0

Високо кръвно налягане – каква подготовка за лятото ви трябва

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Високото кръвно налягане е проблем, който засяга все повече и повече хора. За последните 30 години бройката на пациентите с такава диагноза се е увеличил двойно – от 650 милиона на 1,28 милиарда. За съжаление едва половината от тях са наясно с това, че имат такова заболяване. Времето може да играе роля в предизвикването на определени здравословни проблеми. Високите температури и високата влажност са два фактора, които причиняват сериозни последици за здравето на хората с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. С наближаващото лято е важно да знаем как да се предпазим от жегите. Кръвното налягане може да бъде повлияно през лятото поради опитите на тялото ни да излъчва топлина. Високите температури и влажност във въздуха могат да доведат до повече приток на кръв към кожата, а това кара сърцето да бие по-бързо, докато циркулира два пъти повече кръв в минута, отколкото в нормален и прохладен ден.

Кой е изложен на по-висок риск?

 • Хора над 50 години
 • Тези с наднормено тегло
 • Хора със сърдечни, белодробни или бъбречни заболявания.

Препоръчва се хората, които имат история с високо кръвно налягане, да не излизат навън в горещите дни. Мерете кръвното си ежеднeвно и най-вече в пика на температурите. Пийте много течности, останете хидратирани, яжте здравословна храна, нанасяйте слънцезащита и следете за симптоми. Има много начини тялото ни да ни каже в горещите дни, че имаме проблем с кръвното налягане. Такива биват:

 • Световъртеж
 • Дезориентация
 • Ускорен пулс
 • Главоболие
 • Умора
 • Гадене
 • Прекомерно изпотяване или невъзможност за изпотяване
 • Студена, лепкава кожа
 • Мускулни крампи или спазми
 • Подуване на крайниците

Дори и да не приемате лекарства за сърдечно заболяване, важно е да вземете предпазни мерки в жегата. Докато бебетата и възрастните хора са по-уязвими към проблеми от топлината, екстремните температури могат да причинят здравословни проблеми за всеки. Дехидратацията кара сърцето да работи по-усилено, което го излага на риск. Хидратацията помага на сърцето по-лесно да изпомпва кръв през кръвоносните съдове към мускулите и им помага да работят ефективно. Носете винаги вода със себе си, независимо дали излизате навън за цял ден или за кратка разходка в квартала. Кофеинът и алкохолът не се зачитат към дневната дажба течности и дори се препоръчва да ги избягваме в най-горещите дни.

Носете винаги часовник със себе си! Защо? За да сте сигурни, че ще избегнете излагане на слънце в най-горещите часове между 12 и 15 часа. Определете графика си за деня така, че в този диапазон да бъдете на сигунро и скрито място. Обличайте се сякаш е лято! Носете леки, светли дрехи, които са от дишащи материи – памук, лен и др. Не забравяйте да сложите шапка и да защитите очите си с очила. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем, който да бъде с поне SPF 15 фактор на защита – не забрававяйте да го нанесете по цялото тяло, а не само лицето.  Ако знаете, че ви очаква дълъг ден навън, то се подгответе предварително. Какво означава това? Набележете места, на които да спрете, за да си починете. Независимо дали е на сенчеста пейка в парка или на кафе, това е важно да го направите, за да не застрашите здравето си.

Освен лекарства, природата ни е дала и редица растения, с които да подпомогнем здравето си и да се погрижим за високото кръвно налягане. Такива са: 

 1. Кардамон – трябва да се приема ежедневно в продължение на поне седем месеца, за да се забележат първите резултати.
 2. Канела – освен акцент в сладкишите, приемът на канела ежедневно спомага за нормализирането на кръвното.
 3. Лавандула – успокоява с аромата си и понижава кръвното налягане.
 4. Босилек – свикнали сме да го слагаме на летните салати, но всъщност е чудесно средтсво за намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане.
 5. Глог – много характерна съставка за българската народна медицина. Глогът се използва от хиляди години да лекува високото кръвно налягане.

Мислите ли, че имате високо кръвно налягане и се чудите кога да отидете на лекар, за да проверите? Понякога може да е трудно да се прецени точно дали това е проблемът, тъй като симптомите звучат много общи – има причина тази болест да се казва “тихият убиец”. Това е една от причината, поради която се препоръчва да се правят редовни прегледи и тестове, за да сте сигурни, че сърцето ви работи в норма.

Специално за вас създадохмо Hypertension control – за нормализиране на кръвното налягане. Тази натурална хранителна добавка е перфектна както за мъже, така и за жени! Формулата нормализира кръвното налягане, благоприятства за насърчаване на здравето на сърцето и подпомага защитата на сърцето от сърдечно-съдови проблеми, както и да подкрепя вашето кръвообращение. Вземете своята доза, билкова смес Hypertension Control ! Всяка съставка – от екстракта от гъби шийтаке, до богатата на витамини и минерали целина, има своя принос за Вашето здраве и нормализиране на кръвното налягане.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka