herbs

Топ 3 билки през лятото – как да ги ползваме

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Билките и полезните им свойства


В едно нещо можем да сме сигурни и то е че природата създава всичко в перфектен баланс и с конкретна причина. В днешно време билковите добавки се предлагат във всякакви форми: сушени, нарязани, на прах, на капсули, а дори течни и могат да се използват по различни начини. Хората използват билкови добавки от хилядолетия. Първите доказателства за тяхната употреба виждаме още от рисунки в пещерите в Ласко, които изобразяват билки, а тяхното датиране се твърди че е между 13 000 и 25 000 г. пр.н.е. Древните римляни и гърци са увенчавали водачите си с копър и лаврово дърво, а римляните са използвали копъра за пречистване на въздуха. През 5-ти век пр. н. е. Хипократ, известният гръцки лекар, изброява приблизително 400 широко използвани билки, които и до днес ние познаваме и използваме.

Консумацията на билки може да помогне за предотвратяване и управление на сърдечни заболявания, рак и диабет. Може също да повлияе за намаляване на кръвните съсиреци и да осигури противовъзпалителни, и противотуморни свойства. Пресните билки често съдържат по-високи нива на антиоксиданти в сравнение с преработените или сушените. Затова е важно да се запознаем със самите билки, какви свойства имат те и кога е най-добрият момент да ги наберем. Според последните изследвания в България има над 3600 вида билки, които може да откриете във всеки сезон. Днес ще ви покажем любимите ни билки, които ще откриете през лятото и ще ви дадем идея как да ги включите в ежедневието си. 

Топ 3 билки през лятото 


  1. Босилек


Тази толкова ароматна билка, която превръща всяко ядене в празник! Сладкият босилек съдържа в себе си егенол, който има противовъзпалителни свойства и се грижи за доброто състояние на храносмилателния ви тракт. Точно така – хапвате вкусно и се грижите за здравето си. Благоприятства храносмилателната и нервната система, като същевременно гарантира, че имате правилен pH баланс в тялото си. Той също така забавя процеса на освобождаване на захар в кръвта, като същевременно помага при диабетични проблеми. Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, босилекът може да ви помогне в борбата с различни възпалителни процеси в тялото. Редовната му консумация може да повлияе позитивно и при лечение на главоболие, треска, настинка, кашлица, грип и болки в гърлото.

Листата на босилека придават пикантна нотка на различни ястия, салати, печени зеленчуци и дори месо. Може да го консумирате в класическа песто рецепта или да допълните сосовете, които се приготвили за ястието си. Препоръчваме да добавите листата на пресния босилек в последната стъпка от готвенето, защото топлината ще намали вкуса и ще промени красивия му яркозелен цвят.

  1. Лайка


Лайката е цъфтящо растение, което се оказва и едно от най-популярните билкови лекарства не само в България, но и в света. В продължение на хиляди години това растение е било използвано като лекарство при гадене, диария, запек, болки в стомаха, инфекции на пикочните пътища, рани и проблеми с горните дихателни пътища. В тази билка се съдържат над 100 активни съединения, за които се вярва, че са причината за нейните многобройни ползи. Лайката е безопасна за повечето хора, но може да предизвика алергична реакция – особено ако сте алергични към растения като маргаритки или невен, така че внимавайте с дозировката.

Повечето хора мислят, че единственият начин да ползват лайката е под формата на чай при кашлица, но това не е вярно. Ядливите цветя могат да се използват пресни (или сушени) за гарниране на напитки, салати, десерти или добавени към кубчета лед, за да направят летния ви коктейл по-красив. Накиснете сухи цветове от лайка в масло по избор (масло от жожоба или масло от бадем), а след това използвайте директно върху кожата си, за да я направите по-мека. Ако изберете ядливо масло, например зехтин, то може да направите гарнирането на салатите си още по-ароматно. Смесете изсушени цветове от лайка в домашно приготвени смеси от сол за вана и се отдайте на пълен релакс, както за тялото, така и за душата.

  1. Мента


Ментата е билка с характер! Лесно се разпознава от всички и придава невероятен завършек както на солени, така и на сладки ястия. Ментата е богата на витамин С и желязо. Чайовете, приготвени от листата, могат да облекчат храносмилателни проблеми, благодарение на антибактериалните и противогъбични свойства на растението. Тези свойства също помагат за намаляване на симптомите на астма и алергии. Много хора вярват, че ментата е и умствен стимулант, както и храносмилателен. Освен това е доказано, че ментата има противовъзпалителни свойства. Друга, не толкова известна полза, е предназначена за майките на новородени бебенца. Кърменето често причинява раздразнение и напукване на кожата около зърната, което води до силен дискомфорт и болка. Проучванията показват, че прилагането на мента под формата на етерично масло или листа смесени с гел върху кожата може да помогне.

За да се насладите на ментата това лято, може да си направите ароматен сироп като кипнете на котлона захар и вода в съотношение 1:2 и добавите пресни листа от мента. Този сироп е идеален за разхлаждащи лимонади. Освен пестото с босилек, за което ви казахме по-горе, може да направите такова от мента. Просто добавете към листата от босилек, такива от мента, и усетете разликата, която придава! Ментата може да гарнира плодовата салата за десерт и така да добави още повече свежест. 

Това са малка част от ползите, които крият билките в България, а тяхната сила и лечебни свойства винаги са ни вдъхновявали в работата ни. Надяваме се, че сте научили много нови и интересни неща за богатствата на нашата природа. Не забравяйте да споделите тази статия и да вдъхновите повече хора да се доверят на натуралните продукти.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Абонамент за бюлетин
* задължителни полета
/ ( мм / дд )
Най-четени:
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ