0
naturalna kozmetika naturalni hranitelni dobavki greenlabox.bg

Приготви се за новата година – защо е важно да планираме

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

С идването на Нова година започнаха и множеството обещания, които си даваме. Макар и да могат да бъдат полезни , тези решения често са или черни, или бели – крайности, които ни е много трудно да достигнем от първия опит и така вече сме в средата на януари и повечето са се отказали от целите си. Днес ще ви разкажем защо е важно да планирате (правилно) и кои са малките стъпки, които можете да предприемете още днес, за да видите резултати в края на годината. 

Защо е важно да планираме и да имаме ясни цели, които да гоним. Изследванията показват, че 90% от хората не изпълняват новогодишните си обещания, а около 25% се отказват до края на първата седмица. Според нас има как тези проценти да бъдат намалени и ще ви покажем как. 

Планиране и мотивация

 

Планирането ни поддържа мотивирани. Знаейки, че имаме определен план, който вече е разписан, целите стават много по-близки до нас, защото виждаме точните задачи, които трябва да изпълни,, за да ги постигнем.

naturalna kozmetika naturalni hranitelni dobavki planirane 1 greenlabox.bg

Често новогодишните решения се основават на някакъв вид срам. Най-честите решения са свързани с желанието да отслабнем или да се откажем от навици, които общоприето се намират за нездравословни. Срамът обаче не е добър мотиватор и всичко, което ни кара да чувстваме в края на деня е неудовлетвореност, поставяйки много нестабилна основа за промяна. Опитайте се тази година вместо да пожелаете “Да отслабна, за да вляза в любимите си дънки от младостта”, да започнете с “Искам да съм по-енергичен, за да мога да играя повече с децата си”. Крайната цел всъщност е доста близка, но мотивацията е различна. 

Веднъж, когато имаме цел, която ни дава по-дълбоко значение и мотивация, е време да разчитаме и на планирането. Защо ли? Ако тепърва започвате да тренирате, ставането е 6 сутринта зимата няма да ви се стори много мотивиращо, но дисциплината, която ще изградите, създавайки планове, ще се превърне във вашия най-добър приятел. Когато създаваме ясен план за бъдещето си, ние се улесняваме с предприемането на необходимите стъпки за постигането на целта. Важно е да уточним, че за да работи това, са ни необходими ясно измерими и реалистични цели. Първата грешка, която повечето правят с поставянето на своите цели е свързана с конкуренцията. Наистина ли искате да изтичате маратон тази година, както казаха и вашите приятели, или всъщност предпочитате да затвърдите ежедневни разходки в парка, били те и с по-бавно темпо. Сравнявайки нашите желание с тези на други, понякога може да приемем нашите огромни успехи като провали. По този начин новогодишните обещания е възможно да имат отрицателно въздействие върху самочувствието, увереност и мотивацията ни за промяна. Няма правилно и грешно темпо – само вашето е наистина важно и трябва да следвате него.

naturalna kozmetika naturalni hranitelni dobavki napravi plan greenlabox.bg

Не на последно място, правилното планиране ще ви помогне и за по-добра финансова стабилност. Когато подготвяме плановете си за месеца, или дори годината, ние включваме и сумата, която ще ни трябва за тях. Виждайки я разписана на лист, ние лесно може да проследим какъв процент от финансите ни къде отива и да направим преразпределение, спрямо фокуса ни. Може да се окаже, че всъщност имате пари за онова диво пътуване, за което мечтаете от години!

Приоритизиране

 

Приоритизирането е нещо толкова дребно, но важно в следването на новите ни цели.

naturalna kozmetika naturalni hranitelni dobavki planrane greenlabox.bg

Ако пак се върнем към задачата да ставаме рано, защото само тогава имаме време за тренировка, то това означава, че трябва и да си легнем рано, за да се наспим и да бъдем енергични. Някои вечери може да се наложи да откажете на приятели да се видите или да излезете от зоната си на комфорт и да ги помолите за по-ранен час на срещата, за да се приберете навреме и да си отпочинете хубаво. Подобен вид малки, но ежедневни стъпки ще са ви от огромна полза и ще видите как те са променили целия процес по постигане на новогодишните ви цели. Правилното приоритизиране ще ви помогне и с ежедневния стрес, с който всички ние се сблъскваме. Ако не отделите време за приоритизиране, тогава ще имате проблеми да свършите нещата навреме, което ще доведе до притеснения как ще завършите всичко в списъка си със задачи и няма да сте продуктивни в края на деня. 

Смелост

 

Никой не ви познава по-добре от вас сами, затова и вие знаете кои са слабите ви страни, които могат да ви попречат към пътя към успеха.

naturalna kozmetika naturalni hranitelni dobavki motivacia greenlabox.bg

Свикнали сме да оставяме тези проблеми в чекмедже, дълбоко в съзнанието си, но всъщност ако веднъж се изправим срещу тях осъзнаваме, че битката не е толкова страшна. Бъдете проактивни във всяка една стъпка към промяната – ако усетите, че слушането на музика всъщност ви разсейва от бягането в парка и не следите правилно темпото си – спрете я. Ако знаете, че ви е трудно да ставате рано – опитайте да пренаредите деня си така, че да тренирате вечер, а не да отменяте цялостно тренировка. Малките битки правят голямата победа.  

Планирането на мечтите за новата година може да започне по всяко време, така че не е късно да го направите сега, след месец, а защо не и в средата на лятото. Само следвайте стъпките, които ви споделихме и вярвайте в себе си!

 
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka