0
Sumac-greenlabox.bg

Смрадлика: за какво помага и как се приема?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Съществуват растения, чиито полезни свойства ги превръщат в алтернативно на медицинските продукти средства за лечение, които е препоръчително да присъстват във всяко едно домакинство. Такава е добре познатата билка смрадлика, която има множество приложения. Нарича се още тетра и често определяна като природен антибиотик. Какво трябва да знаете за растението, неговите лечебни свойства и противопоказания?

За какво помага смрадликата?

Лечебните свойства на смрадликата се дължат на листата ѝ, които се събират преди цъфтеж. За да се запазят всички свойства на растението, листата трябва да бъдат брани и съхранявани максимално добре, без да се накъсват или нарязват. В състава на билката се включва танин, който действа като антиоксидант и има противовъзпалително действие. Съдържат се още флавоноиди и дъбилни вещества, които имат свиващо и антисептично действие. Има високо съдържание на етерични масла, като мирцен, ланолоол и тетринол, които имат укрепващо и имуностимулиращо действие. Открива се каротин с висока концентрация и органични киселини, които при локално приложение образуват защитен филм и позволяват на кожата да се възстанови много по-бързо.

Основните състояния, при които смрадликата може да ви помогне, са:

Заздравяване на рани

Поради своите възстановителни, антисептични, свиващи, кръвоспиращи и предпазващи функции, билката е широко приложима като средство за лечение на външни порезни и гнойни рани. Намалява отока на тъканите и спомага за регенерирането на увредените кожни тъкани.

Гъбични инфекции

Танинът спомага за справяне с гъбични инфекции, които могат да бъдат в различни области на тялото – краката, гениталиите, скалпа. Едно от предимствата, касаещи антигъбичните ѝ свойства, е че може да повлиява на различни по произход гъбички.

Акне

Етеричните масла, включени в състава на билката, помагат за укрепване на защитната бариера на кожата, като помагат за регулиране на производството на себум, който е основният причинител на акнето. Успокоява раздразненията и спомага за по-бързото възстановяване. Помага за изглаждането на кожата, премахването на зачервяванията и свиването на порите.

Възпаления в устната кухина

Отново поради свойствата да преборва патогени, които са причинители на инфекции, смрадликата е приложима при възпаления в устната кухина, включително афти, ранички, кървящи венци и наличие на пародонтит.

Смрадликата се използва още при миоми на матката, наличие на бяло течение, треска, респираторни заболявания, хемороиди, цистит. Помага за овладяване на инфекциите и заздравяване на раните.

Как можем да използваме смрадлика?

В повечето случаи, смрадликата се препоръчва за външно ползване, защото при вътрешна употреба може да предизвика раздразнение на лигавиците и стомашно-чревния тракт. Има различни начини за нейното приготвяне и приложение:

Отвара

Има различни приложения, като за направата ѝ са ви необходими две съставки – изсушени листа от смрадлика и вода, които се варят заедно, а отцеденото количество е готово за употреба. 

Тинктура

Използва се за кървящи венци, за проблеми в устната кухина и за локално приложение върху кожата. За направа на тинктурата може да използвате 50 грама от билката, които да покриете със спирт. След престой от поне 2 седмици, концентрираната течност се прецежда и може да се използва в компреси и промивки.

Мехлеми и кремове

Билковите мехлеми и кремове със съдържание на тетра се използват при акнеични проблеми, абсцеси, гнойни рани. Често са комбинирани с други натурални продукти, като кокосово масло, служещо за овлажняване, пчелен восък за подхранване и успокояване и други.

Разтвори

В онлайн и физическите магазини се прилагат разтвори, готови за употреба, съдържащи висока концентрация на полезните вещества, които смрадликата притежава. Използват се за лечение на афти и промивки на рани в устната кухина. Те не бива да се пият, а след употребата им трябва да се извърши изплакване с вода;

Инхалации

Смята се, че поради своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, екстрактът от растението може да се използва за лечение на проблеми, свързани с дихателните пътища, като бронхити, под формата на инахалации.

Ако приготвяте самостоятелно горепосочените средства за превенция и лечение, винаги спазвайте препоръчителните дози от растението, които добавяте към продуктите. На пазара се срещат готови за употреба препарати, които са широкодостъпни.

Как се прави баня със смрадлика?

Поради своите антибактериални и лечебни свойства, растението се използва за промивки на рани, при афти, при гъбични инфекции в гениталната област. Банята с билката е често препоръчвана за родилки. Прилагането може да се извършва почти непосредствено след раждане, особено при наличие на шевове. Често се прилага и за лечение на хемороиди.

За да си приготвите баня със смрадлика, са ви необходими два литра вода и 50 грама от растението. Двете съставки се варят за поне 10 минути при силен или 20 при слаб огън. След отцеждане на течността, може да прилагате локално върху проблемните участъци, без необходимост от отмиване с вода.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka