0
blog citrus 12-greenlabox.bg

Цитрусите и защо са полезни през зимата

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Сочни, ярки и носещи енергията на жаркото лятно слънце в себе си – точно така, говорим за цитрусите! Освен красиви и ароматни, тези плодове са изключително полезни за вашето здраве. Този клас плодове включва в себе си лимони, лайм, портокали и грейпфрути, както и много други хибриди и сортове. Смята се, че произхождат от Югоизточна Азия, цитрусовите плодове са изключително популярни навсякъде по света. Ползите от тях се оценяват още от древни времена – те са били добре известни със своите лечебни свойства и са били използвани за борба срещу различни болести, чревни заболявания, кожни заболявания, подагра, скорбут и дори са използвани като противоотрова и като антисептик по време на чума.

Цитрусовите плодове са най-добрият източник на витамин C

Този витамин е необходим за формиране и поддържане на здрава кожа, кости, кръвоносни съдове и съединителна тъкан. Витамин С играе важна роля в поддържането на имунната система и също така действа като антиоксидант, който може да помогне за защита на клетките ви от ефектите на свободните радикали и за борба с възпаленията. Чрез това намаляване, витамин С може да предотврати или забави състояния на сърдечни заболявания като артрит и дори някои видове рак. Може би се чудите от колко точно цитруси се нуждаете на ден, за да приемете нужната доза витамин – един средно голям портокал е абсолютно достатъчен. В тези плодове ще откриете добри количества и от други важни за тялото ни витамини и минерали – такива са витамини от група В, калий, фосфор, магнезий и мед.

Доказано е, че жените трябва да консумират средно около 25 гр. фибри на ден

а цитрусите могат да ви помогнат да изпълните тази задача. Един портокал съдържа 2,3 грама фибри, докато в мандарина ще откриете около 1,6 грама. По-голямата част от фибрите в цитрусовите плодове, около две трети, са разтворими, които помагат за регулиране на нивата на глюкозата. Останалите фибри в цитрусовите плодове са неразтворими, което добавя обем към храносмилателната ни система и ни помага да я поддържаме здрава. В сравнение с други плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри.

Проучване от 2015 г. в Щатите разглежда хранителните навици и теглото на хората в продължение на цели 24 години. В него се установява, че яденето на цитрусови плодове има пряка връзка със загубата на тегло. Цитрусите доставят тонове сочен вкус с малко или дори никакво съдържание на мазнини, натрий или калории, което ги прави изключително подходящи за всяка една диета. Нещо повече, изследванията свързват ниските нива на витамин С в кръвта с обиколката на талията и процента телесни мазнини.

Ето колко калории съдържат основните видове цитрусови плодове

1 малка мандарина: 35

1 среден портокал: 62

1/2 розов грейпфрут: 52

1/2 грейпфрут: 39

Сок от 1 лимон: 12

В месеците на празничните преяждания е още по-важно да приемаме редовно храни, които биха помогнали на стомаха ни в обработката на храна и биха ни заситили преди да седнем на масата с приятели, а в същото време са бедни на калории.

  Ако случайно досега не сме ви убедили, че включването на цитруси е важно за ежедневието и ви трябва друга причина да приемате достатъчно количество витамин С? Може да е от полза за кожата ви! 

Витамин С играе важна роля в производството на колаген

което кара някои експерти да вярват, че може да помогне на кожата да изглежда еластична и гладка. Този витамин се използва от десетилетия като важна съставка в продуктите за грижа за кожата, тъй като предлагат ефективни и незабавни ползи и оставя след себе си блестяща, тонизирана кожа и изсветлява в случай на хиперпигментация.

Всички знаем колко е важен приемът на вода и това колко е важно да бъдем хидратирани. Подобно на краставиците, динята и доматите, цитрусовите плодове имат високо съдържание на вода (портокалите са 87% вода, а грейпфрутите са около 88%). Приемът на цитрусови плодове може да ви помогне да утолите жаждата си, както и да повиши консумацията на достатъчно течности през деня, за да предотвратите и помогнете на системите на тялото да функционират правилно. Друга полза? Богатите на вода храни са засищащи, но с ниско съдържание на калории.

Когато купувате цитрусови плодове, потърсете такива, които са месести и по-плътни. Избирайте винаги такива, които имат фина зърнеста, твърда кора. Пресните цитрусови плодове могат да се съхраняват на стайна температура или дори в хладилник. За да им помогнете да останат по-свежи дълго време може да не не ги миете веднага щом ги вземете, докато не сте готови да ги ядете.

Можете да приготвите цитрусови плодове по различни начини, включително:

  •   Добавете сок или плод от портокал и грейпфрут към плодовата салата.
  •   За закуска си направете овесена каша с цитрусови плодове.
  •   Направете си прясно изцеден сок от любимите си цитрусови плодове.
  •   Добавете малко сок от лимон или лайм към разядките преди вечеря.
  •   Изстискайте лимонов сок върху риба.
  •   Настържете кора от цитрусови плодове в печива, като бисквитки, кексчета или мъфини.
  •   Направете цитрусов сос за печено пиле или свинско месо.
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka