0
lemon balm

За какво помага билката маточина?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Смята се, че успокоението на тялото и съзнанието е ключът към здравето. Но как да го постигнете? Освен лекарствени продукти, има и билкови средства, които биха могли да ви помогнат при неприятни проблеми като тревожност и безсъние. Маточината е билка, именно позната с тези си способности. Но нейните свойства и ефекти върху организма се простират много по-далеч от способността ѝ да успокоява. Какво трябва да знаете за растението, в какви случаи да предприемете употребата му и за какво да внимавате?

За какво е полезна маточината?

Билката е позната още като лимонка. Растението е част от семейство Устоцветни, а благодарение на популярността и култивирането ѝ, в днешно време може да се открие в цял свят. Маточината има широко приложение в народната медицина, като ценните ѝ свойства се откриват в листата и семената на цветчетата, които процъфтяват през лятото и привличат пчелите. Растението се използва за стимулиране на пчелите и има различни благоприятни действия за човешкия организъм – седативно, противогъбично, спазмолитично, антибактериално, противовирусно. Всички тези функции се дължат на обогатения състав, включващ различни етерични масла, като цитрал, линалоол, ираниол, витамин C, фенол киселини, като розмариновата. Откриват се естествени антиоксидантни, под формата на флаваноиди.

Облекчава грип и настинка

Етеричните масла, които се съдържат в растението, имат противовирусно действие. Благодарение на него, в комбинация с антиоксидантните свойства на флаваноидите и Витамин C, организмът може да се справи по-бързо с грипни и вирусни състояния. Феноли киселините подпомагат по-бързото възстановяване, а Витамин C укрепва имунитета.

Помага при тревожност и проблеми със съня

Това приложение на маточината е сред най-популярните. Смята се, че намалява тревожността, стреса, чувството за безпокойство, както и нарушение на съня. Растението успокоява нервната система, благодарение на GABA рецепторите и влиянието ѝ върху серотонина. В резултат на приема на билката, тялото и съзнанието се успокояват и по-лесно се навлиза във фаза на заспиване. Екстрактът от растението често се използва при хора, страдащи от проблеми със съня, като инсомния, често среднощно събуждане и други. Поради изчистеният ѝ състав и мекото действие, билката се използва и за успокоение при деца, като заместител на лекарствени препарати с по-агресивен състав и свойства.

Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

Смята се, че благодарение на седативните си свойства, лимонката действа благоприятно и върху сърдечно-съдовата система. Според проучвания, може да овладее високото кръвно налягане, да регулира сърдечния ритъм и да предпазва сърцето от аритмии. 

Бори се с гъбични и бактериални инфекции

Поради антибактериалното, противогъбичното и спазмолитичното действие, маточината е отличен натурален помощник в борбата с упоритите гъбички и инфекциите, които те причиняват. Антисептичното действие се дължи на етеричните масла, които успокояват и отстраняват причинителите на раздразнението и инфекциите. Именно затова, екстракт от растението често присъства в продукти за лечение на външни херпеси. Използват още за направа на препарати за инфекции на дихателните пътища.

Смята се, че билката помага още при храносмилателни проблеми, подпомагане на функцията на стомаха, стомашно-чревния тракт, както и при главоболие. Има проведени проучвания, които показват, че ежедневният прием на лимонка в умерени количества действа благоприятно върху страдащи от Алцхаймер в начален етап на заболяването.

Как да приемаме билката маточина?

Има различни начини, по които може да се осъществи прием на маточина. Най-често от листата на ценното растение се приготвя чай. За най-добра концентрация на полезните вещества, като етерични масла, витамини, антиоксидантни и аминокиселини, е най-добре да използвате пресни листа, които да нарежете на ситно. Ако не разполагате с такива, може да използвате и сушени. За приготвянето на една чаша чай са ви нужни 2 чаени лъжици маточина, които ще залеете с 200 мл гореща вода. Запарката трябва да престои поне половин или един час преди прием. Препоръчително е да се консумират до 2-3 чаши дневно.

Друг познат начин за приложение на билката, е тинктура. Най-често се извършва приготвяне чрез спиртен извлек, но може да се използва и вода. Използват се пресни листа, като ще ви бъдат необходими около 100 грама, които да комбинирате със спирт 50 %. Количеството му трябва да е достатъчно, за да покрие листата. Сместа трябва да престои за 1 месец на тъмно и сухо място, след което да се прецеди. При прием тинктурата се разтваря в малко количество вода. Може да се приема 2-3 пъти дневно преди хранене.

Откриват се и хранителни добавки, под формата на капсули, със съдържание на билката. В зависимост от разновидностите и милиграмите на продуктите, се определя и препоръчителната доза за прием.

За какво да внимаваме при прием на маточина?

Въпреки че билката е безопасна в общия случай, има някои противопоказания за употребата ѝ. Прекомерният прием може да предизвика странични ефекти, като главоболие, раздразнение на червата и храносмилателни проблеми.

При свръхчувствителност може да се получи алергична реакция, изразена под формата на контактен дерматит. Ако използвате маточината и екстрактът от нея за локално приложение върху кожата, първо, трябва да нанесете минимално количество върху някоя от меките части, като предмишницата, след което да изчакате. Ако усетите сърбеж, зачервяване и дискомфорт, не прилагайте продукта.

Не е препоръчително да се употребява непосредствено преди операции, защото влияе върху кръвосъсирването.

В случай че имате проблемни, които касаят щитовидната жлеза, не е подходящо да осъществявате дългосрочен прием на билката, защото може да намали секрецията на хормоните.

Смята се, че по време на бременност прекомерната консумация на маточина може да бъде опасна, защото може да предизвика контракции.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka