0
blog gdl 10 arnika pain - greenlabox.bg

Запознайте се с лечебната сила на арниката!

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

В един или друг момент от живота ни, всички ние страдаме от някакъв вид контузия или травма. Фармацевтичните компании са пълни с различни кремове, мехлеми и дори хапчета, с които да ни помогнат да преодолеем болката, но някога да сте се чудели коя е основната съставка в много от тези медикаменти? Не е нито медицинска иновация, нито пък продукт, който се намира единствено на върха на някоя планина – напротив! Това е арниката – билката, в която още нашите деди са открили облекчение за болката.

Арниката е истинско 

злато сред поляните на Централна, Южна Европа и Азия. Макар и на вид да изглежда срамежлива като маргаритка, в това растение са идентифицирани над 150 активни вещества, които помагат на нашето здраве. Цветовете на това растение се берат само под жаркото лятно слънце – сякаш, за да събере още повече енергия от топлите лъчи, с които после да ни обгърне. В миналото хората са използвали растението както за външна, така и за вътрешна употреба, докато в днешно време можете да го откриете както в традиционната, така и в алтернативната медицина под формата на гел, мехлем и тинктура. Активните съставки в арниката успешно намаляват различни видове подувания, болката и дори действат като антибиотик. Важно е да уточним, че арниката може да бъде опасна, в случай, че се приема през устата, освен ако не се използва в хомеопатичната медицина, която разчита на точни разреждания. Трябва да внимаваме, защото:

  • Приемът на чистата арника може да причини ускорен пулс, стомашно-чревни проблеми, увреждане на бъбреците и черния дроб.
  • Нанасянето на чиста арника върху чувствителна кожа може да ѝ навреди.
  • Някои хомеопатични добавки с арника биха могли да взаимодействат негативно с лекарства като обезболяващи, стероиди, лекарства за кръвно налягане и др. Препоръчваме винаги да обсъждате приема на каквито и да било лекарства с вашия лекар.

Макар и тази информация да звучи много стряскаща, арниката има редица полезни действия и е задължителен елемент във всяка домашна аптечка!

Може би ще ви изненада, но тази билка е силно препоръчвана на всички родилки. Приема се известно време преди термина, тъй като доказано помага на целия родилен процес, облекчава болките и спомага за преминаването на контракциите. Може би у вас има едно диво детенце, което цяло лято се прибира с ожулени колене? Решението отново се крие в арниката. Заради антибактериалните си и противовъзпалителни свойства, тя действа благоприятно върху всякакъв вид повърхностни рани, акне, изгаряния, обриви и дори ухапвания от насекоми.  Друго действие, с което арниката е известна в професионалната медицина е кръвоспирането. Тя много често се използва от хирурзи след операция, при вадене на зъб и всякакви други интервенции. Малък съвет от нас: при поникване на зъб, болка или възпаление на венците, редовна гаргара с арника ще облекчи болката. Необходимо е само да разредите тинктура във вода, като следвате инструкциите на опаковката.

В борбата с болката

Но нека поговорим и за основното приложение на арниката – в борбата с болката. Тренирате редовно, но понякога след фитнес мускулната треска ви пречи? Не прибързвайте да пиете хапчета, защото маслото от арника може да бъде вашият помощник. То ще намали болката и подуването от навяхвания, натоварвания, фрактури и дори натъртвания. Проучванията доказват, че арниката помага на хора, които обичат спорта, да се възстановят много по-бързо, така че да могат да се върнат към дейностите, които обичат. Офисната работа или генетичното предразположение пък често водят до отоци в краката (ако искате да научите повече за борбата с отоците в краката, може да прочетете в статията ни Отоци на краката – защо се получават и как да се грижим за тях? ). Противовъзпалителното действие на арниката е добре известна със способността си да помага при такъв тип дискомфорт, като не само намалява самия оток, но и редуцира болката.

При артрит

Освен при спортни травми, арниката действа чудесно и при по-сериозни проблеми от рода на артрит. При изследване на пациенти с остеоартрит в ръцете се установява, че гелът от арника работи също толкова добре за облекчаване на болката, колкото ежедневният прием на ибупрофен, но с много по-малко странични ефекти. При друго проучване на хора с артрит на коляното се установява, че когато пациентите, използвали арника два пъти дневно в продължение на шест седмици, са имали значително намаляване на болката и сковаността и дори са имали подобрение в движенията.

Ако досега не сте били сигурни в “магическите” способности на арниката, то със сигурност вече ще знаете за колко много неща можете да се доверите на това растение. Ние от Green Derma Lab искрено вярваме в лечебната сила на природата, затова и можете да откриете тази билка в редица наши продукти. Такива са:

Охлаждащия гел за разширени вени Tonic gel for legs. Той не само облекчава болката в мускулите и активира забавената циркулация, но е охлаждащо нежен към повърхността на кожата.

Спрей при болки в ставите Relieve Body Spray. Независимо дали мускулите ви са чувствителни от умора или възпаление, игнорирането на проблема не е решение. Овладейте болката само с няколко впръсквания и продължете смело напред.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka