0
the herb valerian-greenlabox.bg

За какво помага билката валериана?

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Проблемите със съня и безпокойството са на дневен ред в живота на около 30% от хората. Това се дължи на забързаното ежедневие, прекомерното количество стрес и умора, с което се сблъскваме ежедневно. За щастие, природата и нейните дарове, използвани още от Древността, имат приложение и до днес. Сред тях е и билката валериана, позната със своите положителни свойства върху човешкия организъм. Но какво трябва да знаете за нея?

Какви са ползите от билката валериана?

Това е широко разпространена билка, която в натуралната си форма представлява многогодишно растение с изразена и характерна миризма, която трудно бихте объркали. Валерианата е влаголюбива и ще я откриете в гористи местности и ливади. В България се отглежда както в равнинните, така и в планинските райони. Другото име, с което растението е познато, е дилянка.

Билката помага при много проблематични състояния, което я прави предпочитана и популярна. Лековитите вещества се извличат от корена на растението. Но за какво помага?

Има седативен ефект

Още от Древността, в Рим и Гърция, билката е била използвана при проблеми със съня и нервната система. Това се дължи на нейното седативно действие. Причините за това се коренят в състава на валерианата. Има наличие на различни етерични масла, сред които най-популярното е валериановият естер. Откриват се още алкалоиди, валепотриати, бета-пинен, камфен, танини и захари.

Употребата на валериана действа успокояващо на централната нервна система и подобрява съня. Има спазмалотично действие.

Проучвания показват, че ако пък страдате от хронична умора, билката може да подсили организма ви. Помага при състояния на тревожност, потиснатост, депресия, безсъние. Намалява мозъчната активност и позволява на тялото да се отпусне.

Именно поради тези свойства на билката, тя често бива предписвана като седативно средство, борещо се с панически разстройства, депресивни състояния и други.

Нормализира работата на сърцето

Освен със седативния си ефект, дилянката е позната още и с възможността за регулиране на сърдечния ритъм, което подобрява работата на сърцето. Като допълнително действие се счита възможността за понижаване на кръвното налягане. Продължителният прием на валериана помага при аритмия.

Помага при отслабване

Дилянката е позната и като средство за отслабване, което се съдържа в много продукти за сваляне на килограми. Причината за нейното приложение за тази цел се дължи на факта, че намалява нивото на хормоните на стреса, което от своя страна, улеснява процеса. Когато тялото не е подложено под стрес, се подобрява и психическото състояние, което позволява на човек да се фокусира върху целите си и да ги постигне по-лесно.

За какво друго помага?

Дилянката има спазмолитично действие, което оказва положителен ефект при мигрена, главоболие, гастрит, невралгични болки и раздразнение на стомаха. Смята се, че действа благоприятно при състояния на предменопауза и менопауза, защото понижава нивата на стрес, което предизвиква успокоение на тялото и го подготвя за настъпващите промени.

Как да приемаме валериана?

Дилянката не само помага при много състояния, но може и да се консумира по различни начини. Най-популярните са:

  • чай – най-познатият и приложим начин за консумирането ѝ. Може да се комбинира и с други съставки, като лайка, мента, глог;

  • хранителни добавки – откриват се достъпно на пазара в множество онлайн и физически магазини. Ще ги откриете под формата на сиропи и таблетки;

  • салата – валерианата се използва и като основна съставка в салати. Това е нов и модерен начин за консумиране на дилянката, като за целта се използват листенцата. Интересен факт е, че при консумирането на листата, специфичният аромат не се открива, защото той се излъчва само от корена. Освен успокоително действие, листата са богати на витамини А и C и минерали, като желязо и магнезий;

  • тинктура – използва се екстракт от корените, който най-често може да се прилага и локално като средство за обезболяване.

Ако искате да консумирате дилянката в пресен вид, е добре да знаете, че беритбата се извършва след цъфтежа през октомври месец – тогава растението е в сезон.

Как да приготвим чай от валериана?

Приготвянето на чай от валериана е лесно и практично решение, което може да приложите в домашни условия, когато изпитвате някое от горепосочените състояния или имате препоръка от специалист. За направа на напитката се използват 100 гр корен валериана, които е препоръчително да се накиснат предварително за няколко часа. След това се нарязват на ситно.

Заливат с 2 литра гореща вода. Съставките се оставят да киснат поне 2 часа, след което течността се отцежда и консумира. 

За какво да внимаваме при прием на валериана?

Въпреки полезните си свойства и широкоспектърното си действие при редица проблеми, валерианата не бива да бъде подценявана и преди нейния прием е добре да се запознаете с противопоказанията.

Смята се, че съставът на дилянката е с добра толерантност и е поносим за повечето хора. За да бъдете сигурни, че ще извлечете само ползите от билката, е важно да спазвате препоръчителната доза, независимо от начина на консумация. При хранителните добавки най-често се равнява на 1-2 таблетки дневно, а при прием на чай – по 1 или 2 чаши на ден.

Предозирането с дилянка под различните ѝ форми може да доведе до нежелани реакции, изразени в сърцебиене, замаяност, хипотония, сънливост, проблеми с храносмилането. Големите дози могат да предизвикат повръщане и разстройство. Употребата на дилянка при силно депресивни състояния не е препоръчителна, освен ако не е насърчена от лекуващ лекар.

Билката не се препоръчва за хора, които имат чернодробни проблеми, както и при много ниско кръвно, защото може да причини изравняване на границите на систолата и диастолата и дори припадък. При прием на лекарства за хипертония, също не е препоръчително да употребявате билката, за да не достигнете рязко нива на хипотония.

Винаги преди прием на билката се посъветвайте със специалист, особено ако имате някои от гореизброените симптоми.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka