0
joint

Защо ни болят ставите и как да се погрижим за тях?

Време за четне: 3 минути

Съдържание:

Няколко основни причини защо ни болят ставите 


Наближават студените, дъждовни месеци и всичките ви приятели се шегуват как ще усетят лошото време в ставите си? Смешно, ама не съвсем, най-вече ако изпитвате тази остра болка. Какво представляват ставите? Те са мястото, където се срещат две кости, най-елементарно обяснено. Те правят скелета гъвкав и без тях всяко едно движение би било невъзможно. Те позволяват на телата ни да се движат по много начини. Някои стави се отварят и затварят (колене и лакти), докато други позволяват по-сложно движение – назад, напред, настрани и въртеливо движение (раменна или тазобедрена става). 

Болката в ставите е изключително често срещан проблем и се увеличава заедно с възрастта. На челна позиция бихме поставили болката в коляното, като най-често срещаното оплакване, следвана от болката в рамото, бедрата и китките. Въпреки това, болката в ставите може да засегне всяка част от тялото. 

Каква е причината да ви болят ставите?


Остеоартрит. 

Това е заболяване на „износване и разкъсване“ и е най-често срещаният тип артрит. Случва се, когато лигавицата на ставите, наречена хрущял, е износена. Въпреки че остеоартритът може да увреди всяка става, той най-често засяга коленете, ръцете и бедрата. Основните рискови фактори за остеоартрит са затлъстяване, различни видове нараняване или липса на физическа активност.


Наранявания на връзки. 

Наранените връзки могат да причинят болки в ставите, особено около коленете и глезените. Лигаментите са парчета тъкан, които прикрепят костите една към друга. Травма, като силен удар, е основната причина за нараняване на тази тъкан.


Подагра.

Често срещана и много болезнена форма на артрит. Тя причинява натрупване на химикал, наречен пикочна киселина, в кръвта. След това тази киселина изтича в ставите и създава “кристали” в течностите и тъканите на тялото. Те могат да бъдат много болезнени и да причинят подуване, болка и зачервяване на ставите.


Автоимунни заболявания. 

Заболявания като лупус и ревматоиден артрит причиняват болки в ставите. Хората се раждат с повишен риск да развият тези състояния, които могат да бъдат предизвикани от вирусна инфекция или стрес. Забелязват се по-често при млади жени на възраст около 20 и 30 години, отколкото при мъжете. Тези автоимунни заболявания обикновено причиняват болка в малките стави, като пръстите на ръцете, китките и краката.


Как да се справим с болката

Болката в ставите може да има различни измерения и интезитет. От леко дразнеща до хронична болка, продължаваща всеки един момент от денонощието. Това пречи на нормалния начин на живот и със сигурност ограничава човека, страдащ от този проблем. Целта при едно дългосрочно лечение е да се намали болката, както и възпалението в ставите и да се запази тяхната максимална функция. Като допълнение към професионално лечение, може да се включат следните неща.

Мобилност и тренировки

Гъвкавостта е способността на вашите стави да се движат в пълния си обхват на движение без болка или скованост. Това също се отнася до гъвкавостта на мускулите, които поддържат ставите стабилни. Гъвкавите мускули и сухожилия позволяват по-голям обхват на движение по време на ежедневните дейности. Да, тренировките ни трябват не само, за да изглеждаме добре, но и да можем да клекнем, за да вземем големия пакет от куриера, да занесем всички торби от пазара до вкъщи и дори да вдигнем любимото си дете и да го подмятаме във въздуха без да ни боли. Има много упражнения, които можете да правите, за да подобрите гъвкавостта си, включително йога, домашно разтягане и мобилност.

Натурални продукти

Когато става въпрос за сериозно заболяване, препоръчваме задължително да се консултирате с лекар, преди да си назначавате лечение. Когато говорим за краткотрайната болка в ставите, то можете да я облекчите с няколко прости техники у дома. Увийте бинт около самата става, за да я защитите, като я оставите да си почине и избягвате всякакви дейности, причиняващи болка. Правете ледени компреси за около 15 минути няколко пъти дневно. Може да нанасяте натурални продукти като Flex control, които ще ви помогнат във всяка една тежка за мускулите, ставите и сухожилията ситуация и ще овладеят напрежението и болката в тялото. Комбинирайте с Relieve body spray за траен комфорт.

Правилна диета

Здравето започва отвътре навън, затова и какво слагаме в чинията си ежедневно, прави огромна разлика в нас самите. Заложете на семена, ядки и риба за начало – те са толкова богати на Омега-3 мастни киселини, за които е известно, че се борят с възпалението и помагат за намаляването му в съединителната тъкан и ставите. Много от плодовете и зеленчуците имат мощни антиоксиданти свойства, които намаляват възпалението в тялото, включително и в ставите. Докато протеините в рафинираните зърна могат да предизвикат възпалителна реакция на организма, пълнозърнестите храни могат да помогнат за противодействието. Не сме забравили за десерта! Тъмният шоколад е вкусен и чудесен за болки в ставите, защото какаото съдържа антиоксиданти, които противодействат на възпалението. Заложете на шоколад с висок процент какао и все пак консумирайте в умерени количества и с огромна наслада.


Надяваме се, че тази статия ви е била интересна и полезна! Не забравяйте да я споделите с приятели и да се погрижите за тяхното здраве също.

Най-четени:
ПУБЛИКУВАНО ОТ
СХОДНИ СТАТИИ
GLB Dostavka