0

Вредните страни на преяждането – как да се предпазим?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Всички се борим с преяждането в определени периоди от годината – Коледа, рожденни дни и съвсем скоро идващия Великден. Не говорим само за изобилието от шоколадови яйца и сочни козуначета, но за възможността да видиш семейството си, да излезеш в дългоочакван отпуск от работа и шанса да се отпуснеш. Твърде лесно е да се отдадете на глезотийки през тези дни, но здравето и визията ни не разбират какво са празниците и за тях това са най-обикновени дни, в които ние не се грижим за тях. Няма проблем да се отдадете няколко дена на удоволствие, но при много хора се забелязва друг проблем – веднъж направят ли компромис с менюто си, много трудно се връщат обратно в релсите и това им влияе на цялостното състояние. 

Основните проблеми, които идват с преяждането и как да се предпазите от него.

Преяждането може да бъде основна причина за развитието на излишни телесни мазнини или затлъстяване, защото ви подтиква да консумирате много повече калории, отколкото имате нужда. В много фитнес книги ще прочетете, че за да отслабнете, тялото ви трябва да се намира в калориен дефицит – обратното се нарича калориен излишък. Въпреки това, прекомерната консумация на протеин  не увеличава телесните мазнини поради начина, по който се метаболизира. Излишните калории от въглехидрати и мазнини са много по-податливи на увеличаване на килограмите. Ако искате да предотвратите излишното натрупване на мазнини, но все пак ви се хапва нещо, заредете хладилника си със зеленчуци без нишесте и се обръщайте към тях при нужда. 

Докато случайното преяждане, което се случва около празниците не влияе дългосрочно на здравето ни, то хроничното преяждане може да доведе до затлъстяване. 

Постоянството на това състояние доказано повишава риска от заболявания и цялостното ни здравословно състояние. Затлъстяването е един от основните рискови фактори за метаболитен синдром, а това повишава шансовете за сърдечни заболявания и други здравословни проблеми, като диабет и инсулт. Показателите за метаболитен синдром включват високи нива на мазнини в кръвта ви, повишено кръвно налягане, инсулинова резистентност и възпаления. Самата инсулинова резистентност е тясно свързана с хроничното преяждане и се развива, когато излишната захар в кръвта намалява способността на хормона инсулин да съхранява кръвната захар в клетките ви. Ако не се контролира, може да доведе до диабет тип 2. 

Друг рисков фактор при преяждането е намаляването на мозъчната функция. 

Редица проучвания свързват прекомереното ядене и затлъстяването със спада в умствените възможности при по-възрастни хора. Друго проучване отразява връзката на паметта с теглото и това как хората, които преяждат са по-склонни да забарвят важна информация. Всички знаем как след обилно ядене, ставаме мудни и уморени. Това може да се дължи на явление, наречено реактивна хипогликемия, при което кръвната захар пада малко. Това състояние се свързва със симптоми като сънливост, мудност, бърз сърдечен ритъм и главоболие. Така, ако преяждаме постоянно, може да очакваме, че няма да имаме енергията да работим, да тренираме, да бъдем активни и да прекарваме качествено време с най-близките си хора.

Как да предотвратим преяждането около празниците?

  1.                 Започнете с чаша вода. Във въздухът витае ухание на любимите ви гозби, а коремът ви къркори? Това е най-лесната предпоставка за препълване на чинията. Знаете ли, че чувството за жажда се препокрива с това за глад? Преди да седнете на масата, изпийте една голяма чаша с вода и така ще бъдете сигурни, че всичко, което изяждате ще бъде в точното количество. От друга страна, пиенето на вода доказано забързва метаболизма и може да ви помогне да свалите излишните килограми.
  2.               Носете си храна за из път. Много често преяждането по празниците се случва, докато пътувате към трапезната маса. Може би ще спрете на някоя бензиностанция да заредите и ще си вземете нещо сладичко или трябва да отбиете в крайпътен ресторант за обяд? Пригответе си балансирано меню у дома и вземете него, когато сте на път. Така ще бъдете сигурни, че сте сложили най-качествените продукти в чинията си и те са съобразени с начина ви на хранене.
  3.                 Яжте бавно и се насладете на компанията. Може би искате да опитате от всяко едно ястие на масата и това е напълно нормално по време на празничните събирания. Знаете ли, че на тялото ви му трябва време, за да занесе информацията на мозъка, че е сито? Това води до преяждане без дори да се усетите, че го правите, затова нашата препоръка е да хапвате бавно и да се насладите на моментите с близките си. Говорете, смейте се и споделяйте истории – така сред времето прекарано в приказка, всъщност ще усетите ситостта много по-бързо.

Празниците често водят до стомашен дискомфорт, затова ние от Green Health Lab сме помислили как да ви помогнем. Създадохме добавката Gastro Correct, за да за облекчите симптомите на стомашен дискомфорт, чрез неутрализиране на стомашните киселини. Успокоява симптомите на гастроезофагеален рефлукс, киселини в стомаха и нарушено храносмилане, свързани с рефлукса, например след хранене или по време на бременност.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka