0
blog cholesterol - greenlabox.bg

Видовете холестерол и как да разберем, че нашите не са в норма

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Вероятно сте чували за холестерола, но може би не сте сигурни какъв/какво точно е той. Холестеролът е вид мазнина или липид, който се движи в тялото ни в кръвта. Науката „холестерол“ може да бъде доста объркваща. Важно е да разпознаем разликата между мита за холестерола и факта. След това да се ангажираме да проверим нивата си на холестерол, за да сме наясно с риска от сърдечни заболявания и инсулт. Липидите са вещества, които не се разтварят във вода, така че не се разпадат в кръвта. Нашето тяло произвежда холестерол, но можем да го набавим и от храни. Холестеролът се намира само в храни, които идват от животни.

 Видове холестерол и липопротеини

  • Липопротеин с ниска плътност (LDL) или лош холестерол – строител на плаки

 Когато твърде много LDL циркулира в кръвта, той бавно може да се натрупа във вътрешните стени на артериите, които подават кръв към тялото. Заедно с други вещества, той може да образува плака. Плаката е дебел, твърд налеп, който може да стесни артериите, да ги направи по-малко гъвкави и да ограничи количеството кръв, което може да достави. Това състояние е известно като атеросклероза. Тъй като артерията се стеснява и втвърдява, по-малко кръв може да премине, причинявайки исхемия или липса на необходимите хранителни вещества. Ако се образува съсирек или запушване в стеснена артерия към сърцето или мозъка, може да се получи инфаркт или инсулт.

  • Липопротеин с висока плътност (HDL) или добър холестерол – лош холестерол

 Около една четвърт до една трета от холестерола в кръвта се пренася от HDL. HDL холестеролът е известен като “добър” холестерол, тъй като високите нива на HDL изглежда предпазват от инфаркт. Ниските нива на HDL (по-малко от 40 mg / dL) също увеличават риска от натрупване на плака и сърдечни заболявания. HDL има тенденция да пренася холестерола далеч от артериите и обратно към черния дроб, където се предава от тялото – по някакъв начин той „изяжда“лошия холестерол. Някои експерти смятат, че HDL премахва излишния холестерол от артериалната плака, забавяйки натрупването му.

  • Триглицериди – мазнини в кръвта

 Триглицеридите са форма на мазнини, произведени в тялото. Повишените триглицериди могат да се дължат на наднормено тегло или наднормено тегло, диабет, физическо бездействие, пушене на цигари, излишна консумация на алкохол или диета с много високо съдържание на въглехидрати (60 процента от общите калории или повече). Хората с високи триглицериди често имат високо ниво на общ холестерол, включително високо LDL (лошо) и ниско HDL (добро). Много хора със сърдечни заболявания и / или диабет също имат високи нива на триглицериди.

  • Lp (а) Холестерол

Lp (a) е генетична вариация на LDL (лошия) холестерол. Високото ниво на Lp (a) е важен рисков фактор за преждевременното развитие на мастни отлагания в артериите. Lp (a) не е напълно разбран, но може да взаимодейства с вещества, намиращи се в стените на артериите и да допринесе за натрупването на мастни натрупвания.

И ако все още продължавате да четете и не сме ви изгубили между редовете и медицинските названия, искаме да разгледаме простичко няколко мита за холестерола.

Митове и легенди за холестерола

Мит: Холестерола е вреден за вас.

Факт: Някои видове холестерол са от съществено значение за доброто здраве. Нашето тяло се нуждае от холестерол, за да изпълнява важни задачи, като производство на хормони и изграждане на клетки. Холестеролът преминава през кръвта с протеини, наречени липопротеини.

Мит: Бихме могли да усетим, ако имаме висок холестерол.

Факт: Високият холестерол обикновено няма признаци или симптоми, затова се нарича и „тихият убиец“. Може да не знаем, че имаме нездравословни нива на холестерол, докато не стане твърде късно, когато получим инфаркт или инсулт. Ето защо, е толкова важно да следим нивата на холестерола си поне на всеки 5 години. Понякога някои хора развиват жълтеникави израстъци по кожата си, наречени ксантоми, които са богати на холестеролови отлагания. Хората с ксантоми могат да имат високи нива на холестерол.

Мит: Яденето на храни с много холестерол няма да повиши нивата на холестерола.

Факт: Крайно оспорвана тема. Знаем, че храните с много холестерол обикновено също имат много наситени мазнини. Наситените мазнини могат да повишат броя на холестерола, така че е най-добре дори и само превантивно, да избираме храни с по-ниско съдържание на наситени мазнини. Храните, приготвени от животни, включително червено месо, масло и сирене, имат много наситени мазнини. Вместо това можем да се насочим към консумирането на храни с богати на фибри, като овесени ядки и боб и здравословни ненаситени мазнини, като авокадо, зехтин и ядки.

Cholesterol control от Green Health Lab ще помогне за регулиране нивата на холестерола. Хранителна добавка за мъже и жени, която помага на тялото да функционира оптимално. Cholesterol control е под формата на капки, които се приемат лесно с всяка напитка. За да имате добри нива на холестерол яжте истинска храна в умерени количества, поддържайте физическа активност и опитайте нашия Cholesterol control, който е богата комбинация от екстракти с доказани ползи за прочистване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.  

Екстракт от листа на артишок – Изследвания показват, че екстрактът от артишок помага за подобряване на секрецията на жлъчката, стимулира функциите на черния дроб и по този начин помага за намаляване на LDL холестерол, известен като лош холестерол.

Екстракт от чесън – Чесънът е традиционно понижаващо холестерола средство, насочено към LDL холестерола, без да намалява нивото HDL (добрия) холестерол.

Екстракт от ленено семе – Маслото, съдържащото се в семената, пречи на „всмукването“ на лошия холестерол. Ленено семе богато на антиоксиданти. Чудесен регулатор на обмяната на веществата в организма.

Екстракт от целина – Богата на фибри, магнезий и калий, целината е регулатор на кръвното налягане и стимулира кръвообращението.

Въпреки че, високият холестерол е общоприет предупредителен знак, някои медицински специалисти започват да поставят под въпрос настоящия стандарт на грижа, тъй като терапията със статини за понижаване на холестерола може да не оказват еднакво ефикасно влияние върху всички пациенти. Ето защо, ние ви предлагаме продукт съставен чрез внимателно подбрана комбинация от билкови екстракти Cholesterol Control. Той поддържа ниска абсорбцията на лошия холестерол и пречи на отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka