мазнини, вместо да ги изгаря за гориво. Те могат да увеличат и нивата на възпаление в тялото, което води до повече задържане на вода и намалено разграждане на мазнините. Често се свързват с високо съдържание на проста захар, което допълнително насърчава производството на инсулин. Можете да вземете своята торта и да я изядете, но търсете – или направете такава – без транс-мазнини и минимални прости захари.

 Като цяло, най-добрата дневна диета за намаляване на появата на целулит е тази, която съдържа следното: 

  • Висококачествени, пълноценни протеини, които не са обвързани с консерванти, натрий и излишна захар. Тук са включени както животински, така и растителни източници на протеин.
  • Изобилие от цветни зеленчуци, бобови растения и сурови пълнозърнести храни за осигуряване на бавно усвояващи се въглехидрати, фибри, антиоксиданти и витамини от група В. Те също така осигуряват добър източник на калий за балансиране на натрия във вашата диета.
  • Изобилие от пълномаслени мазнини, особено тези с високо съдържание на ненаситени мазнини като авокадо, яйчни жълтъци, риба, рибено масло и масла от крил, маслини и зехтин.

В заключение просто направете това, което природата ни е дала. Всеки ден ще бъдете бомбардирани с някакъв продукт или нова изискана диета, която се провъзгласява за терминатора на целия целулит, но истината е че нямаме голям контрол върху нашия целулит, но това, което можем да контролираме, са съвсем естествените процеси като движението, пълноценната, истинска храна и Body Shaper Gel от Green Derma Lab, създаден изцяло от билкови съставки с които ни е дарила природата. BODY SHAPER GEL e предназначен да заглади и стегне„тръпчинките“ по тялото, резултат от целулитни образувания. Спомага за минимизиране на типичните промени на кожата, компрометирани от целулита. Концентриран гел с билкови екстракти и масла. Този начин на живот има и други полезни ефекти като подобрено настроение, повишена енергия и намалена честота на хронични заболявания – всичко това можем да оценим.

Комплект добавка и гел – помощник в борбата с целулита

ЗАБРАВИ ЗА ПОРТОКАЛОВАТА КОЖА!
Иновативна формула с мощно действие срещу досадните тръпчинки на “портокаловата кожа”. Стимулира разграждането на подкожните мазнини и целулитните депа. С нежно загряващо действие и приятен натурален аромат.

Хранителна добавка BODY SHAPER е комбинация от билкови екстракти, която в синергия:

  • Влияе благоприятно върху обменните процеси в организма
  • Оказва тонизиращо действие
  • Поддържа естествената еластичност на кожата
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka