0
Immunity 3 easy steps - greenlabox.bg

Възстанови имунитета си с тези 3 лесни стъпки!

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

С навлизането в студените месеци, всички започват да говорят активно за имунната система, но какво точно представлява тя? Тя е голяма мрежа от органи, бели кръвни клетки, антитела и химикали, които работят ежедневно за здравето ни и за да ни предпазят от чужди нашественици – различни видове бактерии, вируси, паразити и гъбички, които причиняват инфекции и заболявания. Можем да разделим имунната система на две основни части:

  1. Вродената имунна система, с която се раждаме.

  2. Адаптивната имунна система

която развиваме през целия си живот, когато тялото е изложено на микроби или други външни фактори.

Тези две имунни системи работят заедно, за да ни поддържат в най-добрата ни възможна форма. Без тях не бихме имали начин да се борим с вредните неща, които влизат в тялото ни или с промените, които настъпват в него. Основните задачи на имунната система са:

  • борба с болестотворни микроби като бактерии, вируси, паразити или гъбички и за отстраняването им от тялото;

  • разпознава и неутрализира вредните вещества;

  • борба с болестотворни промени в тялото, като ракови клетки.

Как да подобрим имунната си система през есента?

Разходки сред природата

Помирисвал ли си някога есенни листа? Не миришат ли на канела…!?” – любим наш цитат от Рей Бредбъри. Макар и температурите да падат, есента носи перфектното време за разходки сред природата, а допълнителните ползи от това за здравето са безброй. Общоприето мнение е, че хладното време не е благоприятно за здравето, но ние вярваме, че няма лошо време, а само зле облечени хора, така че сложете топлите си дрехи и се насладете на есенното слънце. Слънчевата светлина е основният източник на витамин D, който е толкова важен за телата ни – подобрява здравето на костите, поддържа имунната система и дори може да ни помогне да се борим с болестите. Ходенето на разходки може да подобри здравето на сърцето ви, особено ако имате високо кръвно налягане. Само 40 минути ходене на ден са ви необходими, за да намалите значително кръвното налягане и да видите благоприятни резултати. Комбинацията от чист въздух, упражнения, витамин D и по-добро психическо благополучие допринасят за по-добро здраве. Освен разходките, редовните упражнения са не само страхотни за вас физически, но също така могат да ви помогнат да останете здрави тази есен. Проучванията показват, че умерените упражнения могат да намалят възпаленията в тялото и дори да помогнат за регенерирането на имунните клетки. 

Увеличете приема на витамини 

Здравето започва отвътре навън. Засилете наличието на цитрусово плодове в менюто си. Те имат високо съдържание на витамин C, а той засилва производството на бели кръвни клетки, борещи се с инфекциите. Бадемите пък са с високо съдържание на витамин Е – важна стъпка към здравата имунна система. Освен това, те съдържат много здравословни мазнини, фибри, протеини и други микроелементи като магнезий. За допълнителна полза, може да опитате да замените кравето мляко сутрин в кафето си с бадемово такова – със сигурност ще усетите разлика само след няколко дена. Суровият чесън е нещо, без което не сядаме на масата в студените месеци и има причина за това! Той може значително да намали кръвното налягане и е естествен антибиотик при гъбички и вируси. Преработката му унищожава повечето ползи за здравето, така че избягвайте използването на чесън на прах, ако се опитвате да останете една крачка пред грипа тази зима. Пробиотиците в българското кисело мляко са здравословни бактерии, които могат да стимулират имунната ви система и да ѝ помогнат в борбата с болестите. Имайте предвид, че обикновените кисели млека са много по-полезни за здравето ви от овкусените такива, поради липсата на допълнителна захар в тях. Освен витамините в менюто, може да добавите и доза Витамини за имунитет Витамин C + Lalmin®Zn50 , за да  помогнете на тялото си да укрепне достатъчно за студения сезон.

Починете си хубаво и се отдайте на релаксация

Толкова сме се забързали в ежедневието си, че понякога забравяме кое е наистина важно – ние самите и нашето здраве. Ако сте имали нужда от сигнал, че е време да намалите оборотите – приемете тази статия за такъв! Знаете ли, че загубата на сън може да повлияе негативно върху имунната ви система? Когато спим, телата ни произвеждат протеин, наречен цитокин, който се насочва към инфекциите и възпаленията, създавайки имунен отговор. За да може тялото ни да свърши тази работа добре, има нужда от дълбок и пълноценен сън, а за да получи такъв, ние трябва да му помогнем. Светлината от екраните пречи за създаването на мелатонин, който е отговорен за заспиването. Препоръчаме ви поне 30 минути преди лягане да загасите всички устройства и да се отдадете на четене на любимата си книга. По този начин съзнанието ви ще се забави и успокои, а сънят, който ще получите след това ще бъде по-възстановяващ. Създайте малки ежедневни ритуали, които да ви помогнат да се успокоявате. Запалете ароматни свещи в банята, започвайте деня си с медитация и топъл билков чай, прекарвайте повече време със семейството и приятелите си. Тези малки, но ежедневни действия ще помогнат на мозъка ви да се успокои и ще даде поле на тялото ви да се регенерира по-добре.


Есента е цветна, жизнена и ароматна! Нека не позволяваме на неканени настинки да провалят иначе хубавите слънчеви дни. Споделете ни в коментар вие как се грижите за имунната си система и имате ли формула, която работи безотказно за вас?

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka