0
blog kidney 06 2 1 guard - greenlabox.bg

Заболявания на бъбреците и навременна превенция.

Време за четне: 4 минути

Съдържание:

Може би знаете, че основната функция на бъбреците е да отделя токсичните вещества под формата на урина. Производството ѝ включва изключително сложни стъпки на екскреция и реабсорбция, като за този процес е необходимо да поддържаме стабилен баланс на здравето си. Изключително важната регулация на съдържанието на сол, калий и киселина в организма се извършва също от бъбреците. Те произвеждат хормони, които влияят върху функцията на други органи – например хормон, произведен от бъбреците, стимулира производството на червени кръвни клетки. Други хормони, произвеждани от бъбреците, помагат за регулиране на кръвното налягане и контрол на метаболизма на калция. Накратко казано, бъбреците са изключителен инструмент на телата ни, който: 

 • премахват токсините от тялото;
 • изчистват лекарства от тялото;
 • балансират течностите в тялото;
 • освобождават хормони, които регулират кръвното налягане;
 • контролират производството на червени кръвни клетки.

Но дали знаете какво ще се случи, ако бъбреците ви спрат да работят? Първо тялото ви ще се напълни с допълнителна вода и опасни токсини. След това крайниците ви ще се подуят, а накрая ще се чувствате постоянно уморени и слаби, защото тялото ви има нужда от регенерация, която получава чрез функциите на този толкова важен орган. Днес ще ви споделим за основните заболявания на бъбреците, симптомите, за които трябва да следите и най-вече – защо навременната превенция е толкова важна! 

Основни бъбречни заболявания

Бъбречна недостатъчност

Появата на това заболяване може да бъде дълготраен процес, в който не сме се грижили достатъчно за тялото си и това е довело до този край, но в някои случаи бъбречната недостатъчност може да се развие в рамките на само няколко дена.   Характеризира със загубата на способността на бъбреците да филтрират кръвта от събралите се токсини. При по-сериозни проблеми се налага да се постави хемодиализа, което е машина, заемаща филтрираща дейност на бъбреците. Може да се прилагат и различни медикаменти за контрол на минералните соли, витамините и съдържанието на течности в организма. Към това лечение задължително се включва и специализирана диета, която да не натоварва излишно тялото, а да му помогне да се справи с проблема. 

Хроничното бъбречно заболяване

Това заболяване можем да го разделим в няколко етапа, в зависимост от това колко е трудно на бъбреците да се справят с обичайните си функции. Най-късните етапи преминават в бъбречна недостатъчност. В повечето случаи, хроничното бъбречно заболяване не се появява самостоятелно, а е по-скоро е причина от друг вид заболяване и е придружаващо. Проблемът е, че в ранните етапи повечето хора не знаят, че им има нещо, тъй като чак при намаляла функция на бъбреците над 25% започват да усещат проблем. Това е и една от основните разлики с бъбречната недостатъчност, при която симптомите могат да се появят значително по-бързо. 

Камъни в бъбреците

Твърди малки частици, които се формират както в бъбреците, така и в другите части на пикочната система. Основните причини за появата им са погрешна диетата, завишено тегло, някои медицински проблеми и също така приемът на определени добавки и лекарства. Често камъните се образуват, когато урината се концентрира, което позволява на минералите да кристализират и това ги слепва. Съществуват няколко вида камъни в бъбреците – калциевооксалатни, калциевофосфатни, магнезиевофосфатни, уратни, цистинови, ксантинови и холестеринови. Точното познаване на вида помага не само за правилното лечение, но и определя първоначалната причината за поява. Това може да даде улики как да намалите риска от получаване на повече камъни в бъбреците в бъдещето.

Симптоми при проблеми с бъбреците:

 1. Засилена умора, липса на енергия и проблеми с концентрацията.
 2. Проблеми със съня.
 3. Кожата става суха и сърбяща.
 4. Промяна в уринирането – честота и сила на струята. 
 5. Пенлива, мътна или тъмна урина. 
 6. Очите подпухват.
 7. Отоци на крайниците.
 8. Силна липса на апетит. 
 9. Зачестили крампи в мускулите. 
 10. Болка в гърба и горната част на корема. 

Превенция на проблемите с бъбреците

Това са основните признаци за проблеми с бъбреците, но не бива да забравяме, че всяко от гореизброените заболявания има своите специфични симптоми. В случай, че усетите дискомфорт, препоръчваме да се допитате до професионалното мнение на лекар, а не да се самодиагностицирате с помощта на интернет. Разбира се, не е нужно да чакаме до последния момент, за да предотвратим по-сериозни проблеми. В ежедневието си можем да включим малки стъпки и навици, които биха ни помогнали да предпазим здравето си и да подобрим функцията на бъбреците ни. Такива са например воденето на активен начин на живот. Редовните тренировки и движението имат безброй полезни качества за нашето здраве, но конкретно на бъбреците помагат като понижават високото кръвно налягане и намалят телесното тегло. Не е нужно да се записвате на ултра маратон или да изкачвате най-високите върхове на планетата – една обикновена, но честа разходка сред чистия въздух на природата може да бъде достатъчна. Контролът на кръвната захар също е от изключително значение, най-вече ако знаете, че имате семейно обременяване или страдате от диабет. Вода. Вода. Вода! Редовният и постоянен прием на вода е здравословен както за цялото ви тяло, така и за бъбреците ви. Тя помага за изчистването на токсините от бъбреците и значително намалява риска от хронично бъбречно заболяване. Спазване на здравословна и правилна диета. Намалявайки солта в менюто си, не само ще помогнете на бъбреците си, но с времето ще започнете да усещате по-чистия и натурален вкус на всяка храна, която слагате на масата. Препоръчва се и изцяло премахване на пържените храни и заместването на преработените такива със свежите им и натурални версии (напр. вместо печени и пресолени ядки, изберете суровите). 

Kidney Guard – за здрави бъбреци и уринарен комфорт. 

Освен горните съвети, понякога е необходимо да помогнем на бъбреците си с правилните хранителни добавки. Kidney Guard улеснява изхвърлянето на урина, облекчава отоците на краката причинени от бъбречно заболяване и подпомага изхвърлянето на камъни и песъчинки, ако има такива. Подходящ е за всички у дома – както за възрастни, така и за деца над 12 години. 

Неговата формула е специално подбрана. В съставките ще откриете екстракт от мечо грозде, което от векове се използва в традиционната медицина за облекчаване на възпаления, свързани с отделителната система. Екстракт от червена боровинка, известна като супер плод, защото притежава широк спектър потенциални ползи за здравето ни. Тя е мощен антиоксидант и притежава засилени антибактериална и антимикробна активности. Вътре сме добавили още екстракт от орлови нокти, сладък корен, полски хвош, ленено семе, бреза и вишна.

Kidney Guard – за здрави бъбреци и уринарен комфорт

Забравете за уринарния дискомфорт!

Хранителна добавка Kidney Guard е за възрастни и деца над 12 години с дискомфорт при уриниране:

 • Комбинацията от билкови екстракти действа благоприятно на отделителната система и бъбреците
 • Подпомага и поддържа нормалното функциониране на бъбреците.
Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka