0
zinc-greenlabox.bg

Цинк: какви са ползите за организма?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Цинкът е един от есенциалните минерали за цялостното здраве на организма. Вижте защо той е нужен на тялото и как да предотвратите цинковия дефицит.


Какви са ползите от цинка?


Цинкът е част от над 300 ензима в човешкото тяло и има съществена роля за растежа и деленето на клетките. Стандартно в организма се съдържат 2-3 грама цинк, които се отделят всекидневно от слюнчената жлеза, панкреаса, простатната жлеза. Минералът се съдържа в особено голямо количество в мускулите, костите, черния дроб, кожата. Ползите от него са комплексни и незаменими:


Подпомага функцията на имунната система


Цинкът не е лекарство и сам по себе си не може да излекува вече съществуващи заболявания, но има голямо значение за възстановителния процес. Без него не биха могли да се осъществяват редица телесни процеси и би се нарушило правилното развитие.


Особено ценни са ползите му за функционирането на имунните клетки. Той предпазва тялото на клетъчно ниво от оксидативен стрес. Има съществена функция за поддържането на защитните сили на организма. Полезният минерал укрепва лигавиците, което затруднява проникването на вирусите и бактериите в организма. 


Така от една страна поддържа защитните сили на тялото и осигурява превенция, а от друга е ключов сред ензимите, които подпомагат по-бързото оздравяване при вече влезли в тялото вируси. Той способства за този процес чрез повишаването на ефективността на някои от имунните клетки (Т-лимфоцитите). Има незаменима роля и при заздравяването на рани.


Регулира метаболизма


Сред особено значимите ползи на цинка е значението му за метаболизма. С участието си в стотици процеси в организма, микроелементът е важен за усвояването и преработката на протеините и въглехидратите. Той участва в метаболизма на клетъчно ниво. Без него обмяната на веществата е непълноценна. Особено ценен е и за страдащите от гастроентерит, тъй като с приема му се наблюдава регулиране на баланса на цинкови йони в стомаха.


Необходим е за доброто репродуктивно здраве


Цинкът е важен за производството и за поддържането на нормални нива в кръвта на половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон. При мъжете е особено важно наличието на оптимални нива от минерала, тъй като влияе на фертилитета. Има ценни ползи и за репродуктивните функции. Има способността и до известна степен да повиши либидото и потентността.


При жените са безценни ползите му за регулиране на менструалния цикъл, както и като превенция срещу ранното настъпване на менопауза.


Грижа за кожата


Многобройни изследвания сочат, че минералът има огромни ползи при лечение на акне. Освен това има голямо значение и при синтеза на колаген – съединителната тъкан, нужна за възстановяване на дермата. Той има свойството да регенерира кожните несъвършенства и я прави свежа и гладка. Благотворното му действие при зарастването на кожни рани и разрези обаче се дължи не само на синтеза на колаген, а и на участието му в производството на белите кръвни клетки в кръвта, които се борят срещу евентуалните инфекции.


Приемът на минерала действа благотворно както по време на активно акне и при наличие на в момента зарастващи рани, така и постфактум – той помага за заличаването на белези и за изглаждане на тургура и изравняване на тена на кожата. Доказана е ефективността и ползата му и при борба с атопичен дерматит.


Какви са симптомите на дефицит на цинк в организма?


Причините за цинков дефицит са разнообразни. Може да има проблем с усвояването на приемания минерал, както и фактори, които способстват за загубата му от тялото. Сред причините за загубата му са различни болести, състояния, свързани със стомаха, проблеми с бъбреците, прекомерно изпотяване, употреба на вредни вещества, високо ниво на натоварване и др. Показателите за цинков дефицит са различни:


  • ако лисата му е в ранна детска възраст, това може да наруши растежа;


  • симптом за дефицита могат да бъдат също честите стомашни разстройства. В този случай се получава омагьосан кръг, тъй като разстройствата, предизвикани от липсата му, водят до още по-интензивната му загуба;


  • ниските нива на цинк в организма могат да са причина за честа поява на пневмонии както и на дихателни алергии и на други белодробни проблеми;


  • биха могли да са предпоставка за по-голяма податливост на вируси и по-ниски съпротивителни сили спрямо всякакви заболявания;


  • последица от дефицита може да бъде спадът на синтеза на мъжкия полов хормон тестостерон, както и дефицитът на женския естроген. Може да окаже негативен ефект и при нарушена функция на простатата;


  • показател за намалени нива от микроелемента може да бъде и косопадът – косата също както кожата има нужда от заздравителната му сила;


  • други симптом са: депресия, отслабване, ниско кръвно налягане, проблеми със щитовидната жлеза;


  • показател за недостиг на цинк може да бъде и прекомерната умора и липсата на сила и енергия. Това често са фактори, на които не се отдава особено внимание или биват подценявани и лесно обяснявани с натовареното ежедневие. 


Приемът на минерала обаче има ползи и за общия тонус на организма. Благодарение на него, можете да усетите трайно увеличение на издръжливостта и енергичността.


Как да приемаме цинк?


За да усетите ползите на ценния микроелемент, е важно той да присъства регулярно в менюто ви. Храните с богато съдържание на цинк са месото, рибата, морските дарове, бобовите растения, ядките, семената, яйцата, млякото, млечните продукти и др. Важно е менюто ви да е балансирано и разнообразно.


Необходимото количество за възрастен човек на ден е 10 мг. Ако не успявате да си набавите препоръчителната дневна дозировка, страдате от конкретно заболяване, с понижена имунна защита сте, или пък при вас се наблюдава по-интензивна загуба на микроелемента, можете да заложите и на варианта с хранителни добавки. Предлагат се различни продукти, под формата на таблетки и капсули.


Обърнете внимание на количеството от микроелемента, което се съдържа в една таблетка от избраната от вас добавка и съобразете употребата на препарата с нея. За да има реален ефект и полза, е важно приемът да е редовен и отговорен. Не превишавайте препоръчителното дневно количество, но и не разчитайте, че добавката замества здравословното хранене!

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka