0
L carnitine-greenlabox.bg

Всичко, което трябва да знаем за Л-карнитин

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Л-карнитинът днес е широко разпространен във фитнес средите и е известен като ефикасна хранителна добавка за отслабване, спомагаща изгарянето на мазнини и по-бързото и лесно сваляне на излишните килограми. И не, не е е изкуствено създаден и измислен за уловка на потребителя. По естествен път се набавя чрез храната, но просто често е в недостатъчни количества за ефективно действие. Всъщност, зад името стои логично научно обяснение за това как работи той и защо ни е необходим.

Какво е Л-карнитин?

Това е аминокиселина, която е натурално синтезирана в организма от две други аминокиселини – метионин и лизин. Транспортира дълговерижните мастни киселини до клетките, и по-точно митохондриите, които задвижват целия процес, преобразувайки ги в енергия. По този начин, изгаряйки енергия, горите ненужни за тялото мазнини. Най-голямо количество Л-карнитин в човешкото тяло се намира в бъбреците и черния дроб, както и в скелетните мускули, мозъка и кръвта. Съдържа се предимно в месото, особено червеното, като свинско, телешко и говеждо, а също и в някои млечни продукти и растения, като соеви кълнове, аспержи и авокадо. Тъй като количествата, приемани само чрез съдържащите го храни, са недостатъчни за бърз метаболизъм и ефективно изгаряне на мазнини, много хора опират до приема му под формата на хранителна добавка.

За какво се използва Л-карнитин?

Освен като естествено гориво за организма, вълшебната аминокиселина има много други важни функции и редица полезни свойства:

  • помощник при наднормено тегло – за хората, водещи неравна борба с килограмите, Л-карнитинът може да бъде верен приятел. Осигурявайки на организма повече енергия срещу количество натрупани мазнини, вие влизате в калориен дефицит много по-лесно. Така, с чести и постоянни тренировки и спорт, ще натрупате мускулна маса, за сметка на излишните мазнини, и ще постигнете желаната форма според естествения баланс на тялото си;

  • възстановява мускулни травми – никой не обича мускулната треска след по-интензивна тренировка. Набавянето на необходимите количества осигурява по-високо натоварване, за по-дълъг период от време, и помага за по-бързото възстановяване на мускулите и минималното им ощетяване. Окислява мускулите и ги възбужда при физическа активност. Той подтиска умората, предоставяйки ви повече жизненост и издръжливост през деня;

  • срещу сърдечна недостатъчност – бидейки може би най-важния, но и рисков орган, сърцето има нужда от подходящите грижи. Л-карнитинът намалява риска от заболявания, подобрява сърдечната дейност и притока на кръв в сърдечния мускул. Също така, поддържа нормално кръвно налягане, особено при по-възрастните хора;

  • срещу безплодие при мъжете – Л-карнитинът се справя успешно в борбата с безплодието, като доказано подобрява потентността. Той увеличава количеството, качеството и подвижността на сперматозоидите;

  • регулира нивата на кръвна захар – особено при хора, страдащи от диабет, нивото на кръвна захар трябва да се следи изкъсо. Функцията му е да предотврати натрупването на глюкоза, а също и на инсулин;

  • подобрява здравето на костите – при малки деца, за разлика от възрастните, растежът на костите е изключително бърз. За здрави кости и ставни връзки, е хубаво да проследявате количеството на Л-карнитин в организма, и ако е необходимо да го увеличите.

Това са само част от ползите на Л-карнитина, поддържащ цялостното физическо състояние и благоприятстващ функциите на много органи.

Как се приема Л-карнитин?

Приемът му зависи от всеки човек, индивидуалните хранителни навици и режими, и търсения краен резултат. За да бъде синтезиран по естествен път, е необходимо наличието на достатъчно количество витамин С. Препоръчителните дневни дози Л-карнитин за жени са 1000-2000 мг, а при мъжете – между 2000-4000 мг на ден, според физическата активност, пола, възрастта, теглото. Приеман естествено, чрез храната, е много по-ефективен, но тъй като рядко е в необходимите количества, се набавя като хранителна добавка под различна форма:

  • таблетки – те са може би най-лесни за употреба; без нужда от разтваряне;

  • прах – за по-голяма ефективност можете да го включите в различни шейкове, сокове и енергизиращи напитки и да го изпиете преди или след физическо натоварване, според целите си;

  • капсули – те са по-чистия вариант и пренасят цялото полезно съдържание, разтваряйки обвивката си в храносмилателния тракт;

  • течност – под формата на сироп, Л-карнитинът бива усвоен по-бързо и е с добавена хранителна стойност.

Възможно е и да ги комбинирате, веднъж в твърда и веднъж в течна форма, следвайки допустимите количества. Разрешен е и приемът успоредно с други хранителни добавки и лекарства. За повече информация или по-специални случаи, най-добре ще е да се консултирате с лекар.

Кога се приема Л-карнитин?

За максимална полза приемайте според указанията в листовката на всеки отделен продукт. Обикновено препоръчителната дозировка е по една таблетка от петстотин милиграма сутрин и вечер на гладно. Ако тренирате, го приемайте около час преди тренировка, за повече енергия и сила, или след тренировка, за по-бърз възстановителен процес на мускулатурата. 

За какво да внимаваме при прием на Л-карнитин?

Трудно биха възникнали противопоказания, що се отнася до тази хранителна добавка. Въпреки, че се води абсолютно безопасен за организма, трябва да го приемате само по предназначение и без да превишавате дневните дозировки.

При много висок прием, най-вече при спортистите, е възможна появата на рибена миризма, излъчвана от кожата, дъха, потта или урината, което със сигурност не е особено приятно, но това не бива да ви притеснява.

Други реакции могат да бъдат чревен дисбаланс – гадене, диария, спазми.  Възможна е несъвместимост при наличието на хронични заболявания, като хипертония и автоимунни такива, като Хашимото.

Не е препоръчителна и употребата от бременни, кърмачки и деца. При възникнали съмнения и въпроси, се консултирайте със специалист в сферата. Ако страдате от хранително разстройство, приемът също не е препоръчителен.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka